Pozdravljeni!
Kot upravniki večstan. hiš smo prejeli 5 računov (vse od enega dobavitelja) , ki smo jih prefakturirali na stanovalce. Ker
smo račune plačali predčasno- v bistvu smo založili denar ki ga od stanovalcev sploh še nismo prejeli, smo se z dobaviteljem dogovorili, da nam izstavi dobropis. (Tega smo tudi prejeli). Vendar je to naš "denar", in ga ne nameravam prefakturirati naprej. Dobavitelj od nas zahteva da jim podpišem en izvod dobropisa ("vstopni ddv smo odbili dne..."). Jaz tega ne morem potrditi, saj prvotni računi niso bili za nas. Predvidevam da se takega primera sploh ne more reševati na tak način ampak bi jim mi morali izstaviti račun.
KAKO BI BILO PRAV??? PROSIM ZA ODGOVOR.
HVALA.
DOBROPIS IN DDV
Moderator: Mirko Zbačnik
-
ttaanniiccaa
- Računovodski vajenec

Re: DOBROPIS IN DDV
če si vstopnega ddv-ja sploh niste odbijali, to napišite na dobropis - dobavitelj si bo vseeno lahko popravil ddv
enako naredim za nezavezance za ddv, ko prejmejo tak dobropis - potrdim in pripišem, da si ddv-ja niso odbijali
enako naredim za nezavezance za ddv, ko prejmejo tak dobropis - potrdim in pripišem, da si ddv-ja niso odbijali
-
ttaanniiccaa
- Računovodski vajenec

Hvala za odgovor!
Zanima me še, kaj to "odbijati DDV" sploh pomeni. Ali ima to kaj veze z odbitnim deležem? Ne razumem prav dobro teh stvari.
Prosim če mi kdo razloži po domače.
Zanima me še sledeče- prejeti računi knjižim ddv na 1600 (20%) in na 1601 (8,5%).
izdane račune knjižim ddv na 2600 (20%)!
Plačilo mesečnega DDV knjižim na 260800.
Kako naredim mesečno temeljnico, da zaprem konte? Kje sem se najbrž zmotila če potem konti niso 0 ???
Zanima me še, kaj to "odbijati DDV" sploh pomeni. Ali ima to kaj veze z odbitnim deležem? Ne razumem prav dobro teh stvari.
Prosim če mi kdo razloži po domače.
Zanima me še sledeče- prejeti računi knjižim ddv na 1600 (20%) in na 1601 (8,5%).
izdane račune knjižim ddv na 2600 (20%)!
Plačilo mesečnega DDV knjižim na 260800.
Kako naredim mesečno temeljnico, da zaprem konte? Kje sem se najbrž zmotila če potem konti niso 0 ???
vstopni ddv = odbitni ddv = ddv na prejetih računih, ki ste si ga odbijali oz. ste ga knjižili na konte 16
kot vidim, ste si ddv odbijali in potem ne smete dati izjave, da si ga niste odbijali, pač pa napisati, kdaj ste si zmanjšali vstopnega/odbitnega in to, da računi niso bili za vas, nima nobene zveze
če ste si ddv odbijali, morate zdaj odbitega zmanjšati (knjižite v minus)
odbitni delež pa je del vstopnega ddv-ja, ki si ga sme odbiti tisti, ki opravlja oproščeno (npr.dajanje v najem) in obdavčeno dejavnost, v procentu deleža za obdavčeno dejavnost ali pa glede na dejanske stroške, ki se nanašajo samo na obdavčeno dejavnost
kot vidim, ste si ddv odbijali in potem ne smete dati izjave, da si ga niste odbijali, pač pa napisati, kdaj ste si zmanjšali vstopnega/odbitnega in to, da računi niso bili za vas, nima nobene zveze
če ste si ddv odbijali, morate zdaj odbitega zmanjšati (knjižite v minus)
odbitni delež pa je del vstopnega ddv-ja, ki si ga sme odbiti tisti, ki opravlja oproščeno (npr.dajanje v najem) in obdavčeno dejavnost, v procentu deleža za obdavčeno dejavnost ali pa glede na dejanske stroške, ki se nanašajo samo na obdavčeno dejavnost