DDV po 1.11.2004

Moderator: Mirko Zbačnik

ditka
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a ditka »

Jaz bi vse tele dacarje strpala v zapor, pa jim ne bi dala ne vode ne hrane dokler se ne zmenijo ... :D

Ditka
SašaP
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SašaP »

Zdajle sem še govorila z ga.Prislan na ZRFR in je rekla da vsi računi, ki se nanašajo na oktober gredo v oktober, lahko tudi tisti, ki so izdani v novembru in se nanašajo na oktober. Rekla pa je tudi, da če jih daš v november ni nič narobe. Sedaj se pa odločite kaj boste sami naredili.

Saša
_Tom_
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a _Tom_ »

Kako je s prilogami po novem? Ali je še vedno potrebna priloga k DDV-0 za prejete račune preteklih obdobjih prejete v trenutnem obdobju?
robi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a robi »

Pozdravljeni,

Glede prilog ni sprememb. Prilagam odgovor davčne :

"Izvajanje zakona o davku na dodano vrednost določa Pravilnik o izvajanju zakona o davku na dodano vrednost (Uradni list RS, št. 17/04, 45/04, 84/04, v nadaljevanju PZDDV), ki v 130. členu obravnava obračun DDV. V 3. odstavku 130. člena PZDDV je našteto kaj predloži davčni zavezanec ob predložitvi obračuna DDV-O, med drugim tudi podatke o znesku vstopnega DDV, ki ga davčni zavezanec ni odbil v davčnem obdobju, ko je prejel račun, ampak ga uveljavlja naknadno v skladu z devetim odstavkom 40. člena ZDDV. Po petem odstavku 130. člena PZDDV
davčni zavezanec vključi podatke (popravke) v obračun DDV, v katerem je ugotovil napako in sicer v ustrezne oznake obrazca DDV-O s tem, da uskladi tudi zneske v prvem delu obrazca DDV-O. V primeru, da se podatki oz. popravki nanašajo na več davčnih obdobjih, je potrebno le-te izkazati posamično za vsako davčno obdobje, na katerega se nanaša popravek in jih prikazati v prilogi k obrazcu DDV-O. Priloga k obrazcu DDV-O je predpisana v osmem odstavku 130. člena kot priloga VII in je sestavni del PZDDV.

Na osnovi navedenega bi torej odbitek vstopnega DDV, ki bi ga sicer lahko uveljavljali v davčnem obdobju, ko je prejet račun, to je za november 2004, izkazali v obračunu DDV-O v tistem davčnem obdobju, ko je ugotovljena napaka, v konkretnem primeru bi to bilo za december 2004 ali januar 2005, odvisno na katero obdobje se datum vnosa računa, ki ga navajate, nanaša. Obračunu DDV-O pa bi morali priložiti še prilogo k obrazcu DDV-O, v katerem bo izkazan popravek - znesek odbitka za davčno obdobje november 2004, v katerem je bil prejet račun."

lp
dg
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a dg »

Mi bomo dali DDV v november, tako so povedali na davčni. Ja, ja, tudi zveza računovodij ni več tisto, kar je bila. Če samo pomislim na primere za EU v IKS-u 9!!!!!. Davčna pa po svoje. Mi pa - no ja, razlagajmo si sami.
Pa lep večer!
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Jaz sem v dilemi, kaj narediti pri pridobitvah blaga iz EU. Če upoštevam izstopni DDV po datumu izdaje računa, vstopni DDV pa po datumu prejema računa, bomo plačali 4,5 mio več DDV kot bi ga, če bi upoštevala oboje v istem obdobju. Tako naj bi za mesec oktober plačali 15 mio sit DDVja. A naj firma vzame kredit???? Poskušam dobiti davčno svtovalko, mi je dal referent njeno številko, pa se nikoli ne javi.[xx(]:shock:
_Tom_
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a _Tom_ »

No, po odgovoru sodeč, le ni potrebna priloga za račune, ki so prejeti v sedanjem obdobju in se nanašajo na preteklo obdobje, kot doslej.
Torej:
1.doslej: račun za sept. prejet v oktobru, odbit v oktobru, priloga za september
2.sedaj: račun za sept., prejet v oktobru, odbit v oktobru, nič priloge!

LP
Ataja
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Ataja »

Glede prilog bi še jaz pristavila svoj piskerček. Dobropis za sconto izstavimo v oktobru, potrditev oktobra, nanaša pa se na račune za avgust in september. Ali je potrebna priloga, ali se lahko kar upošteva po datumu prejema?
prometelko
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a prometelko »

lp

zanima me kje pa je objavljeno tole, da naj bi bil zopet relevanten datum prejema??

Hvala za odgovor
magdalena
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a magdalena »

robi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Sprememba zakona je bila objavljena v uradnem listu 114 z dne 22.10.2004.
robi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Glede prejetih dobropisov je pravilo za zajetje datuma ddv datum prejema dobropisa.
Odgovori