Podjetje kot glavno dejavnost opravlja storitev zaključnih del v gradbeništvu.
Za promocijo svoje glavne dejavnosti je podjetje kupilo surovino, material za izdelavo malih reklamnih obeskov. To smo knjižili na zalogo.
Pri izdelavi obeska se porabi surovina, nanj sami natisnemo logotip podjetja.
Ta lasten reklamni izdelek, ki je vreden cca 1 eur, delimo na sejmih, razstavah....
Zanima me, kako je z materialnimi evidencami za ta material za lastne reklamne namene ?
Kaj vse je potrebno storiti- odpreti delovni nalog???... in po kakšnih cenah razknjižiti porabljen material?
Hvala za vaša mnenja. LP
lasten material za reklamo
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: lasten material za reklamo
Delovni nalog je navadno potreben v proizvodnji. po mojem bi bil dovolj le nek zbirnik stroškov, s katerim evidentirate vse odhodke v povezavi z izdelavo reklamnega materiala (material, delo, ostali stroški...). Lahko je tudi delovni nalog.
Nato zadevo peljete kot usredstven lasten proizvod.
Nato zadevo peljete kot usredstven lasten proizvod.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Hvala za vaš odgovor.
Kaj pa mislite, če bi zadevo zastavili takole:
glede na to, da gre za pravo reklamo (namenjeno odprtemu krogu prejemnikov na sejmih), imamo pravico do odbitka vstopnega DDV od vgrajenega materiala knjižimo ga na zalogo 3100,1600/2200, razknjižbo le-tega pa rešimo kar z internim delovnim nalogom, vodimo pa zunajbilančno evidenco števila izdelanih reklamnih izdelkov ter zabeležbo porabe po posameznih sejmih.
Milsite, da bi bil tak postopek sporen?
Hvala in lep dan,
Kaj pa mislite, če bi zadevo zastavili takole:
glede na to, da gre za pravo reklamo (namenjeno odprtemu krogu prejemnikov na sejmih), imamo pravico do odbitka vstopnega DDV od vgrajenega materiala knjižimo ga na zalogo 3100,1600/2200, razknjižbo le-tega pa rešimo kar z internim delovnim nalogom, vodimo pa zunajbilančno evidenco števila izdelanih reklamnih izdelkov ter zabeležbo porabe po posameznih sejmih.
Milsite, da bi bil tak postopek sporen?
Hvala in lep dan,
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Pravico do odpbitka ste imeli že ob nabavi materiala in ker je poraba v poslovne namene, vam ga tudi ni potrebno popravljati.
Po mojem gre tu za neke vrste material, ki ga lahko imate na zalogi in ga razknjižite med stroške skladno s porabo na sejmih. Naj vas ne moti, če ste material ponovno knjižili na konto 310, vendar je material "oplemeniten" z dodatno vrednostjo, ki ste jo peljali prek razreda 7.
Po mojem gre tu za neke vrste material, ki ga lahko imate na zalogi in ga razknjižite med stroške skladno s porabo na sejmih. Naj vas ne moti, če ste material ponovno knjižili na konto 310, vendar je material "oplemeniten" z dodatno vrednostjo, ki ste jo peljali prek razreda 7.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko