opravljena storitev v Srbiji in DDV
Moderator: Mirko Zbačnik
opravljena storitev v Srbiji in DDV
Pozdravljeni!
lepo prosim za pomoč, zanima me naslednje:
slov. podjetje opravi gradbeno storitev v Srbiji za slov. naročnika. Torej naročnik in izvajalec sta podjetji z ID za DDV v Sloveniji, storitev pa je opravljena v Srbiji.
sedaj me zanima, ali se obračuna DDV ali ne. V IKS-u (5/2010-str.69) namreč piše, da izvajalec obračuna DDV po predpisih države, kjer je nepremičnina ter da storitev na nepremičnini ni predmet obdavčitve s slov. DDV. Dalje piše, da izvajalec promet evidentira v stolpcu 23 evidence IR. Naročnik pa prometa ne evidentira za potrebe slov. obračuna DDV.
Kaj to pomeni?? - menim, da se DDV ne obračuna, ne vem pa ali se promet prikaže na DDV-O obrazcu ali ne????
lepo prosim za pomoč. Hvala!
LP, ana
lepo prosim za pomoč, zanima me naslednje:
slov. podjetje opravi gradbeno storitev v Srbiji za slov. naročnika. Torej naročnik in izvajalec sta podjetji z ID za DDV v Sloveniji, storitev pa je opravljena v Srbiji.
sedaj me zanima, ali se obračuna DDV ali ne. V IKS-u (5/2010-str.69) namreč piše, da izvajalec obračuna DDV po predpisih države, kjer je nepremičnina ter da storitev na nepremičnini ni predmet obdavčitve s slov. DDV. Dalje piše, da izvajalec promet evidentira v stolpcu 23 evidence IR. Naročnik pa prometa ne evidentira za potrebe slov. obračuna DDV.
Kaj to pomeni?? - menim, da se DDV ne obračuna, ne vem pa ali se promet prikaže na DDV-O obrazcu ali ne????
lepo prosim za pomoč. Hvala!
LP, ana
Re: opravljena storitev v Srbiji in DDV
Pozdravljeni,
promet, ki ni obdavčljiv v Sloveniji se NE(razen dobav v EU) vpisuje v DDV-O.
V knjigo IR pa vpišete vse izdane račune.
lp
promet, ki ni obdavčljiv v Sloveniji se NE(razen dobav v EU) vpisuje v DDV-O.
V knjigo IR pa vpišete vse izdane račune.
lp
Hvala za odgovor!!!
prejšnji mesec sem pa promet prikazala v DDV-o obrazcu pod 15-oproščene dobave brez pravice do odbitka.
ali moram sedaj poslati popravek? oz. lahko pri novem obračunu kako popravim?
(najraje bi pa pustila tako, ker je majhen znesek..
.2000€
)
lepo prosim še za ta odgovor in hvala že vnaprej!!!
lp!
prejšnji mesec sem pa promet prikazala v DDV-o obrazcu pod 15-oproščene dobave brez pravice do odbitka.
ali moram sedaj poslati popravek? oz. lahko pri novem obračunu kako popravim?
(najraje bi pa pustila tako, ker je majhen znesek..
lepo prosim še za ta odgovor in hvala že vnaprej!!!
lp!
Seveda lahko popravite.
V dogovoru z referentom/ko pošljete popravljen DDV-O za Julij, ali pa popravek upoštevate v tekočem obračunu.
Jaz v vašem primeru nebi komliciral in bi pustil kot je
.
lp
V dogovoru z referentom/ko pošljete popravljen DDV-O za Julij, ali pa popravek upoštevate v tekočem obračunu.
Jaz v vašem primeru nebi komliciral in bi pustil kot je
lp
Kako pa je pri ostalih storitvah, npr. storitve marketinga, nadomestilo za izvršen uvoz
proizvodov? Ali se ti računi vpišejo v obr. DDV-O? Mi smo jih do sedaj vpisovali, pa nas na davčni niso nič opozorili, da je to narobe, celo račune smo jim morali poslati, ker gre za večje zneske.
Hvala in lep pozdrav!
proizvodov? Ali se ti računi vpišejo v obr. DDV-O? Mi smo jih do sedaj vpisovali, pa nas na davčni niso nič opozorili, da je to narobe, celo račune smo jim morali poslati, ker gre za večje zneske.
Hvala in lep pozdrav!
ELA
Ste prejemnik računov ali jih izstavljate?
lp
lp
Storitve, ki so po sedežu naročnika obdavčljive v tretjih državah se v DDV-O ne vpisujejo.
lp
lp
Ne po sedežu naročnika, ampak če gre za nepremičnino so obdavčlene tam kjer nepremičnina leži.
V našem primeru ne gre za storitve, opravljene na nepremičnini, ampak storitve marketinga!
LP!
LP!
ELA
zanima me še:
ali je potrebno kakšno dokazilo, da je bila storitev res opravljena tam?
ker za izvoz blaga, je carinski dokument, kaj pa za storitev?
hvala in LP!
ali je potrebno kakšno dokazilo, da je bila storitev res opravljena tam?
ker za izvoz blaga, je carinski dokument, kaj pa za storitev?
hvala in LP!