Pozdravljeni
Zanima me kako se knjiži izdan račun, pri katerem se po 76.a členu DDV kot obveznost izkaže prejemnik storitve. Kako konkretno naj knjižim naprimer račun pri katerem je za plačilo 200€ neto vrednosti in 40€ davka?
Še mogoče kakšna posebnost na katero moram biti pozorna pri tem računu? Karkoli?
Najlepša hvala
76.a člen ZDDV
Moderator: Mirko Zbačnik
-
tadejabozic
- Računovodski vajenec

Re: 76.a člen ZDDV
Knjižite terjatev do kupca v višini 200 € in to je to. Davka ne knjižite nikamor.
Račun morate ustrezno prikazati v obračunu DDV. Drugih posebnosti ni.
Račun morate ustrezno prikazati v obračunu DDV. Drugih posebnosti ni.
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
In seveda poročanje prek e-davkih.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

ja točno, Mirko, še priloga k DDV obračunu.
Naty
čaw
zanima me če se ta obrazec glasi "Priloga A k obrazcu DDV za obdobje:"
in katere zneske vpišem pod določene številke, če imam nekaj računov izdanih brez ddv (po76a členu) nekaj pa normalno.
In če lahko ves ddv si odštejem od materiala katerega sem kupil.
zanima me če se ta obrazec glasi "Priloga A k obrazcu DDV za obdobje:"
in katere zneske vpišem pod določene številke, če imam nekaj računov izdanih brez ddv (po76a členu) nekaj pa normalno.
In če lahko ves ddv si odštejem od materiala katerega sem kupil.
Če ste karkoli prodali po 76a členu se morate prvo registrirat oz izpolnit obrazec na e-davkih. Najkasneje 30 dni po prvi dobavi.
od tega trenutka naprej morate vsak mesec oddati poročilo in sicer :
Priloga XIII: poročilo po 76. a členu.
Če v določenem obdobju niste imeli dobave po 76. a členu oddate obrazec z vrednostjo 0.
če gre za enkratni posel ali daljše obdobje ne boste dobavljali an ta način pa se lahko tudi odjavite.
od tega trenutka naprej morate vsak mesec oddati poročilo in sicer :
Priloga XIII: poročilo po 76. a členu.
Če v določenem obdobju niste imeli dobave po 76. a členu oddate obrazec z vrednostjo 0.
če gre za enkratni posel ali daljše obdobje ne boste dobavljali an ta način pa se lahko tudi odjavite.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Ne, ne. To je poseben obrazec. poglejte na e-davke. najprej se morate prijaviti, nato pa poročate o odbavah po 76. členu.
Navedete ID št. in promet v tekočem mesecu.
Iz e-davkov:
Obrazci DDV
....
Najprej obvestite, od kdaj nameravate izdajate tovrstne račune:
PD-Obv Obvestilo o začetku/prenehanju dobav blaga ali storitev, za katere je prejemnik plačnik DDV
Ko opravite tovrstni promet, poročate za pretekli mesec (ne glede, če ste sicer trimesečni zavezanec za DDV):
PD-O Poročilo o dobavah (76.a člen)
Navedete ID št. in promet v tekočem mesecu.
Iz e-davkov:
Obrazci DDV
....
Najprej obvestite, od kdaj nameravate izdajate tovrstne račune:
PD-Obv Obvestilo o začetku/prenehanju dobav blaga ali storitev, za katere je prejemnik plačnik DDV
Ko opravite tovrstni promet, poročate za pretekli mesec (ne glede, če ste sicer trimesečni zavezanec za DDV):
PD-O Poročilo o dobavah (76.a člen)
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko