V hiši, kjer ima stranka v najemu poslovni prostor se bo delala nova streha. Zanima me ali je možno plačati streho z računa podjetja oz. ali je lahko to sploh strošek podjetja? Prav tako se bodo delala nova strešna okna...ali jih je možno v celoti dati v strošeK in tako zmanjšati dobiček za to poslovo leto?
HVALA!
VLAGANJE V TUJA OS
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: VLAGANJE V TUJA OS
Seveda je. pogoj za pripoznanje je pogodba med vama, kajti posledice prenove imajo vpliv na tujo lastnino. Lasnik se mora s tem strinjati. Kar je za vas ugodna obnova, je lahko za lastnika prezpredmetna, oziroma celo škodljiva. Ravno zato mora biti med vama pogodba, kjer se oba zavedata posledic in navzezadnje je tam opredeljena tudi doba najema, ki služi tudi za določitev dobe uporabnosti vlaganj v tuja osnovna sredstva.
Letošnja sprememba SRS to obravnava kot opredmeteno osnovno sredstvo (prej neopredmeteno), kar se davčnega priznanja tiče ni sprememb. Še vedno je davčno priznana doba 10 let.
Ali je ta strošek lahko smatran kot vzdrževanje? Po mojem je to lahko opredeljeno v najemni pogodbi kot najemnina, ki jo razmejite... na primer. Kot strošek obdobja se mi zdi malce visok, ker obnavljate tuj objekt. za vas to ni zamenjava oziroma vzdrževanje. Po mojem bi to lahko bilo za kakšna manjša vzdrževalna dela.
Prosim, še kakšen komentar, ker v drugi del nisem ravno prepričan....
Letošnja sprememba SRS to obravnava kot opredmeteno osnovno sredstvo (prej neopredmeteno), kar se davčnega priznanja tiče ni sprememb. Še vedno je davčno priznana doba 10 let.
Ali je ta strošek lahko smatran kot vzdrževanje? Po mojem je to lahko opredeljeno v najemni pogodbi kot najemnina, ki jo razmejite... na primer. Kot strošek obdobja se mi zdi malce visok, ker obnavljate tuj objekt. za vas to ni zamenjava oziroma vzdrževanje. Po mojem bi to lahko bilo za kakšna manjša vzdrževalna dela.
Prosim, še kakšen komentar, ker v drugi del nisem ravno prepričan....
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko