Pozdravljeni,
zanima me, ali se osnova za odmero dohodnine (pa tudi razred za plačilo prispevkov) za s.p. v novem (letu 2011) izračuna zgolj iz prihodkov, ustvarjenih z s.p. v letu 2010, ali pridejo v poštev vsi moji prihodki v tem letu?
Sem namreč v postopku odpiranja s.p. in me zanima, ali se mi ga splača odpreti zdaj, ko so koledarsko leto bliža koncu, ali je bolje, da počakam na novo leto? V letu 2010 sem imela tudi druge prihodke, in sicer iz delovnega razmerja (ki ne traja več) in avtorskh pogodb. Tisti, ki se malo bolj spoznajo na zadeve kot jaz, so mi svetovali, naj počakam na novo leto, ker se poleg nevarnosti, da padem v višji dohodninski razred, tako izognem tudi stroškom za bilance za 2010. Osebno bi mi bolj ustrezalo, če bi ga ustanovila v prihodnjih dneh (prav veliko prihodkov do konca leta ne bi ustvarila), vendar se bojim, da bi v letu 2011 plačevala več dohodnine, če pridejo v poštev vsi moji prihodki v letu 2010 in ne le tisti iz s.p.
Najlepša hvala za pomoč in lep dan.
Davčna osnova za s.p. v novem letu
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Davčna osnova za s.p. v novem letu
Osnova za prispevke in akontacija davka od dohodka iz dejavnosti se računata iz rezultatov dejavnosti, vaši drugi dohodki pri tem ne igrajo nobene vloge.
Za leto 2010 vam bo osnovo in akontacijo določil DURS po podatkih o predvidenih prihodkih in odhodkih, ki jih boste izpolnili ob odprtju s.p.
Za leto 2010 vam bo osnovo in akontacijo določil DURS po podatkih o predvidenih prihodkih in odhodkih, ki jih boste izpolnili ob odprtju s.p.
Najlepša hvala.
1.)Osnove za prispevke za 2010 (oz za prvo leto poslovanja) ne določa durs. Minimum je minimalna plača.franca napisal/-a:Osnova za prispevke in akontacija davka od dohodka iz dejavnosti se računata iz rezultatov dejavnosti, vaši drugi dohodki pri tem ne igrajo nobene vloge.
2.)Če ne boste imeli dovolj začetnih stroškov (ali jih ne boste upali izkazati!), tudi jaz odsvetujem začetek poslovanja proti koncu leta. Ne zaradi akontacije (ta se tako poračuna ob letnem obračunu in v najslabšem primeru kreditirate državo), temveč zaradi prispevkov , ki so "nepovratni". Zaradi za malenkost "prevelikega" izdanega računa lahko zaradi šestkratnika (ali celo dvanajstkratnika) skočite en ali tudi več razredov višje. lp