Knjiženje stroškov nastalih pred ustanovitvijo s.p.

Moderator: Mirko Zbačnik

igore
Novinec
Novinec

Knjiženje stroškov nastalih pred ustanovitvijo s.p.

Odgovor Napisal/-a igore »

Pozdravljeni,

imam eno kratko vprašanje, ki me muči že kar nekaj časa.
V začetku naslednjega leta bom odprl popoldanski s.p.. Ker bi pa rad bil že pred samo ustanovitvijo na vse pripravljen, bi moral že prej nabaviti kar nekaj stvari (računalniki, programska oprema, gostovanje internetne strani in domene, ...). Bi lahko te stroške, ki bi nastali pred ustanovitvijo knjižil kot stroške s.p. ali pod osnovna sredstva? Ali je pri s.p. to vseeno, ker je s.p. še vedno fizična oseba?

Verjetno imam pojme kar zelo pomešane, zato bi prosil za malo pomoči!

Že vnaprej hvala, lp, Igor
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: Knjiženje stroškov nastalih pred ustanovitvijo s.p.

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Sredstva, ki jih omenjate lahko nabavite pred samo registracijo s.p.-ja in jih v dejavnost prenesete kot stvarno premoženje podjetnika. Osnova za knjiženje je v vašem primeru originalen račun. Sredstva evidentirate skladno s Slovenskimi računovodskii standardi kot osnovna sredstva in jih v času svoje dejavnsoti amortizirate. Amortizacija predstavlja strošek uporabe teh sredstev.

Sredstva, ki so bila nabavljena pred sao registracijo in ste jih v dejavnost prenesli kot stvarno premoženje, ob zaključku dejavnsot lahko tudi brez avčnih posledic prenesete zpet nazaj v gospodinstvo.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
skorpjon
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a skorpjon »

Tudi jaz bi se vključil v to debato in me zanima, če je pri odprtju popoldanskega s.p. potrebno odpreti tudi nov TRR, ki je namenjen samo s.p., ali je sedanji trr veljaven tudi za s.p. in kaj je potem s sredstvi, ki so že na tem računu od prejetih plač in drugo?

lp
franca
Računovodja
Računovodja
Kraj: Mengeš

Odgovor Napisal/-a franca »

Za dejavnost mora obstajati ločen TRR. Zaenkrat ni potrebno, da odprete poslovni račun, mora pa biti ločen od računa, ki ga uporabljate v zasebnem življenju.
igore
Novinec
Novinec

Mirko, hvala za odgovor!

Torej lahko kot strošek štejem tako nakupno vrednost kot amortizacijsko, ali le amortizacijsko?

Tudi neoprijemljive stvari kot so spletno gostovanje in zakup večih domen se lahko potem prenese na s.p. kot stvarno premoženje?

LP, Igor
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Ko vi nabavite nek stroj, to še ni strošek, je le odliv denarja. V opreme niste nabavili v času opavljanja, temveč pred samo registracijo in ste te prenesli v dejavnost. Ta oprema pomeni za s.p. neko vrednost. Dokler vi tega ne porabite, ni stroška. Ko vi nabavite material, je strošek, ko ga porabite, ga enostavno vgradite, preoblikujete. Opreme, ki ste jo vi prinesli v dejavnost ne vgradite v svoj "izdelek" kot material, jo tudi ne "porabite" kot na primer papir. Stvari, ki ste jih prenesli v dejavnost imajo neko življensko dobo. Računovodsko temu pravimo, da imajo dobo uporabnosti. To po domače pomeni, da vrednsot teh sredstev porazdelimo v okviru dobe uporabnsoti, ki jo določimo za vsako sredstvo posebej.

Če ima nek stroj dobo uporabnosti 5 let in je vrednsot ob nabavi 5.000, je letni strošek 1.000. Torej odpišemo 1/5 opreme letno, kar je 20 % letno. Pravimo, da vresnot opreme prehaja na poslovne učnke postopoma. Verjetno ste že slišali za amortizacijo, ki vam je bolj domač od moje razlage. Amortizacija je torej strošek, ki nastane z uporabo osnovnih sredsev.

Za doeno verjetno plačujete mesečno najemnino in je to strošek.

Upam, da vam nisem preveč zaežil. :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
igore
Novinec
Novinec

Ne niti slučajno niste zatežili, pravzaprav se mi razlaga zdi odlična, ker počasi dobivam približno idejo kako vse skupaj deluje :) Najlepša hvala!

Stvar je v tem, da nič od tega še nisem nabavil, a se zdaj sprašujem, če je boljše nabaviti zdaj ali počakati do registracije, da bi se s tem izognil dodatnim stroškom.

Torej zdaj mi je (upam da) jasno, da če kupim računalnik zdaj in registriram s.p. čez 2 mesca, potem računalnik prenesem v podjetje kot stvarno premoženje in ga knjižim kot osnovno sredstvo z vrednostjo računa minus amortizacijsko vrednost za dva pretekla mesca. Tudi če bi računalnik nabavil po registraciji, se mi nakupna vrednost ne bi štela direktno v stroške, temveč bi le na letni ali mesečni ravni obračunaval amortizacijsko vrednost. Sem to zdaj dobro razumel? Se počutim že prav glupo, ker mi ne grejo te stvari ravno hitro v glavo :oops:

Zakup domene (pri tem gre za zanemarljivo ceno, govorim še o kupu drugih podobnih stroškov), ki bi ga plačal že zdaj, bi se lahko potem po registraciji knjižil kot strošek, čeprav bi se koristil, ko s.p. še ni bil registriran?

Mirko hvala še enkrat, upam, da ne postavljam vedno istih vprašanj, hočem si le razčistiti to zadevo v glavi.

LP, Igor
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a orljek »

Pri OS je še en bistven moment v prid nakupa šele po registraciji - investicijska olajšava, ki je ne moreš uveljavljati za OS, prenešene iz gospodinjstva. LP
skorpjon
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Mene pa še nekaj zanima, in sicer kakšna je razlika med popoldanski s.p. in normalnim s.p.?
To me že kar nekaj časa muči in bil bi zelo hvaležen za kakšno pojasnilo.

lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

V bistvu nobena. Razlika je le ta, da ste pri "polnem" s.p.-ju zavarovani prek s.p.-ja - plačujete normalne prispevke za SPIZ, zdravstvo in ostalo, medtem ko ste pri "popoldanskem" zavarovani na neki drugi osnovi - ste na primer redno zaposleni drugje in plačujete le pavšalne prispevke.

Tako imenovani popoldanski s.p. odpre nekdo, ki je na primer v rednem delovnem razmerju, polni s.p. pa pomeni samozaposlitev.
Mirko Slika
skorpjon
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Hvala za pojasnilo. Ali je pri popoldanskem s.p. potrebno imeti dovoljenje delodajalca, da imaš to dejavnost? Potem če preideš iz popoldanskega v normalni s.p. se samo preko zzzs uredi novo zavarovanje in plačuje prispevke, ali je potrebna kakšna sprememba tudi pri registraciji?

Že za vnaprej se zahvaljujem za odgovor!

lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

V kolikor ste konkurenčni podjetju, kjer delujete, je po mojem potrebno soglasje delodajalca.
Mirko Slika
Odgovori