dopust

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
bajči
Začetnik
Začetnik

dopust

Odgovor Napisal/-a bajči »

Lep pozdrav!

Delam v trgovini, ki je odprta tudi med vikendi in prazniki. Imamo delovne vse sobote, za proste sobote nam obračunavajo dopust (če imam od ponedeljka do petka dopust mi ga obračunavajo tudi za soboto, če želiš, da si vekend prost). To pomeni, da imam za en teden odbitih 48 ur dopusta. Že sam zakon določa, da moramo imeti en vikend v mesecu prosto, kar pri nas ni možno. Mene zanima ali delodajalec ravna pravilno, ko nam za soboto vzame dopust? Na kateri internetni strani bi lahko kaj več prebrala glede zakona o dopustu.

Hvala za odgovor.

Bajči
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: dopust

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Meni zadeva malce "smrdi". Poglejte v vašo pogodbo o zaposlitvi, kolikšen obseg dela imate, koliko imate dopusta in preverite, katero kolektivno pogodbo imate ta zapisano. Preverite tudi, kaj je na plačilni listi. Če je obveza delovnih ur na teden 40 in če delate 8 ur na dan? Ali delate dnevno manj kot 8 ur? Kolektivna pogodba za trgovino, podpisana leta 2006 navaja 40 urni delovni teden. Če delate vse sobote, morate imeti prost kak drugi delovni dan..... ZDR omejuje število delovnih tedenskih ur na 40. Lako, da je delovni teden občasno tudi v obsegu nad 40 ur, a mora biti povprečje v daljšem obdobju še vedno 40. Obdobje, ko mora biti delovni čas v povprečju 40 ur na mesec, ne sme biti daljši od 6 mesecev.

Če imate opredeljen 6 dnevni delovni tednik va pripada 24 dni dpusta, v primeru dnevnega 20 dni. Če delate 6 dni na mesec, b morali delati na dan manj ur kot 8.

Mislim, da je zadva zrela za pravno presojo, oziroma da pravilnost preveri delovna inšpekcija.

Zakon o delovnih razmerjih je v naslednji povezavi: http://www.racunovodja.com/pokazi.asp?stran=3268 , navedite še vašo kolktivno pogodbo, ki je (ali naj bi) omenjena v vaši pogodbi o zaposlitvi.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
bajči
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a bajči »

Hvala za odgovor.
Meni pripada po pogodbi o zaposlitvi 20 dni osnovnega letnega dopusta. Po tej pogodbi imam tudi določeno 40 rn na teden, delovni čas pa je lahko tudi začasno prerazporejen ali pa neenakomerno razporejen skladmo s določbani Kolektivne pogodbe. V obvestilu o letnem dopustu mi pripada 24 dni osnovni in 6 dni na delovno dobo, skupaj 30 dni dopusta. Delam 6 ali 7 ur dnevno, prosta sem v nedeljo ali dan med tednom, skupaj 4 dni na mesec. Ko meni obračunajo dopust tudi za soboto imam 48 ur na teden (kadar imam dopust cel teden, od pon. do pet.). Zanima me tudi ali imam teh dodatnih 4 dni zato da mi lahko dopust obračunajo tudi za soboto ali zato , ker delam tudi sobote, nedelje in praznike, vsaj jaz mislim tako.
Lep pozdrav
Bajči :roll:
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Ob dodatnih pojasnilih zadeva malce manj smrdi :spomezik:.

Predvideval sem, da delate 6 ali 7 ur na dan. V tem primeru je za vas delovna tudi sobota in če je prosta, je to dopust. Seveda, če ne gre za prost dan. Prost dan je lahko nedelja, če ni, je lahko tudi drug dan. Ker je dopust po ZDR določen za 8 urni delavnik 5 dni na teden v trajanju 4 tednov, kar je 20 dni, je v vašem primeruravno zaradi 6 dnevnega delovnega tedna povečan za 4 dni, torej 24 dni. Vaš teden ima namesto 5 namreč 6 delovnih dni.

Če kkontrolirate delovne ure, kot sem predhodno že omenil, mora biti delovni teden dolg 40 ur skupaj, če seštejete tako ure dopusta kot delovne dneve v obdobju, krajšem od 6 mesecev. Zame, ki sem vajen 8 urenga delovnika je to tudi malce težje razumljivo. Lahko pa poprosite delodajalca za razlago.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori