ZAPLETENA SITUACIJA BOLNIŠKA, PORODNIŠKA, REGRES, DOPUST

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
slončica2
Novinec
Novinec

ZAPLETENA SITUACIJA BOLNIŠKA, PORODNIŠKA, REGRES, DOPUST

Odgovor Napisal/-a slončica2 »

Pozdravljeni!

zaposlitev: 1.06.2010 (za določen čas 12 mesecev)
v bolniškem staležu od: 10.08.2010 (rizična nosečnost)
nastop porodniške: 4.12.2010 ( se pravi 1.12.2010 imam 6 mesecev neprekinjenega delovnega razmerja)
iztek pogodbe: 31.5.2011 (po dogovoru z delodajalcem podaljšanje pogodbe in sicer za nedoločen čas, med mojim porodniškim dopustom)

V tem podjetju sem delala že prej preko študentskega servisa od junija 2009, nato sem šefu povedala, da si načrtujem družino in če bi se dalo, da bi me zaposlil, s tem se je strinjal, nato sem se izpisala iz študija in prijavila na zavod za zaposlovanje, nato smo dali vlogo za subvencijo za iskalce prve zaposlitve na zavodu za zaposlovanje (ki je bila odobrena, zato mojo zaposlitev delno financira evropski sklad), opravila sem delovni preizkus, in se nato zaposlila s 1.06.2010

Zanima me, kaj je z mojim regresom, v koliki meri mi pripada glede na to da sem se zaposlila v prvi polovici leta in kdaj bi ga morala dobiti izplačanega; (če pogodbo prekinemo, mora delodajalec vrniti pridobljena sredstva v višini 4500 eur, s tem da je niti ne more ker sem v bolniškem staležu in nastopim porodniško, verjamem da je niti noče)

kot drugo me zanima, kaj se zgodi z mojim dopustom in koliko ga imam v primeru podaljšanja pogodbe, ker ga letos nisem koristila niti enega samega dneva , nevem niti koliko ga imam, ker še nisem dobila odločbe o letnem dopustu in regresu, v pogodbi o zaposlitvi mi piše, da mi pripada, recimo da minimalno, kdaj in koliko dni ga bom lahko koristila v primeru podaljšanja pogodbe, s porodniške bi se predvidoma naj vrnila 4.12.2011, se pravi, da mi ostane dopust 2010(ne vem koliko dni in če ga po porodniškem dopustu sploh lahko koristim ali mi zapade) in dopust 2011 (verjetno cel).

Naj še samo to omenim, da sva z delodajalcem v dobrem odnosu in nebi rada prehitevala dogodkov in prosila za regres, če mi zakonsko še ne pripada, samo toliko da vem kdaj približno lahko pričakujem izplačilo le tega.

Prosim za pomoč pri tej zapleteni situaciji in že vnaprej najlepša hvala da ste si vzeli čas!

slončica2
franca
Računovodja
Računovodja
Kraj: Mengeš

Re: ZAPLETENA SITUACIJA BOLNIŠKA, PORODNIŠKA, REGRES, DOPUST

Odgovor Napisal/-a franca »

Dopust: ker pred to zaposlitvijo niste bili zaposleni, vam po 6 mesecih pripada poln dopust. To je minimalno 20 dni.
Ker v letošnjem letu niste in ne boste koristili nič dopusta, vam 10 dni dopusta zapade, ostanek lahko prenesete v naslednje leto in ga koristite najkasneje do 30. 6. 2011, po tem datumu vam zapade.
Za naslednje leto vam pripada poln dopust in poln regres. Spet velja, da ga lahko prenesete v leto 2012, 10 dni pa morate koristiti že v 2010, sicer vam zapadejo (zapade vam toliko dni, kolikor ste jih koristili manj kot 10).
slončica2
Novinec
Novinec

Hvala za hiter odgovor, zanima me pa še kaj je z letošnjim regresom
franca
Računovodja
Računovodja

Tako kot poln dopust vam pripada tudi poln regres :)
slončica2
Novinec
Novinec

Hvala lepa :D

Se pravi, da ga moram dobiti izplačanega, četudi letnega dopusta nisem in ne bom koristila, ker ga ne morem? Vem da je zakomplicirano, samo zakoni so malo čudno napisani in je iz njih težko razbrati kaj naj bi pomenili.
franca
Računovodja
Računovodja

Zakoni so (v tem primeru :D ) dobro napisani. Govorijo o PRAVICI do dopusta in s tem povezani pravici do regresa. Nekoriščenje dopusta, do katerega bi imeli pravico, vam pravice do regresa ne odvzame.
Odgovori