Slovensko podjetje bo izplačalo avtorski honorar hrvaškemu rezidentu (in državljanu, fizično osebi), za storitve prevajanja, ki se bodo opravljale na Hrvaškem.
Ali je od honorarja treba obračunati in odtegniti akontacijo dohodnine po slovenski zakonodaji?
Moje logika je naslednja: Konvencija v 12. členu določa obdavčitev na Hrvaškem (1. odstavek), lahko pa tudi v Sloveniji, vendar davek ne sme presegati 5% honorarja (2. odstavek).
Ali se obdavči v Sloveniji, mi verjetno pove ZDoh-2. V njem iščem podlago za to, da obdavčitve s Slo, ne bi bilo, a je ne najdem - 1. odstavek 11. člena verjetno ne pride v poštev, ker je oseba čisti svobodnjak, torej se storitev ne opravlja preko poslovne enote v tujini. 4. odstavek 33. člena verjetno tudi ne, ker najbrž ni izpolnjen zadnji pogoj ("ne gre za dohodke, od katerih se v skladu s prvim in drugim odstavkom 68. člena tega zakona obračunava davčni odtegljaj"); pri tem mi verjetno ne pomaga niti 3. odstavek 68. člena, ali pač?
Če razmišljam pravilno, ali je potem potrebno pri vsakem izplačilu honorarja izpolniti http://www.uradni-list.si/files/RS_-200 ... 8-0000.PDF?
Hvala za mnenja!
Izplačilo avtorskega honorarja hrvaškemu rezidentu
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Izplačilo avtorskega honorarja hrvaškemu rezidentu
zanimiva tema pa bom dodal še svoj komentar:
kakor razumem konnvencijo lahko slovenska pravna oseba izbira med dvema variantama:
- pusti, da se dohodki avtorskega honorarja obdavčijo ( v tem primeru) na Hrvaškem, izplačajo
hrvaškemu sodelavcu celoten obruten znesek = npr 1.000 €, on pa nato akontira dohodnino v
domovini in poračuna zadeve po koncu leta
- od obrutenega zneska plača hrvaškem rezidentu 950 €, slovenski davčni 50 €,
hrvaški sodelavec pa nato v domovini doplača dohodninsko razliko
- najlažja varianta pa bi bila če bi hrvaška fizična oseba lahko izdajala račune
preko hrvaške pravne osebe
kakor razumem konnvencijo lahko slovenska pravna oseba izbira med dvema variantama:
- pusti, da se dohodki avtorskega honorarja obdavčijo ( v tem primeru) na Hrvaškem, izplačajo
hrvaškemu sodelavcu celoten obruten znesek = npr 1.000 €, on pa nato akontira dohodnino v
domovini in poračuna zadeve po koncu leta
- od obrutenega zneska plača hrvaškem rezidentu 950 €, slovenski davčni 50 €,
hrvaški sodelavec pa nato v domovini doplača dohodninsko razliko
- najlažja varianta pa bi bila če bi hrvaška fizična oseba lahko izdajala račune
preko hrvaške pravne osebe
Re: Izplačilo avtorskega honorarja hrvaškemu rezidentu
5 % slovenskemu DURS se po mojem v nobenem primeru na da izogniti. Hrvaški rezident seveda teh 5% doma uveljavlja kot v tujini plačani davek in plača doma ustrezno manj.