priloga k obrazcu DDV-O

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
pia1
Novinec
Novinec

priloga k obrazcu DDV-O

Odgovor Napisal/-a pia1 »

Ne mi zamerit,če morda ponavljam vprašanje, vsekakor vas prosim za odgovore.
Na mesec izstavimo do 50 dobropisov, zaradi različnih vzrokov. Najpogosteje gre za naknadni, priznan popust, ali pa zavrnejo račun v celoti.
Če npr.delam obračun za DDV november: izstavim dobropis v novembru za račun, ki je bil izdan septembra. Ali v prilogi DDV-O poročam o popravkih za november, ali za september?
Če je pravilno, da poročam za november, v katerih primerih potem poročam za pretekla obdobja?
Hvala za odgovore.
KAJ
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a KAJ »

Če pogledate malo nazaj na forum boste videla,da eni ne bi izdelali
nobene priloge za vaš primer,drugi pač.Tudi s strani svojih referentov
za DDV smo dobili glede priloge zelo različne odgovore,tako,da se boste morali sami odločiti kaj narediti.
ATIT
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a ATIT »

V vašem primeru naredite popravek v davčnih knjigah v mesecu, ko prejemete potrjen DBP ali BMP ( t.j.v novembru ) ter naredite prilogo za mesec v katerem je bil izstavljen prvotni račun, se pravi, da popravljate DDV za tisti mesec ( za september ). Če izstavite DBP ali BMP v mesecu novembru za račun, ki je bil izdan v novembru in potrditev dobite vrnjeno v novembru, potem priloge ni potrebno narediti. :mrgreen::razz:
lp
ana
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a ana »

To s prilogami tudi meni ni posem čisto jasno, vendar še manj jasno mi je podajati priloge za nazaj, zame je preposta in enostavna razlaga: prilogo je potrebno priložiti mesecu, v katerem so popravki vključeni v obračun ne pa za mesec na katerega se nanašajo.

lp
betina
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a betina »

Pozdravljeni!
Mene še Priloge tudi precej skrbijo. Napisano je, da se podatki izkažejo posamično za vsako davčno obdobje, na katerega se nanaša popravek in jih prikaže v prilogi k obrazcu DDV-O.
Saj pravi, če imam račun na primer iz februarja in ga vključim v obdobje november, izdelam prilogo za februar?????in ga priložim novemberskim obračunu? Ker jaz bi se po logiki strinjala s tem kaj je Ana povedala.
slavica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a slavica »

Tudi jaz se spet ubadam s popravki.
Strinjam se z Betino, napisano pa je tudi, da "gre le pri popravku zneska obračunanega in vstopnega DDV zaradi napak na izdanem oz. prejetem računu za popravke v pretgeklih davčnih obdobjih.
Tale 130.čl. Pravilnika je pa res napisan nerodno. Logično bi bilo, da popravke daš za pretekla obdobja.
Jaz dam prilogo le kadar se dobropisi oz. popravki nanašajo na pretekla obdobja. Za dobropise, ki so knjiženi v istem obdobju kot račun, pa se mi zdi nesmiselno dati še popravek.
Ampak bolj kot berem, bolj sem v dvomih, če ravnam pravilno.
betina
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a betina »

Zdravo Slavica!
Kaj bi pa potem naredila če imaš došlo fakturo iz februarja (sedaj je prišla do mene).Kako je zdaj v tem primeru?
Lep pozdrav!
slavica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a slavica »

Betina,
Davčni zavezanec, ki si ne odbije vstopnega DDV v obdobju, v katerem nastane pravica do odbitka, kahko ta znesek vstop. DDV odbije kadarkoli po tem davčnem obdobju, vendar ne kasneje kot v zadnjem davčnem obdobju koledarskega leta, ki sledi telu, v katerem je pridobil pravico do odbitka. Če si odbije vstopni DDV kasneje kot v obdobju, ko je prejel račun, mora o tem poročati v prilogi ...

Torej je odvisno od datuma prejema računa. Če ste račun v hišo prejeli že februarja in se je do sedaj ležel v predalu, bi dala prilogo za februar,če pa je datum prejema v tekočem mesecu pa priloge ne bi dala.
pia1
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a pia1 »

Še enkrat sem prebrala mnenje Erike Režek in seveda vaše odgovore (hvala) in mislim, da mi je jasno.
Erika Režek piše, da se dobropisi, ki se nanašajo na pretekla obdobja izkazujejo po obdobjih v katerih so bili izdani.
Pomeni, če izdam dobropis novembra, za izdan račun septembra in dobim potrditev v novembru, je to priloga za november in ne september, ker se gre za datum izstavitve dobropisa.
Če pa v novembru dobim potrditev za dobropis iz oktobra, je to priloga za oktober.
LP
Odgovori