Nasvet odbitek DDV

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
anvari
Novinec
Novinec

Nasvet odbitek DDV

Odgovor Napisal/-a anvari »

Pozdravljeni,

imam eno enostavno vprašanje na katerega pa ne najdem odgovora. Zanima me po kakšni stopnji se odbija DDV pri nas za kavo, ki smo jo kupili v trgovini v Avstriji? V Avstriji je stopnja DDV za kavo 20%, pri nas pa je 8,5%. Torej si mi obračunamo in odbijemo po 20% ali po 8,5%? Glede načela nevtralnosti DDV bi rekla, da si odbijemo po 8,5% stopnji, samo nisem prepričana. Hvala vnaprej za odgovor.

Lep pozdrav,

a.
franca
Računovodja
Računovodja
Kraj: Mengeš

Re: Nasvet odbitek DDV

Odgovor Napisal/-a franca »

V Sloveniji se ravnamo po našem zakonu, avstrijska stopnja DDV ne igra nobene vloge.
Če ste v Avstriji kupili kavo v trgovini in je na računu obračunan njihov DDV, delate samoobdavčitev od OSNOVE po 8,5%. Avstrijski DDV je davčno nepriznan strošek, ker niste uveljavljali načela poslovanja v EU - dobavitelju niste predložili svoje ID za DDV. DDV, ki je bil obračunan v Avstriji, ne more biti pri nas vstopni DDV.

Če pa imate ustrezen račun, ki je izdan na vašo DDV številko in je brez obračunanega avstrijskega DDV, naredite samoobdavčitev po 8,5% stopnji.
anvari
Novinec
Novinec

Se mi je zdelo logično, da se odbija po 8,5% stopnji in sem tako tudi knjižila, vendar me sodelavke prepričujejo v nasprotno in sem se odločila še tukaj pozanimati. Najlepša hvala za odgovor.
anvari
Novinec
Novinec

Še eno vprašanje imam. Prebrala P-ZDDV-1 in v 45. členu piše naslednje:

Če je za posamezno blago ob uvozu, glede na namen uporabe, mogoče uporabiti splošno ali nižjo davčno stopnjo, se lahko nižja davčna stopnja uporabi le, če davčni zavezanec blago uporabi za namen, za katerega je predpisana nižja davčna stopnja.

Ker gre v mojem primeru za nakup kave za gostinski lokal, ki nato kavo prodaja z 20% ddv-jem me zanima, če ni glede na ta člen morda res pravilno, da se pri samoobdavčitvi uporablja 20% davčna stopnja?
Odgovori