DDV EU
Moderator: Mirko Zbačnik
še enkrat jaz.
V prejšnjem sporočilu sem malo zamešala...DDV od računov iz meseca oktobra obračunamo in plačamo v mesecu oktobru, ker so prejeti v novembru in blago tudi, imamo pravico odbiti si ga v novembru.
Ampak zdaj pa tehnično vprašanje...
KAM PA VPIŠEM OSNOVO OD OBRAČUNANEGA IN PLAČANEGA DDV!? sploh kam!?
Obrazec p-rač-p?! Saj ne bo prav!!
KAKO STE TO REŠILI ALI REŠUJETE?!
V prejšnjem sporočilu sem malo zamešala...DDV od računov iz meseca oktobra obračunamo in plačamo v mesecu oktobru, ker so prejeti v novembru in blago tudi, imamo pravico odbiti si ga v novembru.
Ampak zdaj pa tehnično vprašanje...
KAM PA VPIŠEM OSNOVO OD OBRAČUNANEGA IN PLAČANEGA DDV!? sploh kam!?
Obrazec p-rač-p?! Saj ne bo prav!!
KAKO STE TO REŠILI ALI REŠUJETE?!
Lunca, pomagajte si z iks-om, ne vem zdaj številke, ampak ena od prvih po 01.05.04, kjer imate vzorec za knjigo p-rač-p in puščice kam jih vpišete v obrazec za ddv. Zaenkrat žal delam še to ročno. V tem obrazcu boste v našem primeru, rač.izdan 28.10, blago in rač.prejet 02.11, pač vpisali samo obračunan davek in ga vpisali v obrazec ddv kot kaže puščica v zgledu (žal nimam zgleda pred sabo). Vstopni ddv pa bo v mesecu oktobru v vstici prazen, ker si ga boste odbijali šele v novembru. Glede programerjev pa menim, da so se preslabo pripravili na spremembe in da so nam zaenkrat bolj malo v pomoč.
pa lp
pa lp
Da nam ne bo dolg čas bom še jaz malo zmešala dr... Končno sem dobila svetovalca na ZRFR in ga povprašala po našem skupnem problemu. Najprej me je vprašal zakaj sploh imamo take probleme in kdo nam je na novo tolmačil zakon, saj ga vsi sprašujemo isto. SPREMEMBE PA NI!? Torej: za mesec oktober gre tako še vse po starem, saj zakon velja za naprej: blago v oktobru, račun v novembru
- obveznost in vstopni v oktobru. Od 1.11. pa je - po njihovem mnenju - isto kot do sedaj!?
Če gledamo primer v IKS 9/04 na strani 79 - druga vrstica:
pridobitev blaga maj
račun idzan maj
račun prejet junij (do 15.jun)
obveznost DDV maj
vstopni DDV maj
Če gledamo celotni primer sta meseca obveznosti za obračun DDV in vstopnega DDV različna samo v 4. vrstici, če bi prejeli račun šele v juliju!
Če povem po pravici mi ta razlaga kar ustreza, saj mi program ne dopušča, da bi obračunala obveznost v enem mesecu, vstopnega pa v drugem mesecu.
Upam le, da bodo tudi dacarji istega mnenja!!!
Pa lep sončen dan!
- obveznost in vstopni v oktobru. Od 1.11. pa je - po njihovem mnenju - isto kot do sedaj!?
Če gledamo primer v IKS 9/04 na strani 79 - druga vrstica:
pridobitev blaga maj
račun idzan maj
račun prejet junij (do 15.jun)
obveznost DDV maj
vstopni DDV maj
Če gledamo celotni primer sta meseca obveznosti za obračun DDV in vstopnega DDV različna samo v 4. vrstici, če bi prejeli račun šele v juliju!
Če povem po pravici mi ta razlaga kar ustreza, saj mi program ne dopušča, da bi obračunala obveznost v enem mesecu, vstopnega pa v drugem mesecu.
Upam le, da bodo tudi dacarji istega mnenja!!!
Pa lep sončen dan!
Jaz sem včerja klicala na DURS davčno svetovalko, pa ni vedela pravega odgovora. Na koncu je kljub vsemu rekla, da če je račun izdan v oktobru, blago prejeto v oktobru, račun pa prejet v novembru, je izstopni DDV seveda oktober (=datum izdaje računa), vstopni DDV pa lahko (izjemoma, po starem zakonu) upoštevam še v oktobru. Kasneje seveda glede na datum prejema računa. Vendar ni delovala prepričljivo.
Takoj zatem sem brala članek Erike Režek in jaz ga razumem tako, da za tak primer, kot sem ga opisala zgoraj, lahko vstopni DDV upoštevam šele v novembru.
Dogovorila se bom z direktorjem, kako ravnati, to je po meojem odločitev vodstva. Če Zakon ni dorečen, naj on odloči, ali bomo dali denar državi prej (ker bo manj vstopnega DDV) ali pa tvegamo, da bo nekoč prišel davčni inšpektor in nam zaračunal kazen in / ali zamudne obresti.
:):)
Takoj zatem sem brala članek Erike Režek in jaz ga razumem tako, da za tak primer, kot sem ga opisala zgoraj, lahko vstopni DDV upoštevam šele v novembru.
Dogovorila se bom z direktorjem, kako ravnati, to je po meojem odločitev vodstva. Če Zakon ni dorečen, naj on odloči, ali bomo dali denar državi prej (ker bo manj vstopnega DDV) ali pa tvegamo, da bo nekoč prišel davčni inšpektor in nam zaračunal kazen in / ali zamudne obresti.
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal SILVA</i>
<br />pri pridobitvah blaga, se glede ddv s 1.11. ni nič spremenilo.
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
To je res, če dobeseno beremo in se držimo spremenjenega ZDDV. Pravilnik in Mnenja MF pa so nekaj drugega. Česa se bomo torej držali??? Odvisno od tega kakšen človek bo inšpektor, ki bo prišel na pregled...ga bo zanimala skladnost za zakonom, ali s pravilnikom ali z raznimi mnenji....do sedaj jih mnenja niso zavezovala, le zakon...kaj bo sedaj, počakajmo in bomo kmalu slišalu prve žrtve.
<br />pri pridobitvah blaga, se glede ddv s 1.11. ni nič spremenilo.
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
To je res, če dobeseno beremo in se držimo spremenjenega ZDDV. Pravilnik in Mnenja MF pa so nekaj drugega. Česa se bomo torej držali??? Odvisno od tega kakšen človek bo inšpektor, ki bo prišel na pregled...ga bo zanimala skladnost za zakonom, ali s pravilnikom ali z raznimi mnenji....do sedaj jih mnenja niso zavezovala, le zakon...kaj bo sedaj, počakajmo in bomo kmalu slišalu prve žrtve.
Obrazec DDV-O , pridobitve znotraj skupnosti
Imam samo pridobitev blaga znotraj skupnosti in to osnovno sredstvo.
Račun za OS preračunano po srednjem tečaju BS znaša 5.394.276,00 sit. Zanima me kako se izpolni obrazec DDV-O samo za ta račun za mesec Februa. Nemški dobavitel nam seveda ni zaraćunal DDV-ja ker smo zavezanec za DDV v Sloveniji.
>Hvala vsem za pomoč.
Račun za OS preračunano po srednjem tečaju BS znaša 5.394.276,00 sit. Zanima me kako se izpolni obrazec DDV-O samo za ta račun za mesec Februa. Nemški dobavitel nam seveda ni zaraćunal DDV-ja ker smo zavezanec za DDV v Sloveniji.
>Hvala vsem za pomoč.