gotovina v d.o.o.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
sanja84
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

gotovina v d.o.o.

Odgovor Napisal/-a sanja84 »

Zdravo
prosim za pomoč. Do sedaj še nisem imela d.o.o. za voditi ampak same s.p.je. Stanka mi lepo polaga dnevne izkupičke na TRR problem pa je ker mi tudi dviguje gotovino,pa nima ustrezne specifikacije kam je šla gotovina. Veliko plačuje gotovinsko. Zanima me ali je prav da dvignjeno gotovino porabim za plačila računov preko blagajne, razlika pe se klnjižim kakor da je d.o.o. dal posojilo lastniku d.o.o.. Moram imeti pogodbo in zaračunati obresti?
Hvala za pomoč .
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Re: gotovina v d.o.o.

Odgovor Napisal/-a MG »

Ni pravilno. pri d.o.o. se ne more prosto razpolagati z gotovino.

Vsak dvig je treba položit v blagajno in potem vsako plačilo računa posebej sprovesti preko blagajne.
Račun ne sme biti višji od 420 €

O kakšnih posoijilih preko lbagajne lastniku pa niti sanjat .
Vsak inštektor bi to prekategoriziral v prikrito izplačilo dobička. s
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Sam sem imel podoben primer in sem knjižil podobno to kot promet na 2855. Na tak način sem vsaj vedel, kje sem.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
maj60
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a maj60 »

Pri nas pa knjižimo tako, da vse gotovinske račune poknjižimo na 285... (obveznost za materialne stroške), potem pa d.o.o. lahko prosto dviguje gotovino s TRR-ja, saj s temi dvigi zapiramo konto 285. Pogoj je le ta, da ne sme dvigniti več, kot ima tovrstnih obveznosti. Preko blagajne v tem primeru nič ne knjižimo.

Imam pa drugačno težavo. Namreč veliko računov se plačuje s poslovnimi karticami. Ko pa na koncu meseca pride z banke "Obvestilo o porabi s posl. kartico", se ugotovi, da kakšen račun manjka. Npr. se izgubi. Kako pa v takem primeru? Ker s TRR-ja podjetje plača celoten znesek porabe, torej tudi tiste račune, ki jih ni v evidencah. Jaz nato s tem zneskom kar zapiram konto 285, vendar pa nisem prepričana, da je to pravilno. Lahko kdo svetuje?

Hvala.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

To bi, začasno knjižil na terjatev.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
maj60
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a maj60 »

Ja, ampak s čim pa naj potem zapremo terjatev? A z vračilom tega istega zneska nazaj na TRR? Manjkajočih računov pač ni, in jih tudi po vsej verjetnosi ne bo.
baltaraz
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a baltaraz »

morda pa lahko zaprete s kakšnim "dodatnim" potnim nalogom :wink:
Zadnjič spremenil baltaraz, dne 10 Feb 2011, 19:50, skupaj popravljeno 1 krat.
sanja84
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a sanja84 »

vse to mi je jasno. ampak kam naj knjižim če mi je stranka več gotovine dvignila s trr. Seveda sem vsak dvig položila na blagajno in potem posamično poravnala fakture, ki so bile plačane res z gotovino. Kam naj knjižim gotovino, ki jo je dvignila stranka in porabila zase. Stranka pravi da je to do sedaj delala tako v drugem servisu: dvignnjeno gotovino jo porabila in potem je dvignjeno gotovino položila nazaj na trr ko je imela sredstva. Računovodja pa je ta sredstva knjižila kot, da je d.o.o. posodil denar stranki oz. lastniku in zaračunal obresti.
sama pa nevem kako naj naredim.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Knjižite potem kot kredit podjetja stranki. dobro bi bilo, da je sklenjen kak dokument o tem. Za poslovanje podjetja je odgovoren lastnik, ne vi. Vaša dolžnost je, da ga opozarjate na napake. Pazite le na poslovanje med povezanimi osebami, kar kreditiranje podjetja lastnika zagotovo je. Če obresti ne obračunate, jih upoštevajte v davčnem obračunu. Verjetno ste ga že opozorili.
Mirko Slika
Odgovori