Dohodnina, vzdrževani družinski član - brezposelnost
Moderator: Mirko Zbačnik
Dohodnina, vzdrževani družinski član - brezposelnost
Imam nekaj vprašanj, ki se bodo zdela morda čudna, ampak jaz se čisto nič ne spoznam na te reči tako, da prosim za vašo pomoč, če mi lahko razložite kaj moram storiti.
V letu 2010 sem prejemala denarno nadomestilo za brezposelnost do meseca marca (cca 1.500 EUR vse skupaj) kasneje, ko mi je ta pravica potekla pa nisem imela nobenega dohodka več vse do konca leta. Mladoletna hčer je med počitnicami z delom nekaj zaslužila in sedaj je od tistega podjetja dobila povzetek dohodkov, ki so ji bili izplačani v letu 2010 in sicer pod šifro 1230-Preostali dohodki iz drugega pogodbenega razmerja. Zanima me ali jaz oddam na DURS vlogo za uveljavljanje vzdrževanega družinskega člana, glede na vsa zgoraj navedena dejstva? In če oddam to vlogo, za katere mesece vpišem da je družinski član vzdrževan, če sem bila jaz od aprila 2010 do decembra 2010 brez vsakih dohodkov? Ali vpišem, da je bila vzdrževana od januarja do decembra ali samo za tisti čas, ko sem jaz prejemala denarno nadomestilo? Bom jaz iz DURS-a sploh prejela izračun dohodnine, ker sem imela tako malo dohodka? Pa še ena stvar me zanima, ali bo morala moja mladoletna hči plačati dohodnino, če je bil njen dohodek nekaj manj kot 500 EUR? Čisto nič mi ni jasno kaj moram narediti!
Hvala za vaše odgovore in
LP
V letu 2010 sem prejemala denarno nadomestilo za brezposelnost do meseca marca (cca 1.500 EUR vse skupaj) kasneje, ko mi je ta pravica potekla pa nisem imela nobenega dohodka več vse do konca leta. Mladoletna hčer je med počitnicami z delom nekaj zaslužila in sedaj je od tistega podjetja dobila povzetek dohodkov, ki so ji bili izplačani v letu 2010 in sicer pod šifro 1230-Preostali dohodki iz drugega pogodbenega razmerja. Zanima me ali jaz oddam na DURS vlogo za uveljavljanje vzdrževanega družinskega člana, glede na vsa zgoraj navedena dejstva? In če oddam to vlogo, za katere mesece vpišem da je družinski član vzdrževan, če sem bila jaz od aprila 2010 do decembra 2010 brez vsakih dohodkov? Ali vpišem, da je bila vzdrževana od januarja do decembra ali samo za tisti čas, ko sem jaz prejemala denarno nadomestilo? Bom jaz iz DURS-a sploh prejela izračun dohodnine, ker sem imela tako malo dohodka? Pa še ena stvar me zanima, ali bo morala moja mladoletna hči plačati dohodnino, če je bil njen dohodek nekaj manj kot 500 EUR? Čisto nič mi ni jasno kaj moram narediti!
Hvala za vaše odgovore in
LP
-
vztrajnost
- Začetnik

Re: Dohodnina, vzdrževani družinski član - brezposelnost
Če so bili hčerini dohodki do 3441eur v celotnem letu , potem jo lahko vi uveljavljate kot vzdrževanega člana, ona dohodnine ne bo plačevala.
Država zavezancem z dohodki do višine splošne olajšave (za leto 2010 je to 3140eur) ne izdaja dohodninskih odločb, torej informativnega izračuna ne boste dobili. Lahko pa sami vložite dohodninski obrazec (rok bo do konca julija - bo še veliko opozarjanja za točen rok) in dobite vrnjeno vplačano dohodnino.
Država zavezancem z dohodki do višine splošne olajšave (za leto 2010 je to 3140eur) ne izdaja dohodninskih odločb, torej informativnega izračuna ne boste dobili. Lahko pa sami vložite dohodninski obrazec (rok bo do konca julija - bo še veliko opozarjanja za točen rok) in dobite vrnjeno vplačano dohodnino.
Najlepša hvala, vztrajnost.
Sem se še malo drugje pozanimala in spet drugi pravijo, da glede na to, da sem jaz v celem lanskem letu prejela le 1.500 EUR ne rabim uveljavljati hčere kor vzdrževanega družinskega člana, ker ne presegam niti splošne olajšave in je ta poteza brezpredmetna. Sva pa s hčerko sami. Tudi sem dobila tak nasvet, da naj hčerka (ki je čez celo lansko leto zaslužila cca 500 EUR in še ni polnoletna) izpolne vlogo za dohodnino in vpiše svoje dohodke, da ji bodo vrnili plačano dohodnino. Ali lahko hčer, ki še ni polnoletna res lahko to stori? Kaj je zdaj prav, da storiva? In še to me zanima ali se v dohodninsko napoved vpiše tudi otroški dodatek in preživnina? Čisto sem zmedena v tej situaciji. Ne vem kaj naj storim, da bo prav. Ker sva s hčerko zelo na tesnem z denarjem bi nama prišel prav vsak evro in me resnično zanima, če lahko hčer dobi vrnjeno dohodnino, saj ji je podjetje, kjer je med počitnicami nekaj zaslužila sedaj poslalo povzetek obračuna dohodkov, ki so ji bili izplačani v letu 2010 in je iz njega razvidno, da so obračunali poleg dohodka (1230-preostali dohodki iz drugega razmerja) še normirane stroške in akontacijo dohodnine, ki znaša cca 100 EUR. Ali lahko dobi ona ta znesek nazaj?
Se opravičujem za zmedo in hvala za pomoč.
Sem se še malo drugje pozanimala in spet drugi pravijo, da glede na to, da sem jaz v celem lanskem letu prejela le 1.500 EUR ne rabim uveljavljati hčere kor vzdrževanega družinskega člana, ker ne presegam niti splošne olajšave in je ta poteza brezpredmetna. Sva pa s hčerko sami. Tudi sem dobila tak nasvet, da naj hčerka (ki je čez celo lansko leto zaslužila cca 500 EUR in še ni polnoletna) izpolne vlogo za dohodnino in vpiše svoje dohodke, da ji bodo vrnili plačano dohodnino. Ali lahko hčer, ki še ni polnoletna res lahko to stori? Kaj je zdaj prav, da storiva? In še to me zanima ali se v dohodninsko napoved vpiše tudi otroški dodatek in preživnina? Čisto sem zmedena v tej situaciji. Ne vem kaj naj storim, da bo prav. Ker sva s hčerko zelo na tesnem z denarjem bi nama prišel prav vsak evro in me resnično zanima, če lahko hčer dobi vrnjeno dohodnino, saj ji je podjetje, kjer je med počitnicami nekaj zaslužila sedaj poslalo povzetek obračuna dohodkov, ki so ji bili izplačani v letu 2010 in je iz njega razvidno, da so obračunali poleg dohodka (1230-preostali dohodki iz drugega razmerja) še normirane stroške in akontacijo dohodnine, ki znaša cca 100 EUR. Ali lahko dobi ona ta znesek nazaj?
Se opravičujem za zmedo in hvala za pomoč.
Iz tega podatka je razvidno, da je hči prejela dohodke, ki ne izvirajo iz "študentskega dela" ampak iz npr. iz podjemne pogodbe. Tako je med letom plačala akontacijo dohodnine brez upoštevanja njene splošne olajšave. Kolikor bi se to v njenem primeru smelo upoštevati ne bi plačala dohodnine. Zato bo morala sama oddati napoved za odmero dohodnine (najkasneje do 31. julija), na podlagi katere ji bodo vrnili teh 100€.jutranka napisal/-a:Ker sva s hčerko zelo na tesnem z denarjem bi nama prišel prav vsak evro in me resnično zanima, če lahko hčer dobi vrnjeno dohodnino, saj ji je podjetje, kjer je med počitnicami nekaj zaslužila sedaj poslalo povzetek obračuna dohodkov, ki so ji bili izplačani v letu 2010 in je iz njega razvidno, da so obračunali poleg dohodka (1230-preostali dohodki iz drugega razmerja) še normirane stroške in akontacijo dohodnine, ki znaša cca 100 EUR. Ali lahko dobi ona ta znesek nazaj?
Davčni zavezanec je vsak državljan Slovenije od rojstva dalje. Res je, da v primeru, ko bi moral vložiti napoved za dohodnino "dojenček" to storijo v njegovem imenu starši-skrbniki. Toda v vašem primeru, ko je hčera sicer mladoletna, bo to napoved vložila sama. Vi pa boste samo kontrolirali pravilnost vpisanih podatkov.
Res je, pri tej višini dohodkov vam zadošča splošna olajšava. Toda tudi v vašem primeru velja, da ko vam bo zavod poslal povzetek dohodkov nadomestila za primer brezposelnosti in v primeru, da je bila od teh dohodkov do meseca marca odtegnjena dohodnina (kar menim, da vam ni bila), boste postopali enako kot hčera = vložila napoved za odmero dohodnine in država vam bo vrnila plačano dohodnino.jutranka napisal/-a:Sem se še malo drugje pozanimala in spet drugi pravijo, da glede na to, da sem jaz v celem lanskem letu prejela le 1.500 EUR ne rabim uveljavljati hčere kor vzdrževanega družinskega člana, ker ne presegam niti splošne olajšave in je ta poteza brezpredmetna.
lp
Tegale podčrtanega pa ne razumem dobro. Ali to pomeni, če bo hčer oddala napoved za odmero dohodnine, da se ji potem upošteva splošna olajšava in kaj to potem pomeni? Pa še to, hčer je prejemala štipendijo, od dohodkov pa sva imeli še otroški dodatek in preživnino. Ali se te stvari kje vpisujejo pri dohodnini?slovan pravi:
Iz tega podatka je razvidno, da je hči prejela dohodke, ki ne izvirajo iz "študentskega dela" ampak iz npr. iz podjemne pogodbe. Tako je med letom plačala akontacijo dohodnine brez upoštevanja njene splošne olajšave. Kolikor bi se to v njenem primeru smelo upoštevati ne bi plačala dohodnine. Zato bo morala sama oddati napoved za odmero dohodnine (najkasneje do 31. julija), na podlagi katere ji bodo vrnili teh 100€.
Jaz sem iz zavoda za zaposlovanje dobila povzetek obračuna dohodkov iz katerega je razvidna višina denarnega nadomestila, višina prispevkov za socialno varnost in znesek akontacije dohodnine. Je mogoče iz tega sklepati, da so mi dohodnino obračunali in jo bom dobila vrnjeno nazaj, če bom oddala dohodninsko napoved?slovan pravi:
Toda tudi v vašem primeru velja, da ko vam bo zavod poslal povzetek dohodkov nadomestila za primer brezposelnosti in v primeru, da je bila od teh dohodkov do meseca marca odtegnjena dohodnina (kar menim, da vam ni bila), boste postopali enako kot hčera = vložila napoved za odmero dohodnine in država vam bo vrnila plačano dohodnino.
1) med letom se samo pri dohodkih iz zaposlitve (razen izjem še drugje) upošteva splošna olajšava. Pri dohodkih, ki jih prejela vaša hčera pa ne. Zato ji je bila obračunana in plačana akontacija dohodnine, ki ji bo vrnjena na podlagi napovedi dohodnine:
- dohodki, ki jih je prejela zmanjšani za normirane stroške (10%) in zmanjšani za splošno olajšavo. Na koncu seveda ne bo osnove za dohodnino in bo izračun, ki ga naredi davčni organ izkazoval preplačilo dohodnine. Ta bo vrnjena v določenem roku po prejemu odločbe s strani davčnega organa.
- štipendije, preživnine, otroški dodatek se ne vštevajo v dohodninsko osnovo, zato se ne vpisujejo v napoved.
2) če imate na povzetku dohodkov izkazano (obračunano in plačano dohodnino v breme vaših dohodkov) akontacijo dohodnine, boste oddali napoved enako kot hčera. Tudi vam bodo upoštevali splošno olajšavo, izračun bo pravtako izkazoval preplačilo dohodnine, ki vam jo bo vrnil davčni organ:
- bruto nadomestilo zmanjšano za prispevke za socialno varnost, zmanjšano za splošno olajšavo je osnova za dohodnino.... od te so izračunali akontacijo dohodnine in jo plačali:
- bruto nadomestilo, zmanjšano za prispevke za socialno varnost, zmanjšano za akontacijo dohodnine= znesek nadomestila, ki ste ga prejeli na svoj osebni račun.
Bo sedaj bolje!
- dohodki, ki jih je prejela zmanjšani za normirane stroške (10%) in zmanjšani za splošno olajšavo. Na koncu seveda ne bo osnove za dohodnino in bo izračun, ki ga naredi davčni organ izkazoval preplačilo dohodnine. Ta bo vrnjena v določenem roku po prejemu odločbe s strani davčnega organa.
- štipendije, preživnine, otroški dodatek se ne vštevajo v dohodninsko osnovo, zato se ne vpisujejo v napoved.
2) če imate na povzetku dohodkov izkazano (obračunano in plačano dohodnino v breme vaših dohodkov) akontacijo dohodnine, boste oddali napoved enako kot hčera. Tudi vam bodo upoštevali splošno olajšavo, izračun bo pravtako izkazoval preplačilo dohodnine, ki vam jo bo vrnil davčni organ:
- bruto nadomestilo zmanjšano za prispevke za socialno varnost, zmanjšano za splošno olajšavo je osnova za dohodnino.... od te so izračunali akontacijo dohodnine in jo plačali:
- bruto nadomestilo, zmanjšano za prispevke za socialno varnost, zmanjšano za akontacijo dohodnine= znesek nadomestila, ki ste ga prejeli na svoj osebni račun.
Bo sedaj bolje!
Slovan,
iz srca hvala za tako izčrpno razlago. Sedaj mi je že bolj jasno, verjetno pa se bodo kakšni nejasni detajli še pojavili, ko bova s hčerko izpolnjevali dohodninsko napoved. Če bom imela še kakšno vprašanje se za pomoč priporočam že v naprej.
Hvala še enkrat in
LP
iz srca hvala za tako izčrpno razlago. Sedaj mi je že bolj jasno, verjetno pa se bodo kakšni nejasni detajli še pojavili, ko bova s hčerko izpolnjevali dohodninsko napoved. Če bom imela še kakšno vprašanje se za pomoč priporočam že v naprej.
Hvala še enkrat in
LP
Še dodatne možnosti/variante v povezavi z olajšavo za vzdrževanega družinskega člana (VDČ):
- navajate, da sta sami in da hčera prejema preživnino;
- hči bi vložila napoved za dohodnino, pri obračunu bi se upoštevala splošna olajšava in na ta način bi davčni organ vrnil akontacijo dohodnine, ki ji je bila odtegnjena pri dohodkih: cca 100€..... upoštevanje splošne olajšave je vezano na drug pogoj: v tem primeru ne oče, ne mati ne uveljavljata olajšave VDČ, saj se ti dve olajšavi medsebojno izključujeta;
- za vaše dohodke zadošča vaša splošna olajšava, zato ne boste upoštevali olajšave za VDČ;
- "pozabili" smo na očeta: oče lahko uveljavlja olajšavo VDČ: ali v celoti oziroma v primeru, da se starša ne zedinita, vsak do polovice. Pri tem je potrebno upoštevati še, da ta polovica ne more biti višja kot je preživnina, ki jo oče plačuje. Hipotetično to lahko pomeni naslednje: kolikor bi oče uveljavljal olajšavo, vi pa je ne boste, bo upoštevana pri njegovi dohodnini v celoti. To pa tudi pomeni, da hčeri ne bo priznana splošna oljšava in da bo zato dobila vrnjen manjši znesek dohodnine.... npr. 100€ dohodnine je obračunano po stopnji 25%, najnižja stopnja dohodnine pa je 16%: vrnjeno bo dobila le 36€:
- če ste z očetom v dobrih odnosih mu "dovolite" upoštevanje celotne olajšave VDČ v "zameno" za doplačilo razlike vrnjene dohodnine hčeri: 100 - 36 = 64€.. . upoštevanje celotne olajšave VDČ bi tudi za očeta predstavljalo znižanje osnove za dohodnino: 2287,48 X 16% = 366€..znesek manjše dohodnine, če so dohodki očeta razvrščeni v prvi dohodninski razred...itd.
lp
- navajate, da sta sami in da hčera prejema preživnino;
- hči bi vložila napoved za dohodnino, pri obračunu bi se upoštevala splošna olajšava in na ta način bi davčni organ vrnil akontacijo dohodnine, ki ji je bila odtegnjena pri dohodkih: cca 100€..... upoštevanje splošne olajšave je vezano na drug pogoj: v tem primeru ne oče, ne mati ne uveljavljata olajšave VDČ, saj se ti dve olajšavi medsebojno izključujeta;
- za vaše dohodke zadošča vaša splošna olajšava, zato ne boste upoštevali olajšave za VDČ;
- "pozabili" smo na očeta: oče lahko uveljavlja olajšavo VDČ: ali v celoti oziroma v primeru, da se starša ne zedinita, vsak do polovice. Pri tem je potrebno upoštevati še, da ta polovica ne more biti višja kot je preživnina, ki jo oče plačuje. Hipotetično to lahko pomeni naslednje: kolikor bi oče uveljavljal olajšavo, vi pa je ne boste, bo upoštevana pri njegovi dohodnini v celoti. To pa tudi pomeni, da hčeri ne bo priznana splošna oljšava in da bo zato dobila vrnjen manjši znesek dohodnine.... npr. 100€ dohodnine je obračunano po stopnji 25%, najnižja stopnja dohodnine pa je 16%: vrnjeno bo dobila le 36€:
- če ste z očetom v dobrih odnosih mu "dovolite" upoštevanje celotne olajšave VDČ v "zameno" za doplačilo razlike vrnjene dohodnine hčeri: 100 - 36 = 64€.. . upoštevanje celotne olajšave VDČ bi tudi za očeta predstavljalo znižanje osnove za dohodnino: 2287,48 X 16% = 366€..znesek manjše dohodnine, če so dohodki očeta razvrščeni v prvi dohodninski razred...itd.
lp
Slovan,ker ste se tako potrudili z odgovorom, sem dolžna podati še nekaj informacij. Glede preživnine lahko povem, da je sicer sodno določena, vendar pa tega denarja bivši partner oz. oče ne nakazuje. Da ne razlagam v detajle v vednost samo toliko, da je to v redu (vendar ne iz finančnega vidika). Nočem pa te neplačane preživnine izbrisati, ker potem se zakomplicira z otroškim dodatkom, ker tega pa za hčerko dobim. Oče nikakor ne bo uveljavljal olajšave za hčer, očeta "črtamo". Ali mi potem svetujete, da storim tako:
Hvala za vašo prijaznost in
LP
Če povzamem: naj hčerka vloži dohodninsko napoved in vpiše samo podatke o prejetih dohodkih oz. tiste zneske iz obračuna, ki jih je poslalo podjetje, kjer je čez poletje delala? Jaz pa prav tako vpišem v svojo dohodninsko napoved samo svoje dohodke? Sliši se zelo preprosto. Bo tako prav?- hči bi vložila napoved za dohodnino, pri obračunu bi se upoštevala splošna olajšava in na ta način bi davčni organ vrnil akontacijo dohodnine, ki ji je bila odtegnjena pri dohodkih: cca 100€..... upoštevanje splošne olajšave je vezano na drug pogoj: v tem primeru ne oče, ne mati ne uveljavljata olajšave VDČ, saj se ti dve olajšavi medsebojno izključujeta;
Hvala za vašo prijaznost in
LP
Ne pozabite na morebiten zaplet s preživnino in z očetom, kot vas je opozorila ga. Slovan! lp
Z očetom ne bo nobenih zapletov, sicer pa ne vem natančno na kaj "merite" s preživnino.orljek pravi:
Ne pozabite na morebiten zaplet s preživnino in z očetom, kot vas je opozorila ga. Slovan!
Lp
Tako je. Obe bosta vložili dohodninsko napoved zaradi vračila plačane dohodnine med letom. Obema bo priznana splošna olajšava.jutranka napisal/-a:Če povzamem: naj hčerka vloži dohodninsko napoved in vpiše samo podatke o prejetih dohodkih oz. tiste zneske iz obračuna, ki jih je poslalo podjetje, kjer je čez poletje delala? Jaz pa prav tako vpišem v svojo dohodninsko napoved samo svoje dohodke? Sliši se zelo preprosto. Bo tako prav?
Zapleti s preživnino? zaplet, ki nastane v primeru, če oče uveljavlja olajšavo VDČ - glede na to, da "plačuje" preživnino. V tem primeru hčeri ne bo priznana splošna olajšava kot sem vam omenila že zgoraj. Menim, da je enako mislil tudi orljek.
lp