ddv od vozil
Moderator: Mirko Zbačnik
ddv od vozil
Ali se lahko odbije DDV od nabave vozila, ki je v homol. označeno kot tovorno vozilo? (gre za vrsto kot so berlingo, kangoo)? Zavezanec ga uporablja za lastne prevoze (za nabavo materiala zasvojo dejavnost).
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Re: ddv od vozil
saj do zdaj sem delala tako... in v petek oddala en DDV obračun, kjer je med osnovnimi sredstvi tako vozilo in zahtevamo vračilo DDV... in me danes kliče referentka, in vpraša kaj smo nabavili... in ji povem da tovorno vozilo za namene dejavnosti.... in mi reče, da to pa ne gre, da lahko odbijamo, če imamo kakšne taksi prevoze in podobno.... skoraj me je kap, kar oblilo me je... pregledala cel zakon o DDV in nisem videla nobene spremembe... in sedaj moram napisati kratko obrazložitev......upam, da se je zmotila.....
Naty
Seveda se je zmotila. Očitno se nista razumeli, da ne gre za osebno vozilo. K obrazložitvi priložite še kopijo homologacije.
Ne pustite se zmesti s strani referentke na durs-u saj se njihov nivo znanja nikakor ne more primerjati z vašim.
Se opravičujem vsem referentkam in referentom ampak tako pač je iz izkušenj ( pa jih nimam bogve koliko )...
lp
Se opravičujem vsem referentkam in referentom ampak tako pač je iz izkušenj ( pa jih nimam bogve koliko )...
lp
no danes sem dobila še poziv:
Prosim, da poda zavezanec izjavo - v zvezi s katero dejavnostjo potrebuje to
vozilo (ali gre za vlečno vozilo).
Pošljite kopijo homologacije vozila.
homologacijo razumem.... zakaj pa izjava???
Prosim, da poda zavezanec izjavo - v zvezi s katero dejavnostjo potrebuje to
vozilo (ali gre za vlečno vozilo).
Pošljite kopijo homologacije vozila.
homologacijo razumem.... zakaj pa izjava???
Naty
Zato da vidijo upravičenost stroška vozila ne glede na to, da je tovorno.
To preverjajo sedaj vedno pri vračilih saj so poostrili nadzore, sploh nad tistimi, ki so komaj pričeli z dejavnostjo.
Tudi mene terjajo za izjave s čim se podjetje ukvarja ( na kratko obrazložitev dejavnosti podjetja) pri vračilih kakršnega koli DDV.
lp
To preverjajo sedaj vedno pri vračilih saj so poostrili nadzore, sploh nad tistimi, ki so komaj pričeli z dejavnostjo.
Tudi mene terjajo za izjave s čim se podjetje ukvarja ( na kratko obrazložitev dejavnosti podjetja) pri vračilih kakršnega koli DDV.
lp
tale firma je stara že skoraj 5 let... OK bomo poslali, upam da bodo zadovoljni.
Naty
da nadaljujem zgodbo: poslala sem homologacijo in obrazložitev, da se vozilo uporablja za namene dejavnosti..... nakar referentka reče, da misli, da se to vozilo uporablja tudi za osebno rabo in bi bilo potrebno DDV razmejiti
a mi zna kdo to razložit? homologacija je tovorno vozilo in to je to
Naty
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Tudi davčno priznanje stroškov uporabe vozila temelji na dokazih, kot so na primer potni nalogi in spisek voženj.
PS.: Tudi sam sem deležev več kotnrol kot prejšnja leta, a imam z njimi kar dobre izkušnje.
PS.: Tudi sam sem deležev več kotnrol kot prejšnja leta, a imam z njimi kar dobre izkušnje.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Ne Mirko, tukaj gre samo za dokazovanje odbitka vstopnega DDV, ker do stroškov še sploh nismo prišlo (tisto mi je jasno, da morajo biti kilometri popisani). Ampak za vstopni DDV????
Naty
Referentka naj kar "misli", vi pa napišite izjavo, da se vozilo ne bo uporabljalo za osebne namene in pika. Očitno so dobili navodilo, da naj probajo iztisniti še kaj drobtinic od malih firm. Ko so meni težili s podobnim s-----, sem bila celo malo zlobna in jim poslala še kopijo prometne mojega privatnega vozila z obrazložitvijo, da se v šoping pač ne mislim voziti s tovornim vozilom, ko pa imam tak lep privatni avto (no, malo manj direktno sem tedaj napisala). Potem pa sem jo poklicala in prijazno povprašala, če potrebuje še kakšno dokumentacijo v zvezi s firminim tovornim vozilom. 
Mincek