Podjetnikov kapital

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

capa1
Računovodja
Računovodja

Podjetnikov kapital

Odgovor Napisal/-a capa1 »

Pri izpolnjevanju davčnega obračuna za leto 2010 sem razmišljala :D in zdaj me nekaj muči. Imam dopolnilno dejavnost na kateri nimam posebej odprtega TRR, vse račune plačujem z gotovino ali preko svojega osebnega računa - torej si knjižim pritoke iz gospodinjstva v podjetje na kto 920( plačani računi, potni stroški, malica) vse odtoke iz podj. v gospodinjstvo pa na 921( prejta plačila izdanih računov in plačila dursa za ddv). Ko te konte lepo zaključim na kto 930 imam podjetnikov kapital.
Vsako leto se mi poveča - zdaj pa problem - ker si ne morem kako dvigniti denarja iz dejavnosti, ne vem na kakšen način bi si lahko "znižala" ta podjetnikov kapital!!!

Prosim za rešitev! Pa hvala. :szardi:
LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: Podjetnikov kapital

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Podjetnikov kapital (nek dolgoročen "dolg" do podjetnika) si znižate z dvigi sredstev iz porjetnikovega TRR, oziroma, če vam stranka plača "na roko" in tega denarja ne položite v blagajno oziroma na TRR.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
capa1
Računovodja
Računovodja

Torej - četudi nimam odprtega TRR na dejavnosti, si naj poknjižim neke vrste dviga denarja iz svojega bančnega računa (na kto 921) in to je to. Kaj pa kot dokazilo - morda izpisek mojega osebnega računa, kjer bo dvig gotovine? Ali to zdrži? Ali pa moram priložiti temelnjici kar na roko napisano, koliko sem iz naslova dejavnosti v letu 2010 dvigovala?

Kako pa naj poknjižim : odtok (dvig denarja) kto 921v breme, kaj pa protikonto v dobro?
Hvala
LP
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a orljek »

"Imam dopolnilno dejavnost na kateri nimam posebej odprtega TRR,..."

Potem Mirkov odgovor ni uporaben - poseben TRR namreč MORAŠ imeti. lp
capa1
Računovodja
Računovodja

Zakaj moram imeti? :nenene: Ko sem začela z dejavnostjo so mi svetovali, da ne rabim odpirat nov trr - naj knjžim vse denarne transakcije kot dan denar v podjetje (npr, moja plačila dobaviteljem) in vzet denar iz podjetja (ko mi plačajo račune).
knjižim tako: prejet račun 400/220 in ko je plačano 220/920
izdan račun 120/760 in ko mi plačajo 921/120

Do sem se vse izide- le zdaj ne vem kateri protikonto v dobro bi bil za kto 921 pri primeru dviga gotovine, če ne vodim trr iz dejavnosti? Da bi zmanjšala podjetnikov kapital hkrati pa ne bi vplivalo na stanje bilanc? Sem že čist :kladivo:
LP
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a orljek »

Tisti, ki so svetovali, da "ne rabim odpirat nov trr", bi morali obenem svetovati še precej osnovnih stvari.
lp
capa1
Računovodja
Računovodja

Ja to je res. Se ni najbolj zanašat na neke "svetovalce", ki potem s tem nimajo nič. Pa vendar mislim, da taka evidenca tudi zdrži - imam vse bančne izpiske, kjer se vidijo prejeta in dana plačila iz dejavnosti, kar pa je gotovina ne vodim blagajne. Tudi s.p. ne potrebuje blagajno za gotovinsko poslovanje , če gre za male zneske.
A mislite, da sem v prekršku, ker nimam posebej odprtega TRR za dejavnost?
LP
capa1
Računovodja
Računovodja

Mirko ( s toliko izkušenj), a mi lahko kako svetuješ , da pridem iz te "štale"?

Kateri protikonto naj uporabim za odtok iz podjetja v gosp (921). Karkoli tuhtam, se mi ne izide brez vpliva na poslovni izid.
LP
koland
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a koland »

POZDRAVLJENI,

VSE LAHKO KNJIŽITE NA 920 (PRILIVE IN ODLIVE), RAVNO TAKO PA DVIG, KI JE ODLIV. ZAKAJ PA SPLOH BI KNJIŽILA DVIG, SAJ NIMATE ODPRTEGA RAČUNA NA S.P.?

LP, KOLAND
capa1
Računovodja
Računovodja

Ma čisto sem že :szalosten: . Sploh ne vem, ali je prav, da nimam posebej odprt Trr za to malo dejavnost!!!

Koland - saj vse knjižim na kto 92, prenos na 93. Kar me moti je,da se vsako leto povečuje podjetnikov kapital, jaz bi ga pa rada znižala in sicer (zdaj že ne vem več na kak način) morda kot odtok iz podjetja - npr. da si "vzameš" denar iz podjetja. Drugače ne bom nikoli mogla porabiti dobička oz. si kakorkoli izplačala kak denar iz dejavnosti..... :(

Ali si naj zdaj odprem trr - samo kako bo z začetno knjižbo? spet se ne bo mogel kam prenesti pojetnikov kapital, da bi si ga lahko izplačala - ali pač?

Kdorkoli, prosim za pomoč. Pa še oddaja poročila se bliža......
LP
koland
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a koland »

pozdravljeni,

s.p. razpolaga z denarjem kot ve in zna (zaenkrat še), tako, da si denar dvignete, pa je. s tem se podjetnikov kapital zniža in ga ostane, kar ga pač ostane. ga pa počasi "praznite", pa bo. malo danes, malo drugi mesec, ... če odprete trr, se zaenkrat kapital ne bo spremenil. bo pa razlika v bodoče, saj se vam bo spreminjal le z gotovinskimi plačili in mogoče še s kakšno malenkostjo.

lp, koland
capa1
Računovodja
Računovodja

Vem da sitnarim, toda jaz ne vem, kako poknjižit dvig denarja iz mojega osebnega računa . Sploh ne vodim kto 110. Torej ko dvignem denar iz svojega računa dam v breme kto 921 v dobro pa???

Če zdaj odprem ločen trr - kaj naj z zdaj obstoječim podjetnikovim kapitalom - kljub dviganju denarja iz s.p. računa ne bom mogla dvigniti tega, do sedaj nabranega denarja.
LP
Odgovori