LP, imam en velik problem, na kateraga mi niso sposobni odgovoriti v naših instituciah.
Namreč, zaradi gospodarskih razmer bi želel zapreti s.p. in preiti na zavod. Problem nastane plačilo DDV, ki se mi obračuna po realizaciji.
Namreč sem žrtev Vegrada in mi je ostalo cca. 30.000€ odprtih terjatev, ki sem jih prijavil v stečajno maso. Zdaj, ker bi zad zaprl s.p. bi moral plačati DDV za teh 30.000€, ki pa vsi vemo, da jih ne bom nikoli prejel. V kolikor DDV-ja ne poravnam, ne morem na zavod.
Ne zanima me odlog plačila, ker to ni rešitev, ker se bo stečaj zavlekel čez 2 leti in s tem ne rešim nič.
Najbolje bi bil odlog plačila in potem plačilo DDV-ja od tistega kar mi bo pripadlo s stečajne mase - kar bo itak nič.
Trenutno si ne morem privoščit plačila tega DDV-ja saj sem brez vseh prihodkov, izgubil sem že ogromno. Na davči pravijo, da ne vejo, češ da še takega primera niso imeli, računovodstvo enako.
Kaj naj storim?
DDV (plačilo po realizaciji - stečaj) ob zapiranju s.p. ja
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: DDV (plačilo po realizaciji - stečaj) ob zapiranju s.p.
Odlog plačila, po končanem stečajnem postopku pa imate pravico popravljati DDV - torej vam ne bo ostalo nič za plačilo oz. le za tisti del, ki bo plačan.
To že. To sem vedel.
Ampak. odlog je možen za največ 24 mesecev, stečaj ne bo končan v 24 mesecih - vsi vemo kaj in kako bodo delali. Potem s tem nisem naredil ničesar.
Hkrati pa tečejo obresti v primeru odloga (na glavnico), čeprav tega denarja nikoli nisem prejel in ga ne bom.
Moram rečt, da so zakoni napisani strašansko v škodo samostojnih podjetnikov in venomer bolj ugotavljam, da je največja napaka, ki jo lahko narediš na podjetniški poti - da si odpreš s.p. namesto d.o.o. To govorim recimo v primeru stečaja firme za katero si opravljal storitve, ta ti je plačevala ali pa tudi ne in stečajni upravitel ima pravico z tožbo zahtevati še tisto malenkost ko si jo prejel, da si sploh eksistiral. V glasvnem nikar s.p..
Ampak. odlog je možen za največ 24 mesecev, stečaj ne bo končan v 24 mesecih - vsi vemo kaj in kako bodo delali. Potem s tem nisem naredil ničesar.
Hkrati pa tečejo obresti v primeru odloga (na glavnico), čeprav tega denarja nikoli nisem prejel in ga ne bom.
Moram rečt, da so zakoni napisani strašansko v škodo samostojnih podjetnikov in venomer bolj ugotavljam, da je največja napaka, ki jo lahko narediš na podjetniški poti - da si odpreš s.p. namesto d.o.o. To govorim recimo v primeru stečaja firme za katero si opravljal storitve, ta ti je plačevala ali pa tudi ne in stečajni upravitel ima pravico z tožbo zahtevati še tisto malenkost ko si jo prejel, da si sploh eksistiral. V glasvnem nikar s.p..
Če je vaš trenutni položaj posledica stečaja vaših kupcev, napovejte osebni stečaj tudi vi (ob predpostavki da nimate osebnega premoženja, s katerim odgovarjate za obveznosti s.p.-ja).
lp
lp
kdaj gre lahko s.p. na zavod za zaposlovanje? ob zaprtju s.p. ali v kolikor sproži stečajni postopek? v kakšnih primerih naj sploh s.p. sproži stečajni postopek in kdaj samo likvidacijo/zapiranje dejavnosti?