račun iz leta 2008

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ananas
Začetnik
Začetnik

račun iz leta 2008

Odgovor Napisal/-a ananas »

Pozdravljeni !

Prejeli smo račun iz leta 2008, ki ga bomo sknjižili v marec 2011 , zamima me ali je ta strošek davčno priznan ali ne ?
DDV pa si lahko normalno odbijemo?

Hvala za odgovor in lep pozdrav !
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: račun iz leta 2008

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Strošek je davčno priznan, če je to manjši znesek, ga upoštevate kar med odhodki obdobja. Če je bil datum prejema lansko leto, si lahko tudi odbijate DDV.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
SVEN
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SVEN »

V vsakem primeru je davčno priznan, samo od zneska je odvisna "tehnika" knjiženja. Če gre za večje zneske, ga knjižite v R9. Kar se DDV-ja tiče, pa se ne strinjam s svojim predhodnikom, če gre za račun iz l 2008.
LP,
Sven Slika
KANARČEK
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a KANARČEK »

Tole pa ne vem če bo držalo.

Kakor je meni znano, se lahko davčno upošteva samo strošek tistega leta, za katerega se
dela obračun davka iz dobička. Če je račun iz preteklega leta - kot jaz vem, ni davčno priznan.
Lahko ga upoštevate v bilanci uspeha - kot odhodek preteklega leta - pri davku iz dobička pa
je izvzet iz odhodkov...

Ali je kakšna sprememba.....? :? :oops:
franca
Računovodja
Računovodja
Kraj: Mengeš

Odgovor Napisal/-a franca »

Spremembe že dolgo ni bilo, vsaj kar se priznavanja odhodkov prejšnjih let tiče :)
Odgovor SVEN je pravilen. Za DDV ste zamudili rok, zato vstopni DDV tudi izvzemite iz priznanih odhodkov. Strošek brez DDV pa je davčno priznan.
Če ne gre za pomemben znesek, knjižite v tekoče leto, če pa je znesek za vas pomemben, pa preko 93 (zmanjšuje prenešeni dobiček) in povečajte davčno priznane odhodke
KANARČEK
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a KANARČEK »

... potem se lahko pri obračunu davka iz dobička upošteva tak strošek kot davčno priznan, ali ga je potrebno izvzeti iz odhodkov in se za ta znesek zviša davčna osnova?
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a orljek »

"Za DDV ste zamudili rok,"

Odvisno od tega, kdaj ste prejeli račun.
Če ste ga že 2008, pa ste ga založili in sedaj našli, je res tako.
Če pa ste ga dobili (morebiti po usklajevanju) šele v 2010, lahko DDV še odbijate. lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

SVEN napisal/-a:Kar se DDV-ja tiče, pa se ne strinjam s svojim predhodnikom, če gre za račun iz l 2008.
Gre le za izjemen primer, ko je račun v resnici prejet šele v letu 2010, denimo, da ga je dobavitelj nekje založil... tudi to se zgodi, vendar je to res bolj izjema kot pravilo. Kot je navedel orljek, je za nas merodajen datum prejema.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
totika
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a totika »

Berem vašo debato in se strinjam z Kanarčkom, ker sem imela sama isti primer.Obresti iz preteklih let, prejete in knjižene pozneje, mi davčni inšpektor ni priznal kot davčno priznan odhodek.
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a orljek »

totika napisal/-a:Berem vašo debato in se strinjam z Kanarčkom, ker sem imela sama isti primer.Obresti iz preteklih let, prejete in knjižene pozneje, mi davčni inšpektor ni priznal kot davčno priznan odhodek.
Zdaj pa že pretiravate s 1. aprilom...
Odgovori