ZNIŽANJE PLAČE OB 4 URNEM DELAVNIKU

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
bratoz
Novinec
Novinec

ZNIŽANJE PLAČE OB 4 URNEM DELAVNIKU

Odgovor Napisal/-a bratoz »

Zaradi zmanjšanja obsega dela mi je delodajalec skrajšal delovni čas na 4 ure. Normalna plača za 8 urni delavnik je bila cca 670 Eur + cca 140 Eur potnih stroškov. Sedaj pa prejemam cca 410 Eur plače in potnih stroškov. Torej nekje 280 Eur neto plače in cca 130 Eur potnih. Pričakoval sem, da se za polovični delovni čas razdeli 670 Eur na polovico torej 335Eur in normalno polne potne stroške. A me je moj delodajalec opeharil?
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Re: ZNIŽANJE PLAČE OB 4 URNEM DELAVNIKU

Odgovor Napisal/-a MG »

1. če si bil prej zaposlen za polni delovni čas ti ne more kar tako spremeniti na polovični.
2. Če to naredi in ti da odpoved iz poslovnih razlogov s ponudbo nove pogodbe za 4 ure ti mora za 4 ure dati odpravnino.
Če pa imaš še vedno isto pogodbo in samo delaš polovični delovni čas ti pripada cela plača kot če bi delal 8 ur. Če ni dela je to njegov problem in ne tvoj.

3. Plača za polovnični delovni čas je pol BRUTO plače za polni delovni čas. Neto je ponavadi celo višlji kot pol prejšnje neto plače ker imaš večje olajšave in ne plačaš dohodnine.
Poglej kakšen je bil bruto prej in kakšen je sedaj ( sedaj bi moral biti 1/2 prejšnjega )

4. Nadomestilo za prevoz in malico je enako kot za polni delovni čas le odmor za malico je polovičen ( 15 minut ) ter regres za letni dopust je polovičen.

Ker podrobnosti ne poznam ti več od tega na morem odgovoriti.
bratoz
Novinec
Novinec

Ker je pač manj dela si dodali aneks k pogodbi kjer piše da se delovni čas zmanjša za polovico .....

Finančno gledano pa je bila bruto plača za 8 ur ....cca 980 Eur ..... sedaj za 4 ure pa je ...cca 370 Eur ..... men tu kmečka logika pravi da mi niso dali plačo na polovico kot je delovni urnik, ampak na polovico minimalne plače .... Enostavno so: neto plačo in malico + potni razdelili na polovico ..... in v tej polovici so potni strški še zmeraj polni a je sedaj tako razmerje med prejšnjo neto plačo in sedanjo .... 672 Eur .....282 Eur ..... kar pa ni glih 50/50 .... .....

Kar se mene tiče je tu sleparija ...
MG
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a MG »

Tak aneks k pogodbi je nevlejaven oz. ničen.
V kolikor se spremeni bistvena komponenta pogodbe ( kar del čas vsekakor je ) je potrebno pogodbo odpovedati in skleniti novo pogodbo.
Če je nova pogoba skelenjena za krajši ndelovni čas vam za razliko pripada odpravnina.

Nova pogodba pa ima lahko tudi spremenjene druge okoliščine - med drugim osnovno plačo vendar mora biti le ta v skladu z internimi akti delodajalca. Če imajo drugi za polni delovni čas recimo 900 € , ne morete imeti vi za isto delovno mesto za polovični del. čas 300 €.

Če imate še naprej interes delati pri tem delodajalcu se poskusite dogovriti za razveljavitev aneksa in poplačilo obveznosti za nazaj za poni del. čas ( ne glede na to,d a niste delali polni del čas vam plačilo pripada, ker je odgovornost na delodajalcu, da zagotovi delo )

Če pa tega interesa več nimate stopite do odvetnika, ki bo v vašem imenu vložil tožbo na delovno sodišče . Še prej pa lahko greste na inšpektorat za delo.
bratoz
Novinec
Novinec

Meni je bil predstavljen kot aneks .... dejstvo pa je da je to nova pogodba saj tako na tem papirju tudi piše. Meni so edinemu znižali št. delovnih ur ..... Normalno sem imel bruto plačo 984 Eur sedaj pa je 368 Eur. Če mi tega po zakonu ne smejo narediti obstaja kak zakonski člen na katerega se lahko sklicujem?

Hvala
bratoz
Novinec
Novinec

A za odpravnino za krajši delovni čas obstaja tudi kak zakonski člen?
MG
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a MG »

Pobrskajte malo v Zakonu o delovnih razmerjih.

Tam je opisan cel postopek odpovedi pogodbe z ponudbo nove in odpravnine.

Žal nimam časa, da bi vam šla izpisovati člene iz zakona.
bratoz
Novinec
Novinec

Hvala.

lp
Odgovori