regres in odmera letnega dopusta

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
BeeBee
Novinec
Novinec

regres in odmera letnega dopusta

Odgovor Napisal/-a BeeBee »

Prosim za utemeljitev višine regresa in odmeri letnega dopusta za leto 2010 če je bila pogodba sklenjena v maju 2010. Do sedaj sem prejela izplačilo 1/12 regresa, sedaj pa naj bi še dobila 7/12. Zanima me, zakaj mi ne pripada še 11/12, kot to opredeljuje ZDR (161 čl)?
franca
Računovodja
Računovodja
Kraj: Mengeš

Re: regres in odmera letnega dopusta

Odgovor Napisal/-a franca »

4/12 regresa vam dolguje prejšnji delodajalec, če obstaja.
BeeBee
Novinec
Novinec

pred to zaposlitvijo sem bila prijavljena na Zavodu kot iskalka zaposlitve. Vse informacije, ki sem jih našla kažejo na to, da ti po 6 mesecih pripada celoten regres in celoten dopust. če sem se zaposlila v maju 2010, sem torej izpolnila pogoj iz 161.čl.

citiram iz enega foruma: "Če zaposleni sklene delovno rzmerje pred 1.7. (in najmanj do 31.12.), mu pripada celotni letni dopust in posledično tudi celotni regres, ker je izpolnjen pogoj iz 161.člena ZDR.
161.člen: "Delavec pridobi pravico do celotnega dopusta, ko mu preteče čas nepretrganega delovnega razmerja, ki ne sme biti daljši od šestih mesecev, ne glede na to, ali delavec dela polni delovni čas ali krajši delovni čas od polnega."

Kakršnihkoli sprememb do sedaj nisem našla.. po kakšni logiki in katerem členu naj bi mi torej pripadalo še 7/12 regresa (+1/12 že izplačana v juniju 2010) in ne še 11/12, kot to opredeljuje zakon?
mincek
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a mincek »

Zakonodaja je pri regresu zelo trapasto napisana.
Jaz osebno zagovarjam dejstvo, da delavec za čas, ko ni bil zaposlen pri dotičnem delodajalcu, od njega ne more dobiti regresa, ker to ne more biti strošek firme.
Tako pri dopustu kot pri regresu bi bila najbolj zdravorazumska logika načelo proporcionalnosti, če se torej zaposliš 01.05., 8/12 dopusta in 8/12 regresa.
Po taisti zakonodaji (in interpretaciji izseka ZDR) delavcu, ki je zaposlen za točno šest mesecev, ne bi pripadal niti dopust niti regres (ker pridobi pravico PO šestih mesecih).
Mincek
BeeBee
Novinec
Novinec

Ampak če upoštevamo zakonodajo, mi torej pripada celoten regres in dopust?
franca
Računovodja
Računovodja
Kraj: Mengeš

Odgovor Napisal/-a franca »

Da.
lejla22
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a lejla22 »

Jutro,
kot navajate, ste se v letu 2010 zaposlila v maju, pred tem od januarja do začetka del.razmerja niste bila nikjer zaposlena. V kolikor to drži, potem se strinjam s predhodniki, da ste po preteku 6-ih mesecev neprekinjenega del.razmerja pri delodajalcu, pridobili pravico do celotnega dopusta in regresa za leto 2010.
Pri nas smo izplačali lani junija sor.del regresa (kot pri vašem primeru 1/12 junija), če je imel zaposleni neprekinjeno del.razmerje. V kolikor se je zaposlil "šele" maja, in bil pred tem od 1.1.10 dalje do sklenitve DR brezposeln, potem je šele v novembru pridobil pravico do celotnega regresa in dopusta. kar smo izplačali s plačo za november.
V vašem primeru tako menim kot vsi predhodniki, da bi morali pridobiti izplačan celotni regres za 2010. Tudi odločbo za dopust bi morali prejeti.

LP, Lejla :wink:
BeeBee
Novinec
Novinec

BeeBee napisal/-a:Ampak če upoštevamo zakonodajo, mi torej pripada celoten regres in dopust?
franca napisal/-a:Da.
...kaj je podlaga za najino (pravilno?) razumevanje zakonodaje? S čim lahko ta odgovor utemeljim delodajalcu?
BeeBee
Novinec
Novinec

Točno tako kot ste opisali je tudi pravilno! V novembru naj bi se nakazalo preostanek regresa ( še 11/12)!

V mojem primeru torej velja, da zakonodaja sicer velja, ampak se ne tolmači in izvaja v prid zaposlenega???!?
S čim lahko utemeljim to pravilno razumevanje zakonodaje še delodajalcu?
lejla22
Računovodja
Računovodja

Zdravo,
se strinjam z "minček" ko praviš, da samo sor.del. Torej, če se zaposliš s 1.5., je 8/12 tako dopusta kot regresa.
Je pa res, da smo imeli eno zaposelno, ki je imela podoben primeren kot vi, "BeeBee". Zaposlila se je sicer v aprilu, prej je bila brezposelna, potem po šestih mesecih pa je po ZDR pridobila pravico do regres in dopusta. Dodeliti smo ji morali celoten LD in tudi izplačati celoten regres za 2010... (po mnenju pravnikov na ZDS).

LP, Lejla :roll:
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Ampak če prav razumem, se izplača resgres LAHKO šele po 6 mesecih, v primeru zaposlitve v maju, novembra; če je zaposlitev v marcu(npr.1.3-ali 9.3.), pri plači za november(ali v novembru-plača za oktober?)?
Torej se lahko "starim"zaposlenim izplača regres junija, novo zaposlenim pa po 6 mesecih, npr.v novembru v celoti (ali mu je treba 2/12 že preje?)?
lejla22
Računovodja
Računovodja

zdravo,
"starim zaposlenim" pri nas nakazujemo do 1.7..
"Novim zaposlenim" pa po 6 mesecih:
1) če ima prekinjeno DR - v mesecu ko napolni, s tisto plačo. če je v letu 2011 prva zaposlitev pri nas (prej bil na zavodu), potem mu pripada po šestih mesecih celotni regres (in dopust). Če je bil kje prej v DR, potem samo sor.del kolikor bo pri nas zaposlen v 2011.

2) če ima neprekinjeno in je začel pri nas npr. 1.3.11 - potem 4/12 nakažemo junija, ostalo z avgustovsko plačo

3) sedaj pa imam jaz vprašanje: zaposleni se je zaposlil s 1.1.11 in ima neprekinjeno DR. Kako bi njemu vi izplačali regres? Ali celotnega sedaj do konca junija?

Hvala za odgovore,
lp
Lejla :? :?
Odgovori