DDV - pogostitev, catering

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Zoja11
Novinec
Novinec

DDV - pogostitev, catering

Odgovor Napisal/-a Zoja11 »

Pozdravljeni!

Med drugim smo tudi storitvena dejavnost. Stranka (fizična ali pravna oseba) nas pokliče, v našem primeru Javni sklad RS za kulturne dejavnosti.
Dogovorimo se, kaj želijo za pogostitev nastopajočih (hrana in pijača).
Naše podjetje se dogovori z gostinskim lokalom glede hrane in pijače, ter dostave. Dogovorimo se za kraj, kamor bodo vse to dostavili. To pomeni, da gostinski lokal skuha in pripravi hrano ter dostavi na želeno mesto.

Naše podjetje to hrano (in pijačo, če jo želijo) sprejme na želenem mestu (kraj dogodka). Torej, naše podjetje logistično pripravi pogostitev za nastopajoče.

Gostinski lokal našemu podjetju zaračuna 8,5% DDV za hrano in 20% DDV za pijačo (če jo naročijo).
Zanima me obdavčitev, ko naše podjetje izda račun Javnemu skladu. Na naši fakturi smo napisali POGOSTITEV NASTOPAJOČIH, obračunali pa 20% DDV (naš račun je bil višji od zneska, ki smo gra prejeli od gostinskega lokala za strošek naše storitve).

Račun so nam zavrnili z obrazložitvijo, da hrane ne bodo plačali po 20% DDV.

Zanima me, kaj naj napišem na račun oz. kako naj napišem, da lahko obračunam 8,5% (če v pogostitvi ni pijače)?!

Na DURS-u so mi rekli, da je pomembno, kaj napišeš na račun. Že tri mesece iščem odgovor. Ko sem poklicala na DURS, so mi rekli, da obračunam 20% DDV.
Ko sem poklicala na DURS Ljubljana, mi je povedala, da me bo poklicala nazaj, vendar me do danes še ni poklicala. Jaz sem jo poklicala že najmanj 15x (enkrat je ne dobiš, drugič je zasedena, tretjič je na dopustu,...). Ko jo dobim na telefon, pa pravi, da še ni dobila odgovora od generalnega davčnega urada-GURS. Tudi pisno sem poslala vprašanje na ministrstvo za finance Davčne uprave RS, vendar do danes še nisem dobila odgovora.

Če pogledamo McDonalds. On obračuna Coca colo po 20% DDV. Če pa naročiš meni, kjer je zraven Coca cola, pa ti vse skupaj obračuna po 8,5% DDV.

Kaj mi svetujete? Kako naj izdam račun???

Lp
lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Re: DDV - pogostitev, catering

Odgovor Napisal/-a lauren »

jaz nebi komplicirala. izdala bi račun za hrano po 8,5%, pijačo 20% in storitev prikazala posebej .
Odgovori