ZMANJŠANJE LETNEGA DOPUSTA
Moderator: Mirko Zbačnik
ZMANJŠANJE LETNEGA DOPUSTA
Pozdravljeni
Delavec je zaposlen po kolektivni pogodbi za obrt in podjetništovi in je v lanskem letu imel:
20 dni dopusta glede na razporeditev delovnih dni v tednu
9 dni na osnovi zahtevnosti dela
skupaj 29 dni
Za leto 2011 pa je dobil obvestilo, da ima:
20 dni za razporeditev
2 dni glede na kol. pogodbo
4 dni za zahtevnost dela
skupaj 26 dni, kar je za 3 dni manj kot lansko leto in to brez obrazložitve.
V pogodbi za delo mu piše 33 dni, kar ga je v letu 09 tudi ime, z dodatkom:
Dolžina letnega dopusta se spreminja glede na spremembe osnov oziroma okoliščin, ki se upoštevajo pri določanju dolžine letnega dopusta
Ali je to pravilno oz. prav, da se vsako leto število dni zmanjšuje?
Lep pozdrav
Delavec je zaposlen po kolektivni pogodbi za obrt in podjetništovi in je v lanskem letu imel:
20 dni dopusta glede na razporeditev delovnih dni v tednu
9 dni na osnovi zahtevnosti dela
skupaj 29 dni
Za leto 2011 pa je dobil obvestilo, da ima:
20 dni za razporeditev
2 dni glede na kol. pogodbo
4 dni za zahtevnost dela
skupaj 26 dni, kar je za 3 dni manj kot lansko leto in to brez obrazložitve.
V pogodbi za delo mu piše 33 dni, kar ga je v letu 09 tudi ime, z dodatkom:
Dolžina letnega dopusta se spreminja glede na spremembe osnov oziroma okoliščin, ki se upoštevajo pri določanju dolžine letnega dopusta
Ali je to pravilno oz. prav, da se vsako leto število dni zmanjšuje?
Lep pozdrav
Re: ZMANJŠANJE LETNEGA DOPUSTA
Pravic iz pogodbe o zaposlitvi se ne sme zmanševati. Če mu v pogodbi piše 33 dni mu toliko pripada in nič manj, razen če sklene aneks k pogodbi, ali je pa so v pogodbi izrecno opredeljeni pogoji pod katerimi je pridobil 33 dni dopusta in ker so se pogoji spremenili se dopust zmanjša. Pri nas imamo opredeljeno samo osnovo in dodatne dneve za delovno mesto oz. izobrazbo, dodatni dnevi (otroci, delovna doba, starejši delavec) pa so dokončno definirani v odločbi o letnem dopustu.
Hvala za odgovor. Če je v pogodbi o zaposlitivi napisano 33 dni in opredeljeno kako so ti dnevi izračunani, potem je to fiksno. Ne glede na to, da je v kolektivni pogodbi manj dni?
lp
lp
Pogodba ni ravno vredu napisana, vendar vseeno menim, da je relevanten stavek, kjer nedvoumno piše, da se dolžina dopusta lahko spremeni, beseda "sprememba" pa lahko pomeni povečanje ali zmanjšanje. Zmanjšanje seveda samo do št. dni po kolektivni pogodbi oz. ZDR, kar je za delavca ugodneje.
Mincek
Če so se spremenili pogoji na podlagi katerih je pridobil pravico do dopusta, se prav tako tudi ustrezno zmanjša ali poveča število dni dopusta. Npr. ko otroci dopolnejo 16, pogoj za dodatni dan ni več izpolnjen in se dopust zmanjša za en dan. npr. ko napolni 5 let delavne dobe, se mu prizna dodatni dan. ko dopolni 55 let pridobi pravico do 3 dodatnih dni.
Treba je gledati celostno. Ne vem kateri pogoji so se spremenili. Vendar pri teh, ki sem jih navedla zgoraj se lahko spreminja št. dni dopusta. Če pa ima opredeljeno za delavno mesto, terensko delo, socialni status ipd in se te pogoji niso spreminjali, se tudi št. dni dopusta ne bi smelo spreminjati.
Treba je gledati celostno. Ne vem kateri pogoji so se spremenili. Vendar pri teh, ki sem jih navedla zgoraj se lahko spreminja št. dni dopusta. Če pa ima opredeljeno za delavno mesto, terensko delo, socialni status ipd in se te pogoji niso spreminjali, se tudi št. dni dopusta ne bi smelo spreminjati.
pozdravljeni
v pogodbi o zaposlitvi je navedeno po kriterijih dopust, kar skupaj pride 33 dni. V tej vsoti ni več dneva za otroke, ni dopusta za starejšega delavca (ni več malih otrok, ni še starejši delavec...).
V preteklih letih in tudi letos se ni nič spremenilo, ne zahtevnost dela, ne delovni pogoji......., delavec tudi ni šel na manj zahtevno delo.
Obrazložitev: več smo imeli kot je po KP.
Res več ne vem
lp
v pogodbi o zaposlitvi je navedeno po kriterijih dopust, kar skupaj pride 33 dni. V tej vsoti ni več dneva za otroke, ni dopusta za starejšega delavca (ni več malih otrok, ni še starejši delavec...).
V preteklih letih in tudi letos se ni nič spremenilo, ne zahtevnost dela, ne delovni pogoji......., delavec tudi ni šel na manj zahtevno delo.
Obrazložitev: več smo imeli kot je po KP.
Res več ne vem
lp
Potem jaz mislim, da mu ne bi smeli zmanjšati. So se pač zafrknili, ker so v pogodbo tako zapisali. Moja davčna svetovalka mi je ene 100x rekla, da kar je v pogodbi o zaposlitvi določeno se ne sme kratiti.
Tudi mi smo prvim zaposlenim napisali kar neke dneve (brez določene osnove) in sedaj imajo nekateri npr. 25 dni dopusta namesto 22, ki bi jim pripadalo. Pa ne morem nič. Pač bo imel 15 let 25 dni dopusta
. Pač v odločbo napišem: izravnava z pogodbo o zaposlitvi .......... 3 dni.
Tudi mi smo prvim zaposlenim napisali kar neke dneve (brez določene osnove) in sedaj imajo nekateri npr. 25 dni dopusta namesto 22, ki bi jim pripadalo. Pa ne morem nič. Pač bo imel 15 let 25 dni dopusta
Pozdravljeni in hvala za trud
lp
lp