MAX STAROST DO KATERE SI ZAPOSLEN

Moderator: Mirko Zbačnik

london
Novinec
Novinec

MAX STAROST DO KATERE SI ZAPOSLEN

Odgovor Napisal/-a london »

Pozdravljeni,
zadnje čase, ko je debata o pokojninski reformi, vsi govorijo samo o tem kdaj in kako bi šli v penzijo.

Mene pa zanima nekaj drugega:
kaj naprimer, če delavec noče iti v penzijo, kljub izpolnjenim pogojem?
Do kdaj lahko sploh dela, ali obstaja pri nas kaka zakonska/starostna omejitev?
Kaj sploh lahko delodajalec naredi v tem primeru? Prisilit ga najbrž ne more, da gre v penzijo?

Upam, da mi bo kdo znal kaj svetovat. Res hvala.
luca13
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Re: MAX STAROST DO KATERE SI ZAPOSLEN

Odgovor Napisal/-a luca13 »

Ne vem, če sploh obstaja max starost. Verjetno odvisno od sposobnosti.

Lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Delodajalcem v tem primeru zelo prav pridejo izkušnje starejših delavcev,. Na to dejstvo se vse preveč pozablja. Če ima delavec voljo ... .
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
novi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a novi »

london napisal/-a:Pozdravljeni,
zadnje čase, ko je debata o pokojninski reformi, vsi govorijo samo o tem kdaj in kako bi šli v penzijo.

Mene pa zanima nekaj drugega:
kaj naprimer, če delavec noče iti v penzijo, kljub izpolnjenim pogojem?
Do kdaj lahko sploh dela, ali obstaja pri nas kaka zakonska/starostna omejitev?
Kaj sploh lahko delodajalec naredi v tem primeru? Prisilit ga najbrž ne more, da gre v penzijo?

Upam, da mi bo kdo znal kaj svetovat. Res hvala.
To zanima tudi mene, kajti delodajalec lahko ima s tem tudi težave ... dokazovanje nesposobmosti (kot razlog za prekinitev delovnega razmerja) je sila zapletena zadeva.
Slo5
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Slo5 »

Eno so starejši delavci, ki bi lahko šli v pokoj, pa so še dovolj zdravi in motivirani, da delajo. Drug problem so pa že ostareli, ko res nimaš nič od njih pa nočejo v pokoj (lahko že dementni, površni, nerodni), pa delajo več škode kot koristi. Mogoče bi bilo fajn dat po določeni starosti kak zdravniški pregled. Drugače pa jaz tudi nisem zasledila zgornje meje za upokojitev. Itak, zakaj bi država plačevala, če lahko gospodarstvo.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Mogoče je to iz konteksta, ali pa .. ne. Nastajala še ena kategorija starejših, ki so iztrošeni, radi bi šli v penzijo, pa ne bodo smeli iti.

Na zadevo moramo gledati tudi človeško. Govorimo o enem najbolj stresnih dogodkov za vsakega posameznika. Kakorkoli obrnemo, je to "umik" uz nekega okolja v drugo, ki nam je do sedaj tuje. Kljub naveličanosti in vsem tegobam. Skušajmo jih razumeti v upanju, da bomo tudi mi imeli priložnost to doživeti.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Maj11
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Maj11 »

ni max starosti. Delavca ne more nihče prisiliti, da se upokoji. Tako je pred leti odločilo Ustavno sodišče RS.
novi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a novi »

Mirko Zbačnik napisal/-a:Mogoče je to iz konteksta, ali pa .. ne. Nastajala še ena kategorija starejših, ki so iztrošeni, radi bi šli v penzijo, pa ne bodo smeli iti.

Na zadevo moramo gledati tudi človeško. Govorimo o enem najbolj stresnih dogodkov za vsakega posameznika. Kakorkoli obrnemo, je to "umik" uz nekega okolja v drugo, ki nam je do sedaj tuje. Kljub naveličanosti in vsem tegobam. Skušajmo jih razumeti v upanju, da bomo tudi mi imeli priložnost to doživeti.
Človeško? Torej, če imaš 67 let starega delavca (ker je ravno tak forum, recimi računovodjo), ki ga je povozil čas: ne znajde se z novimi programskimi rešitvemi, okoren pri uporabi spletnih aplikacij, piše in računa "na roke" .... mlajši sodelavec pa enako delo opravi hitreje in enako kvalitetno ali bolje. Zaradi prvega mora podjetje imeti zaposlenega še drugega, ker prvi sam vsega ne zmore (ta drug mlajši pa bi)...
Vem, da je žalostno, ampak žal je taka oseba nepotreben strošek podjetja in to v časih, ko mora podjetje gledati na vsak cent. Lahko bi šel v pokoj in "dal mesto mljašemu", ki je definitivno produktivnejši, ne gre pa, ker pač ne želi, saj ne ve, kaj bi doma (v pokoju) počel? No in TO je človeško? In če je takšnih oseb v podjetju več, lahko podjetje celo postane nekonkurenčno in so potem ogrožena delovna mesta vseh... tudi tistih produktivnejših. Kakšen stres je šele potem to za ostale (nič krive) delavce, ki ostanejo brez služ in zaslužkov?
Torej kaj je manj stresno in hudo, ne imeti za kruh (brez službe) ali se poskusit prilagodit novemu načinu življenja (s pokojnino)? V pokoj pa bo slej ko prej potrebo odit... torej so vse tegobe le malo zamaknjene.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Tudi mi bomo nekoč stari (upakmo).

Tako je življenje, na nekatere stvari lahko vplivamo, na (pre)mnoge ne. Vsi se staramo in za nami so nove in nove generacije.
Mirko Slika
Maj11
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Maj11 »

jaz se tudi strinjam, da pri 67. res ne moreš delati; tu ni vprašanje človeško ali nečloveško.
Človek mora iti v penzijo in prostor odstopiti mlajšemu, bolj sposobnemu.
To so želeli urediti, ker je bilo do zdaj (in je še) predvsem v javni upravi zaposlenih veliko ljudi, ki že zdavnaj izpolnjujejo pogoje, pa še zmeraj "delajo". Gregor Virant je to želel urediti, pa so se pritožili in je Ustavno sodišče RS to razveljavilo. Torej - zakonsko nikogar ni mogoče prisiliti, da se upokoji. Delo je njegova pravica. A delo ni pravica tudi mladih, ki so zato brez dela????
Normalno, na ustavnem sodišču vsi ali večina že zdavnaj izpolnjuje pogoje za upokojitev, zato sami sebi ne režejo veje. Plače so pač višje kot pokojnine.
Vsaka stvar ima svoje meje. To je moje mnenje.
primusz
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a primusz »

Pozdravljeni
Mislim, da ni vse samo belo in ne vse črno. O vsem skupaj bi lahko diskutirali še veliko časa, pa ...
Če ima podjetje zaposlenega poleg starejšega delavca še mlajšega, da je delo opravljeno, potem je lahko DM starejšega ukinjeno, delavec pa tehnološki višek. Seveda pa ne more biti mlajši potem prestavljen na njegovo DM oz. zaposlen na njegovo DM.
Kot navaja predhodnik, bi se kar nekaj DM izpraznilo, vendar moramo upoštevati novi pokojninski zakon, ki nam ne uide, ta pa bo zopet podaljšal delovno dobo in spet bo manj zaposlitve za mlade. Gospodarstvo bi morali izboljšati (razni pametni ukrepi, zakoni, olajšave, spodbude....), kar posledično pomeni več DM...
Resnično bi lahko o tem še razpravljali, toda....
lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

.. toda.. Kdor bi našel univerzalno rešitev, bi bil zrel za Novelovo nagrado.. Demografska slika kaže, da brez konkretnega posega v pokojninski zakon tudi pri zvišanju starostne meje ne bo šlo. Čeprav bi razumeli, da bi s zniževanjem starostne meje lažje zaposlili mlajše.

(o politiki raje ne).
Mirko Slika
Odgovori