avtoprevozniki - izdaja računa

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mekica
Začetnik
Začetnik

avtoprevozniki - izdaja računa

Odgovor Napisal/-a mekica »

Pozdravljeni.
Ker sem v dilemi, se obračam na vas. Zadeva je naslednja:
Mi smo prevozniki in opravimo prevoz iz BIH v SLO. Prevoz do meje je vključen v davčno osnovo pri carinjenju.
V 1.primeru je naročnik prevoza uvoznik blaga.slovensko podjetje z ID št. Storitev prevoza do meje ni obdavčena na podlagi 13. točke l.odst. 50.člena ZDDV-1, od meje do razklada je zaračunana storitev z DDV.
V 2. primeru je naročnik prevoza slovenski avtoprevoznik z ID št., ki ni uvoznik blaga in je naročilo za prevoz prevzel od uvoznika blaga.
Ali res moramo v tem primeru obračunati vso prevozno pot z DDV in ne upoštevamo, da je prevoz do meje že vključen v davčno osnovo.
Jaz razumem to kot dvojno obdavčitev.
Mi smo namreč izdali račun enak kot v prvem primeru, sedaj pa smo dobili zavrnjenega.
Hvala za informacije
lp mekica
bozzo
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Re: avtoprevozniki - izdaja računa

Odgovor Napisal/-a bozzo »

Ravnali ste povsem pravilno, v vsakem primeru gre samo po prvem primeru, prevoz po 3 tjih ozemljih ( izven EU) ni nikoli obdavčen z DDV-jem ! Kaj pa gre v carinsko osnovo blaga pri uvoznem carinjenju, pa seveda najprej zavisi od paritete ! Načelno pa se blago carini zmeram z prevozom do Slovenije ! Bi bila pa zadeva zanimiva, če bi blago vozili iz Moskve , npr, v tem primeru bi bil neobdavčen del samona relaciji Moskva - Čop ( Ukrajinsko Madžarski mejni prehod), del prevoza po EU v tem primeru po Madžarski in Sloveniji pa bi bil obdavčen z našim DDV - jem ! :wink:
Odgovori