OSNOVNO SREDSTVO V PRIDOBIVANJU

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
VIVACITY
Začetnik
Začetnik

OSNOVNO SREDSTVO V PRIDOBIVANJU

Odgovor Napisal/-a VIVACITY »

Pozdravljeni,
vem da je čas dopustov , a kljub temu upam, da mi bo kdo odgovoril, sem namreč eno mesečna zavezanka za DDV in imam dva prejeta računa katere bi rada porabila za osnovno sredstvo, sedaj pa ne vem na kateri konto ju naj knjižim, ali je pravilno knjiženje na konto 4 in potem ne vem točno kako ga prenesem na konto OS; ali ga naj knjižim na konto 027 mislim, na konto osnovnega sredstva v izgradnji, prav tako ne vem kako tukaj naprej.
Prosim, če mi lahko odgovorite, ker moram ta mesec oddati do 20 v mesecu.
V naprej najlepša hvala za vaše odgovore,
Lep večer še naprej!
:D
MAR73
Začetnik
Začetnik

Re: OSNOVNO SREDSTVO V PRIDOBIVANJU

Odgovor Napisal/-a MAR73 »

Kakšno OS to sploh je?
Če je nek stroj, ki ga že uporabljate , potem na 040 (oprema)
če ga še ne uporabljate, ampak ga kupujete postopoma oz. ga izdelujete, potem 047(oprema v gradnji oz. izdelavi)
Isto za nepremičnine 020(zemljišče), 021(zgradbe)
Če je to nepremičnina v izdelavi pa 0270.
Sami smo gradili delavnico 2 leti in sem ves čas vse račune knjižila na 0270.
l.p.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Ne bom govoril okontih v številkah, te najdete v kontnem planu - niste navedli kakšna vrsta OS je.

Vse nabave OS evidentirate prek kontov pridobvanja (načeloma je v kontnem planu na tretjem mestu 7(. to je prehodni konto, ki se zapre, ko je OS usposobljeno za uporabo. Pri nabavi celotnega srestva je to navadno le en račun, kjer prehodni konto takoj zapremo.

Če gre za pridobivanje OS, ki se pridobiva neko daljše obdobje, ali gre za več račuov, dobaviteljev, se vsi stroški, ki jih lahko pripišete pridobivanju OS knjićite na konto osvnovna sredstva v pridobivanju. Če nastajajo v povezavi z njim. Ko je sredstvo usposobljeno za uporabo, ga prenesete na osnovna sredstva v uporabi in nasledni mesec pričnete amortizirati ne glede na to, ali se dejansko uporablja ali ne.

Objekt se prične torej amortizirati, ko je usposobljen za uporabo in ne, ko ga dejansko pričnnete uporabljati in tudi kakšno manjkajoče dovoljenje ni ovira za pričetek amortiziranja.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
MAR73
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a MAR73 »

Pozdravljeni.
Se opravičujem, ker se vtikam.
Pravite, da mankajoče dovoljenje ni ovira za začetek amortiziranja. Je to po novem tako?
Naši sosedi so zgradili delavnico na parceli, ki ni bila zazidljiva. Ko so že par let amortizirali, se je spremenil prostorski plan, itd, itd..., so šele lahko pridobili uporabno dovoljenje.
Pri davčni inšpekciji je nastal problem, ker za objekt, ki nima uporabnega dovoljenja ne bi smeli obračunati amortizacije.
Me prav zanima kako je sedaj s tem. Mi smo naš objekt uporabljali že več kot eno leto in tudi čakali, da smo dobili uporabno dovoljenje in z naslednjim mesecem začeli obračunavati amortizacijo.
Hvala za vaše mnenje. l.p.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

V mislih sem imel bolj končni pregled objekta. Velikokrat mi uporabljamo poslovne prostore še pred tem. O tem, ali je objekt usposobljen za uporabo, će je narejen na črno pa je stvar rzumevanja vsakega posameznika. Dejansko tega objekta ne bi smelo biti.

PS.: Vtikanje v temo pomeni, odgovarjanje. Za tako vtikanje pa je ne dobite po nosu, temveč smo vam lahko le hvaležni. :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
VIVACITY
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a VIVACITY »

Živijo,

hvala za vaše odgovore, so mi v veliko pomoč! Sem pozabila napisat da gre za stroj v "pridobivanju". Hvala še enkrat in prijeten sončen dan še naprej!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

To sem predvideval. Če hočete imeti stroj res zaveden po njegovi nabavni vrednosti, morate upoštevati tudi stroške prevoza, nabave, nevračljibih dajatev, tudi za lastne stroške lahko prek usredstvenih osnovnih sredstev lahko povečate njegovo vrednost.

Marsikdaj je je tu vprašanje, kdaj je stroj usposobljen. Če mora stroj "pognati" oseba dobavitelja opreme in ali je mogoče za uporabo potreben neka programska oprema, morate pač počakat, da je stroj res usposobljen, ne le sestavljen. Tudi stroški usposobitve stroja povečujejo njegovo nabavno vrednost.

Še mnogo vprašanj se vam bo verjetno porajalo in ne skoparite z njimi. Mogoče obravnava nadomestnih delov večje vrednosti, vzdrževanje?
Mirko Slika
capa1
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a capa1 »

Jaz pa se ukvarjam z naslednjim OS: podjetnik gradi poslovni prostor -picerijo. Vsa gradbena dela in material knjižim na 027, dokler ne bo dokončano. Zdaj pa so naredili še krušno peč - ali gre ta tudi pod pridobivanje nepremičnine kto. 027 ali opreme kto. 047? Ali lahko amortiziram krušno peč pred amortizacijo oz. dokončanjem nepremičnine, ker je dejansko lahko že v uporabi?
Hvala za pomoč! :)
LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Osnova sredsta večjih vrednosti lahkko razdelite na sestavne dele, glede na dobo uporabnosti (streha, leseni deli objekta na primer). Davčno priznana stopnja za sestavni del zgradb je tako 6 %.

Vendar menim, da je krušno peč možmp samostojno pripoznati kot osnovno sredstvo, kajti je neka samostojna enota in pripomore k pridobivanju prihodkov podjetja. Nekako nima enakega smisla kot centralno ogrevanje, ki povečuje nabavno vrednost objekta.

ali bi jo dal med opremo ali zgradbo hm... težka bo. Po dobiuporabnosti je nekje vmes...., je zidana ima podobno nalogo kot klasična pečica.

Prosim še za mnenja ostalih, vem le, da je pica iz krušne peči .... mhhmmmm.
Mirko Slika
tina*
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a tina* »

Jaz bi krušno peč dala na povečanje vrednosti zgradbe in ne na posamično osnovno stredstvo. Ko sem v podobni dilemi se vedno poskušam držat pravila - kar brez problema ''primem in nesem drugam, ne da bi pri tem to uničila'' potem je to povečanje vred.zgradbe.
Odgovori