Podjetje je dobilo posojilo od fizične osebe. Kako se o teh obresti obračuna dohodnina:
1. npr. obresti znašajo 10.000 - kaj predstavlja ta znesek; dohodnina 20% je potem dohodnina 2.000 in je bruto 12.000, 10.000 pa neto
2. npr. obresti znašajo 10.000 - je dohodnina 1.666,67, bruto 10.000 in neto 8.333,33
Kateri primer je pravilen?
obresti od prejetih posojil
Moderator: Mirko Zbačnik
obresti od prejetih posojil
LP, TONIJA
Re: obresti od prejetih posojil
Mislim da se od teh obresti obračuna cedularni davek(mislim da 20%).To je edini davek za njega od teh obresti-se ne plačuje več dohodnina.
Pr izplačilu obresti se odda rek obrazec in plačilo davka in plačilo na os. rač. posojilodajalca.
l.p.
Pr izplačilu obresti se odda rek obrazec in plačilo davka in plačilo na os. rač. posojilodajalca.
l.p.
Hvala. Prosila bi malo bolj natančno... glede na to kar sem navedla na začetku (ALI SE, ČE IZPLAČANE OBRESTI ZNAŠAJO 10.000, POTEM IZRAČUNA 20% NA TO IN JE BRUTO 12.000, PA SE DELAVCU IZPLAČA 10.000 ALI JE BRUTO 10.000, OD TEGA 1.666,67 DAVEK IN DELAVEC DOBI IZPLAČANO SAMO 8.333,33)?

LP, TONIJA
Tonija,
moj izračun je tak:
Obračunali ste obresti in znašajo 10.000 €
Fizični osebi boste enkrat plačali te obresti in sicer 8.000 €
Preostanek 2.000 € boste nakazali Dursu in oddali REK 2 obrazec.(takrat kot bo plačilo)
In še nekaj, ne pozabit, to se vnaša tudi v kontrolne podatke za dohodnino-drugo leto.
Upam da sem bila kaj v pomoč.
l.p.
moj izračun je tak:
Obračunali ste obresti in znašajo 10.000 €
Fizični osebi boste enkrat plačali te obresti in sicer 8.000 €
Preostanek 2.000 € boste nakazali Dursu in oddali REK 2 obrazec.(takrat kot bo plačilo)
In še nekaj, ne pozabit, to se vnaša tudi v kontrolne podatke za dohodnino-drugo leto.
Upam da sem bila kaj v pomoč.
l.p.