ddv re-export

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Nera
Nov član
Nov član

ddv re-export

Odgovor Napisal/-a Nera »

Pozdravljeni!

Imam naslednji primer: Blago smo nabavili v Nemčiji in ga peljali direkt v Srbijo, tako da blago fizično nikoli ni bilo v Sloveniji. Nemški dobavitelj nam je poslal račun brez ddv-ja, pri obračunu ddv-ja pa sem opravila samoobdavčitev ter ga v obrazcu DDV-O zavedla v okviru Pridobitve blaga iz drugih držav čanic EU. Na izdanem računu za Srbijo, pa sem navedla klauzulo, da ddv ni obračunan na podlagi 1.odstavka 52.člena ZDDV-1.

Zdaj me pa zanima, če sem prav naredila obračun DDV-ja, ali bi moral biti račun od dobavitelja iz Nemčije naveden pod Oproščene nabave in pridobitve??

Najlepša hvala in lep pozdrav.
febo

Odgovor Napisal/-a febo »

V Vašem primeru gre za nepravi tristranski posel. Ker se blago ni zadrževalo v Sloveniji, ni nastala obveznost obračuna DDV (ni samoobdavčitve) in se račun nemškega dobavitelja ne vpisuje v DDV-O. Glede izdanega računa ste naredila pravilno. Pri tem domnevam, da se kot izvoznik na EUL pojavlja Vaše podjetje.

LP :sklovn: :sklovn: :sklovn:
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: ddv re-export

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Pozdravljeni. Imam podoben primer.Torej blago je šlo iz Španije v BIH, torej izvoznik iz EU je Špansko podjetje. ker pa imamo v letošnjem letu več takih primerov me zanima samo sledeče: katera listina je potrebna kot dokaz, da je blago res izvoženo - ali zadošča CMR obrazec, na katerem so ustrezni podatki (ki se sicer uporablja za EU) ali mora biti EUL obrazec, na katerem se vidi, da je bilo blago izvoženo in carinjeno?
Ne bi rada preveč težila strankam, pa tudi veliko časa izgubim, da dobim EUL obrazec, da lahko izstavim račun brez DDV, pa me zanima ali je to dejansko potrebno.
Lp :)
bozzo
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a bozzo »

Nera : Pri vas je poglavitno vprašanje, kdo je izvoznik, na koga glasi izvozni EUL ??? Če glasi na Nemca potem je to za vas promet na 3 trgih na vhodu in izhodu ( za vas potem to ni izvoz in nimate EUL-a) ne gre nikamor pod DDV obrazce, ker je to promet izven sistema DDV, če pa vam je Nemec prodal znotrajskupnostno, pa rata problem, ker je naša zakonodaja drugača, kot v večini držav EU pogoj za samoobdavčitev je, da blago pride v SLO, tu je pa vprašanje če pride ni problema , naredite samoobdavčitev in dalje izvoz, če pa ne pride v Slovenijo in ga npr. vaše podjetje izvozno ocarini in pridobi izvozni EUL npr od Madžarske carine pa ste dolžni na izhodu prikazati izvoz ( ker zakon govori, da tega lahko opravite tudi iz katere koli EU članice) tudi v obrazcih DDV, ob vhodu pa ne smete prikazati vhoda nikjer v obrazcih DDV - promet izven sistema DDV, ker gre za promet na 3 trgih ! Sami smo bili pri 2 velikih svetovalnih hišah, ker imamo precej takih primerov in so one tudi opozorile Durs, na anomalijo zakona, saj se po naši zakonodaji šteje, da gre za interkomunitarno nabavo samo če roba pride v Slovenijo, v večini drugih EU držav pa to ni nujno in potem še nasvet, če se da zapeljite robo čez Slo., ker sicer boste kasneje sigurno imeli kontrolo Dursa, sicer kratko, ker Nemec bo poročal o interkom. prodaji, vi pa o nabavi ne boste, ker ne smete in jasno, ko bodo videli za kaj gre bo OK . Skratka primer ne dovolj dodelane zakonodaje !!!

Lotica, pri vas delate, kot opisujem v 2 stavku, sami imamo skoraj 95% poslov takih in ne rabite EUL-a , po navadi zadošča, da Španec na računu navede pariteto, pa tudi če je ta EXW in vi plačate prevoz lahko tako delate, naj vam pa napišejo na račun end destination Bosna ..., mi smo že imeli kontrolo in to ni bil problem, jasno, pa ima tudi naš Durs takrat možnost preverbe izvozov tega Španskega podjetja iz EU. Torej zakonodaja tu nič ne zahteva, ker taki posli so tudi iz Indije v Rusijo ..... torej zunaj EU !

Vas pa opozarjam na možen problem (Italijani so tu posebne perle) da bo vaš Španec prikazal na svojih papirjih interkomunitarno prodajo, čeprav ima Izvozni EUL, ki glasi na vas kupca v roki, tako sam zahtevam, da mi na računu ne navajajo naše ID za DDV in da navedejo Export from EU , ker sami smo imeli problem, da se je Durs obrnil na nas z 20 takimi firmami in smo morali od vseh zahtevati popravke, no ena Italijanska firma izrecno ni želela popraviti, ker tudi če imajo oni Izvozni EUL smo mi Slovenska firma v EU zato je Interkom prodaja ... :sjezen: No naš Durs se je zadovoljil z vso mail korespondenco in zadevo poslal v reševanje italijanskemu Dursu in čez 1/2 leta mi ta dobavitelj pove, da smo imeli prav in da so jim maso napak našli ............. :sodobren:
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Bozzo, najlepša hvala za izčrpen odgovor. Torej bi bil lahko problem, ker je na računih naša ID za DDV? - sem preverila 2 računa in seveda je ID za DDV številka na obeh računih (eden je iz Francije, eden pa iz Španije), v obeh primerih imam EUL, torej dokaz, da je blago dejansko bilo izvoženo. Tukaj bom zelo težko dosegla porpavke, ker je to v sistemu, saj tudi sicer od teh dveh firm nabavljamo material za naše potrebe.
bozzo
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a bozzo »

Tudi če je vaš ID DDV na računu u bistvu ni nič narobe, pač na prejet račun pripnite še izvozni EUL na tujca in je to to, pač en dokaz, ki ni predpisan izrecno kakšen mora biti .
K-zeko
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a K-zeko »

Kaj pa če sta v EUL polje (2) vpisana najprej SI, nato pa še NEMEC...?

Ali prav razumem, da potem naj bi to pomenilo, da:
- Nemec DDVja ne zaračuna
- SI pridobitve ne vpiše v obračun DDV
- prodajo (na HR) vpiše v knjigo IR (7. stolpec - Vred. brez DDV) in DDV-O (polje 11 - Dobava blaga in storitev)

Hvala za pomoč...
Odgovori