Maloprodaja - prehranski dodatki

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
K-zeko
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Maloprodaja - prehranski dodatki

Odgovor Napisal/-a K-zeko »

Pozdravljeni,
zanima me glede ene zadeve. Večrat sem se že pogovarjal z raznimi osebami, ki se ukvarjajo s prehranskimi dodatki (znane blagovne znamke) in je pogovor nanesel na način plačila strank... te osebe namreč to počnejo namreč "direktno" torej - one kupijo od neke firme, nato pa to prodajajo dalje svojim strankam. Ta prodaja gre brez računa, denar od izdelkov poberejo oni (z "maržo" vred).

Pri tem so jim zadevo (krovno podjetje oz. vodstvo te organizacije) predstavili kot neko "maloprodajo" - in me zanima, če ima kdo kaj izkušenj s tem? Davčni vidik...?
meurs
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Re: Maloprodaja - prehranski dodatki

Odgovor Napisal/-a meurs »

Po mojih izkušnjah še nisem doživela, da bi kdo prijavljal ta dohodek. Mi je pa zabavno ko reče, da ti da popust, ampak znesek ddv-ja je pa isti... že veš, da nekaj ne špila.
K-zeko
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Re: Maloprodaja - prehranski dodatki

Odgovor Napisal/-a K-zeko »

Saj tudi jaz kar malo pobrskal in prebral o zadevi - in zaenkrat nisem našel te "maloprodaje" kot kakšne dejanske opcije... Mislim, seveda razumem kaj je maloprodaja v smislu trgovine končnim kupcem, ki jo opravlja nekdo z registrirano dejavnostjo... Ampak to ni to, kar oni predstavljajo - te posredniki večinoma nimajo registrirane dejavnosti (sp-jev, popoldancev, karkoli) - ampak enostavno preprodajajo - kar tako, brez računa.

Imam torej prav, ko trdim, da so si to oni (krovno podjetje, vodstva teh organizacij) enostavno izmislili?

Našel sem sicer tole - http://www.durs.gov.si/si/davki_predpis ... cne_osebe/

Kjer je seveda jasno napisano "Fizična oseba, ki kupuje ali kako drugače pridobiva premičnine z namenom njihove nadaljnje prodaje opravlja dejavnost in dosega dohodke iz dejavnosti in se mora tako tudi registrirati.".

Torej še kakšno strokovno mnenje?
Odgovori