Odpravnine

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
IRENA69
Novinec
Novinec

Odpravnine

Odgovor Napisal/-a IRENA69 »

Zaposlena sem bila od 1. 8. 2007-1.6.2011. Delodajalec mi je stalno v podpis dajal pogodbe za določen čas za isto delovno mesto-računovodja. Od tega sem na koncu 2x prejela aneksa. Sam me je brez karkoli vpisal za prokuristko. Na zadnjem aneksu je napisla, da mi pripada odpravnine. Klicala sem ga, pa mi pravi, da mi ne ker je pogodba za določen čas. Vložila sem tožbo, pa ne vem kaj naj predložim za dokaz, razen izpisek trr.

Vem, da je tašna pogodba neveljavna in da bi odpravnino morala dobiti, saj jo je za določen čas možno le sklepati 2 leti.

Kaj naj navedem v tožbo

Hvala za pomoč

Ina
amadeus
Začetnik
Začetnik

Re: Odpravnine

Odgovor Napisal/-a amadeus »

Pozdravljenil,

v vašem primeru je bila kršena že doba, za katero se sklepa pogodba za določen čas (2 leti, razen če vas po tem ne dajo na drugo delavno mesto). To bi lahko prijavili tudi inšpekciji za delo. Kot dokaz bi priložili še vse pogodbe in anekse, saj je to dokaz, da delovno razmerje ni bilo pravilno sklenjeno.
Delavcu, zaposlenemu za določen čas, ki pa mu delovno razmerje preneha zaradi poteka pogodbe o zaposlitvi, ne pripada odpravnina. Prav tako do odpravnine ni upravičen delavec, ki je ob odpovedi zaposlen manj kot eno leto pri tem delodajalcu, če je pogodba prekinjena vmes (po enem letu) pa vam pripada.

lp
roksa
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a roksa »

Dober dan.Mene pa zanima v kakšnem času od prenehanja delovnega razmerja mora delodajalec izplačati odpravnino in kaj lahko nardim če mi je po tem roku noče izplačat!!!
novi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a novi »

Če niste sklenili nobenega dobovora o načinu in roku izplačila, potem je to takoj po prenehanju oz. nalednji dan, ko niste več v podjetju zaposleni. Od takrat dalje tečejo tudi zamudne obresti. Če je noče izplačati imate možnost prijave inšpekciji za delo in tožba. Je pa smioselno, da delodajlca najprej pisno (priporočeno) pozovete, da vam v roku, ki ga določite , izplača odpravnino, šele po tem roku vložite tožbo. Za slednje vam v vsakem primeru predlagam, da se obrnete na odvetnika. Stroške odvetnika bo tako ali tako moral kriti delodajalec.
Odgovori