viza in ddv

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
čebelica maja
Novinec
Novinec

viza in ddv

Odgovor Napisal/-a čebelica maja »

Ali kdo mogoče ve, če je izdaja vizumov podvržena obračunavanju ddv? Namreč dobili smo račun iz Italije, na katerem nam zaračunavajo vizo za našega zaposlenega, ki je bil na službenem potovanju v Rusiji. Na računu niso navedli naše identifikacijske številke, pa tudi klavzule po kateri ne zaračunavajo ddv-ja niso pripisali. Zdaj me pa zanima ali se samoobdavčim vendar pa si ddv-ja ne odbijam (ker račun ni popoln), ali pa vize sploh niso predmet obdavčitve?
Aja, kar se knjiženja tiče, pa naj bi bil ta račun del potnega naloga, vendar smo fakturo prejeli šele zdaj, potni nalog pa je bi že obračunan in poknjižen v avgustu.
Hvala za vsak odgovor.
meurs
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Re: viza in ddv

Odgovor Napisal/-a meurs »

Ja viza ni predmet ddv-ja.
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

Najbolje da popravite potni nalog in priložite le-ta račun.
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
čebelica maja
Novinec
Novinec

Hvala obema za odgovor!
bozzo
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a bozzo »

Kot so napisali izdaja viz, pod kar spadajo tudi upravne in konzularne takse v nobeni državi EU niso podvržene obdavčitvi DDV.

Vseeno pa se mi vaše razmišljanje po morebitni samoobdavčitvi ne zdi nikakor pravilno !!!

Ker zakon jasno predpisuje na katere storitve zaračunane iz tujine iz 3. držav ali iz EU držav so podvržene samoobdavčitvi in med njimi ni take storitve, zato, razmišljanje, da je treba zmeram, narediti samoobdavčitev nikakor ni pravilna !

Torej kak je račun niti ni pomembno če ni potrebno izvesti samoobdavčitve je lahko nepopoln, jasno, da račun iz 3. držav za storitve po takem razmišljanju nikoli ne bo popoln, pa je kljub temu za določene storitve (recimo marketinške storitve, reklama, organizacija sejma, raziskava trga) potrebno obvezno izvesti samoobdavčitev, kljub temu, da je storitev iz 3 države.........

V tem primeru pa za nas sploh ni pomembno ali je na tujem računu, kamor spadajo tudi računi konzularnih predstavništev, ali pa podobni računi iz EU iz tujine sploh imajo kako tujo klavzulo ali ne in ni važno ali jo mi razumemo ali ne, to je predmet lokalne zakonodaje države iz kjer je račun, pri nas pa veljajo naša pravila, pomembno je edino za blogo in podobno, da je navedena naša ID številka.

Torej bistvo, kar želim povedati, je, da je potrebno najprej pravilno razmisliti potem pa dalje .............
čebelica maja
Novinec
Novinec

Hvala ti bozzo za tako izčrpno informacijo. Bi te pa prosila, če mi poveš kateri zakon oz. člen tako jasno predpisuje katere storitve so podvržene samoobdavčitvi.
LP
bozzo
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a bozzo »

Preletite zakon o DDV in boste našla....nekako se mi ne ljubi za vas iskati .....vem, pa da je v 2 polovici zakona dokaj obširen člen, ki govori o tem.
Odgovori