Izvoz v HR - dobavitelj izvozi

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
K-zeko
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Izvoz v HR - dobavitelj izvozi

Odgovor Napisal/-a K-zeko »

Pozdravljeni,
že dlje časa se ubadam z razčiščevanjem zadev glede tega primera, pa mi nekako ne uspe.

Situacija:
smo posrednik za blago iz Nemčije v HR in BIH. Nemški dobavitelj blago dostavi na HR, tudi opravi carinjenje... nam izda končni račun, mi pa potem zaračunamo kupcu v BIH.
Blago ne pride k nam, ampak direktno h kupcu.
Nemški dobavitelj kot rečeno opravi izvoz, carinjenje in poskrbi za dostavo blaga do HR kupca.

Moje vprašanja so torej oz. želel bi potrditve za:
a) dobavitelj nam NE zaračna DDVja...?
b) v izvoznih obrazcih naj bo napisan Nemec...?
c) glede na b) Vendar se pri tem zahteva izdana faktura kupcu - ki pa je torej naša... kako torej uskladiti da mi NE BOMO na izvoznih dokumentih (ker ne opravimo izvoza, ampak blago kupimo/prevzamemo na HR)...?
d) Pridobitve torej NE vpisujemo v obračun DDV?
e) pri prodaji HR kupcu mi ne obračunamo DDV, saj gre za promet zunaj EU...
f)... vpišemo pa v evidenco IR (stolpec 23 - vred.obdavč.)?

Vem da je veliko vprašanj - vendar se prav mučim z zadevami :x in kljub prebiranju IKSa, ZDDV-ja in obstoječih prispevkov nisem na jasnem...
Prosim,prosim,prosim... :S
bozzo
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a bozzo »

Ker delujem v podjetju, ki ima skoraj 30 % takih poslov, poleg 60% povsem na 3 trgih, lahko pojansim :

a.) Pravilno za njega je to IZVOZ iz EU, saj ima izvozni MRN čeprav ta glasi na vas firmo iz EU, za vas pa je nabava na 3 trgih saj vam proda blago, ki nima več statusa blaga EU, povsem enako, kot bi isto blago kupili v Indiji, ne glede na to, da je prodajalec iz EU, gleda se status blaga . Prodajalca jasno opomnite, da je zanj to IZVOZ in ne kaka interkom. prodaja , sicer Nemci to obvladajo, križ veliki je samo z Italjani.

b.) Drži in je pravilno , sicer če bi želeli biti vi, bi vam mogel izvesti interkomunitarno prodajo, vi bi pa samoobdavčitev delali samo v primeru, če bi robo pripeljali v Slovenijo, če je ne bi tudi samoobdavčitve ne bi smeli narediti . (Tu gre za unikum in žal bi vas Durs nekoč vprašal, zakaj niste naredili samoobdavčitve, če je prodajalec prijavil interkom. prodajo, a je tako pravilno, ker je pri nas v nasprotju z nekaterimi drugimi EU državami pogoj za samoobdavčitev ta, da blago fizično prispe v RS.)

c.) tako, da so oni izvozniki, celo tudi v primeru, da nato sami blago že izvozno ocarinjeno in pod carinskim nadzorom sami prepeljete na Hrvaško.

d.) če je tako, kot zgoraj ne, saj gre za vas za nakup na 3 trgih - blago ni imelo več statusa blaga EU, ne glede na to, da je dobavitelj iz EU.

e.) drži, gre za promet na 3 . trgih, ne vpisujete nikamor v DDV obrazce, gre za promet izven sistema DDV .

f.) NE , v noben DDV obrazec, gre za promet izven sistema DDV ! V kolikor pa bi ga kupili interkomunitarno in nato vi izvozili ... pa bi bila druga pesem.
Odgovori