Zanima me sledeče:
V letu 2010 je imela družba davčno izgubo. V letu 2011 ne bo davčne izgube in me zanima ali lahko le-to pokrivamo, če se je poslovni delež v celoti prenesel iz enega družbenika na drugega?
Hvala za odgovore,
Ti dve zadevi nimata direktne povezave - ali pa sem kaj spregledala v vprašanju? Izgubo lahko pokrivate z letošnjim dobičkom, ne glede na lastništvo deleža (deležev).
5. odstavek 36. člena:
(5) Če se v davčnem obdobju lastništvo delniškega kapitala oziroma kapitalskih deležev ali glasovalnih pravic zavezanca neposredno ali posredno spremeni za več kot 50% glede na stanje lastništva na začetku davčnega obdobja, in zavezanec:
1. že dve leti pred spremembo lastništva ne opravlja dejavnosti; ali
2. dve leti pred ali po spremembi lastništva bistveno spremeni dejavnost,
drugi odstavek tega člena ne velja za izgube, ki so nastale v letu spremembe lastništva ali v preteklih davčnih obdobjih.
Izpolnjena morata biti oba pogoja: 1) sprememba lastništva IN) že dve leti pred spremembo lastništva ne opravlja dejavnosti ali dve leti pred ali po spremembi lastništva bistveno spremeni dejavnost.
Kolikor ne izpolnjujeta oba pogoja, lahko pokrivate davčno izgubo iz leta 2010 z pozitivno davčno osnovo leta 2011.
Novi družbenik je hkrati tudi lastnik in edini lastnik druge družbe od leta 2005. Nova družba posluje že več kot dve leti in ni bilo spremembe v dejavnosti. Direktor pa je tretja oseba-družinski član. Torej ...
Hkrati je potrebno upoštevati tudi 16. člen ZDDPO-2-povezane osebe pri davčnem obračunu.