posojilo d.o.o.
Moderator: Mirko Zbačnik
posojilo d.o.o.
Pozdravljeni, jaz kot "fizična oseba" sem d.o.o. posodil denar. ( potrebovali smo ga za plačilo plač). Čez 5 dni je d.o.o. o poravnal dolg do mene.( vrnil mi je denar) . Ali moram po zakonu za teh 5 dni zaračunati obresti.... Ali moram narediti pogodbo za posojilo denarja...
Hvala vsem za pojasnila.
Hvala vsem za pojasnila.
Re: posojilo d.o.o.
V kakšnem razmerju pa ste do d.o.o. in kakšen namen ste napisali pri nakazilu?
Lp
Lp
direktor, namem pa je bilo: POSOJILO....
Se pravi ste direktor-lastnik podjetja? Potem bi morali obračunati obresti za povezane osebe.
Lp
Lp
Ja, tudi obresti je potrebno vrniti.
Obresti veljajo tiste med povezanimi osebami; se pravi
1. letni EURIBOR na dan sklenitve posojila +
2. pribitki za ročnost zadolžitve: (posojilo sklenjeno do 1 leta - 0 bazičnih točk, posojilo do vključno 5 let - 3 bazične točke.....) +
3. pribitki za kreditne ocene zavezanca ki prejme posojilo - pravna oseba ki nima kreditne ocene pribitek 100 bazičnih točk =
priznana obrestna mera med povezanimi osebami.
1 bazična točka = 0,01 odstotne točke
Obresti veljajo tiste med povezanimi osebami; se pravi
1. letni EURIBOR na dan sklenitve posojila +
2. pribitki za ročnost zadolžitve: (posojilo sklenjeno do 1 leta - 0 bazičnih točk, posojilo do vključno 5 let - 3 bazične točke.....) +
3. pribitki za kreditne ocene zavezanca ki prejme posojilo - pravna oseba ki nima kreditne ocene pribitek 100 bazičnih točk =
priznana obrestna mera med povezanimi osebami.
1 bazična točka = 0,01 odstotne točke
Lastnik lahko da podjetju tudi brezobrestno posojilo. Sklenita pogodbo, v kateri določita obrestno mero NIČ.
Če bi bila situacija obratna, da bi vi prejeli posojilo od podjetja, katerega lstnik ste, pa bi morala družba obračunati obresti po obrestni meri, ki velja za povezana podjetja.
lp
Če bi bila situacija obratna, da bi vi prejeli posojilo od podjetja, katerega lstnik ste, pa bi morala družba obračunati obresti po obrestni meri, ki velja za povezana podjetja.
lp
Ni potrebno kadar fiz. oseba posoja podjetju. Lahko pa, če želi, v višini obresti, ki so določena z zakonom med povezanimi ali tudi višjo, če dokaže, da bi tudi drugje dobil po takih pogojih.
lp
lp
Tudi jaz sem tega mnenja, če je podjetje dobilo kredit - obresti ni potrebno obračunati - če ga je pa dalo, pa je potrebno. 
Pozdravljeni,
zanima me, če je kje zakonska podlaga ali obraložitev DURSA ,in sicer glede tega če podjetje prejme posojilo fizične osebne ji ni potrebno obračunati obresti,če se v pogodbi tako zapiše. Gre za situacijo,ko je bilo podjetje dolžno drugemu podjetju,to drugo podjetje pa dolžno fizični osebi. Narejena je bila asignacija in sicer fizična oseba prevzame
dolg prvega podjetja (je tudi lastnik podjetja) v obliki posojila do prvega podjetja. Ali moramo tukaj računati obresti, glede povezane osebe? Ali se ahko zapiše da je obrestna mera 0?
Hvala za pomoč!
zanima me, če je kje zakonska podlaga ali obraložitev DURSA ,in sicer glede tega če podjetje prejme posojilo fizične osebne ji ni potrebno obračunati obresti,če se v pogodbi tako zapiše. Gre za situacijo,ko je bilo podjetje dolžno drugemu podjetju,to drugo podjetje pa dolžno fizični osebi. Narejena je bila asignacija in sicer fizična oseba prevzame
dolg prvega podjetja (je tudi lastnik podjetja) v obliki posojila do prvega podjetja. Ali moramo tukaj računati obresti, glede povezane osebe? Ali se ahko zapiše da je obrestna mera 0?
Hvala za pomoč!
Nekoč sem brala, da je treba tudi pri brezobrestnem posojilu obračunati obresti pri posojilih lastnik-podjetje ali obratno - zaradi tega, ker so povezane osebe.
Že stokrat rečeno - če je FO (povezana oseba) posojilodajalec dooju, je lahko brezobrestno;adut napisal/-a:Nekoč sem brala, da je treba tudi pri brezobrestnem posojilu obračunati obresti pri posojilih lastnik-podjetje ali obratno - zaradi tega, ker so povezane osebe.
obratno obresti najmanj po pravilniku. lp
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Z (ne)eobračunom zamudnih obresti ne povzročite znižanja davčne osnove, kot bi jo v primeru, če bi podjetje vam posodilo sredstva. V tem primeru pa bi morali, kot povezana oseba upoštevati transferne cene (je tu že odgovorjeno kakoI in jih vsaj v davčnem obračunu tudi navesti.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko