Osnovna sredstva

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
pluto5021
Novinec
Novinec

Osnovna sredstva

Odgovor Napisal/-a pluto5021 »

Pozdravljeni,

imam vprašanje glede osnovnih sredstev (na občini) in sicer jih vnašam v program ****. Zadevo delam prvič, koga, ki bi mi kaj znal razložiti tukaj ni. Naletela sem na OS licenco za računalniški program, ki se je s pogodbo nabavila v letu 2009, plačuje se vsako leto v znesku 2.023,49€. Med OS je bila vnešena v letu 2009, za ta znesek. Sedaj sem ugotovila, da smo lani prejeli račun, naknjižil med OS se pa ni nikamor. Ne vem kam naj dam letošnji račun, se pravi pogodbeno vrednost v 3.letu pogodbe. In kako se vsa stvar naredi v ****?
In ko sem že ravno pri tem mi tudi stvar pri tekočih investicijah ni jasna. Namreč projekt, ki se začne delati in se ne konča v 1 letu se vodi pod OS tekoče investicije. Kako stvar naknjižim naslednjo leto?

Hvala za kakršenkoli odgovor!
luvi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Re: Osnovna sredstva

Odgovor Napisal/-a luvi »

:shock: ( Na občini? )
Sedaj sem ugotovila, da smo lani prejeli račun, naknjižil med OS se pa ni nikamor
:?
pluto5021
Novinec
Novinec

Na občini ja:/
zoja73
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a zoja73 »

Če plačujete enak znesek vsako leto, ali je možno, da gre za najem računalniškega programa ? V tem primeru je (po mojem) to strošek najema, ki ga razmejite na obdobje na katero se nanaša (če plačujete enkrat letno, na 12 mesecev). V tem primeru se (po mojem) ne sme knjižit v OS.

Na kateri konto ste pa knjižili ta znesek lani in predlani ?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Verjetno pri vas ne gre za nabavo neopredmetenega osnovnega sredstva, pač pa za strošek najema. Lahko bi nabavili program in bi nadalje plačevali pogodbo o vzdrćevanju in nadgradnjah. Ti zneski so navadno znatno nižij od nabavne vrednosti.

Kar se tiče investicij v teku, se pravi osnovnih sredtvih v gradnji, njihovo nabavno vrednost na kontu pridobivanja (konti OS s 7 na drugem mestu kontov) njihovo nabavno vrednost povečuje vsakršna nova nabava, dogradnja. Na teh kontih kumulativno zbirate vse stroške, nabave itd... . Nah vas be nitu preselbu dab bukabcurabha, kjer izkazujete vrednost na ta dan. V naslednjem letu lepo nadaljujete.

Ni mi jasno, ali gre res za nabavo vaših OS, ali kot projekt v smislu "nedokončana proizvodnja"=
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
mali007
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a mali007 »

Mirko Zbačnik napisal/-a: Nah vas be nitu preselbu dab bukabcurabha, kjer izkazujete vrednost na ta dan. V naslednjem letu lepo nadaljujete.

:lol: :lol: :lol: ah mirko, prehitro pišeš.
pluto5021
Novinec
Novinec

Najlepše hvala za vse odgovore, zadevi sem prišla do dna. Kar se tiče računalniškega programa, mi smo kupili licenco za določeno vrednost ampak jo po pogodbi plačujemo "na obroke" v treh zaporednih letih. Pravilno bi bilo, da bi se celoten znesek vrednosti licence vpisal pri samem vnosu med OS. To sem rešila:)

Kar se pa tiče tekočih investicij sem pa tudi pogruntala zadevo, tako da tudi tukaj nimam več kakšnih večjih nejasnosti, sem namreč malo pokoristila prijaznost zaposlenih na sosednjih občinah, ker nekako najlažje je zadevi priti do dna, če dva komunicirata direkno in imata zadevo pred seboj:)
Odgovori