6 % PIZ pri pogodbi o poslovodenju

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
MatejaFR
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

6 % PIZ pri pogodbi o poslovodenju

Odgovor Napisal/-a MatejaFR »

Pozdravljeni.

Ali je potrebno pri lastniku družbe, ki je direktor plačati 6 % PIZ pri izplačilu plače in je zavarovan iz tega naslova?
Ali je potrebno plačati 6% PIZ pri poslovodji, ki ni lastnik družbe in je zavarovan na drugi osnovi?

Hvala in lp.
MAteja
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Re: 6 % PIZ pri pogodbi o poslovodenju

Odgovor Napisal/-a orljek »

Prvič NE, drugič JA.
MatejaFR
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Pozdravljeni,

Tako sem zdaj po dveh letih ugotovila, da računovodkinja nima pojma in da smo plačevali dve leti brezveze, pa še v pokojninsko osnovo ne gre.
Na davčni so mi rekli, da lahko poskušamo dobiti za 12 mesecev za nazaj, ostalo pa ne.
Je mogoče že imel kdo takšen primer?
Drugo pa je to, da je potrebno pri lastniku, direktorju, ki je zavarovan iz tega naslova plačevati akontacijo, ki ni 25 %, ampak se izračuna po razredih. In tukaj se mi najprej pojavi problem, da v edavkih ne gre narediti obrazca brez tega 6 % PIZ, v računovodskem programu, pa avtomatsko akontacijo obračuna 25 %. In zdaj ne vem kako naj naredim nove obrazce, da bom stare stornirala.
Kaj zdaj? Ali mi lahko kdo prosim pomaga?

Hvala in lp.
Mateja
kompotelka
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a kompotelka »

Na eDavkih gre brez tega prispevka 6%, zdi pa se mi, da ga privzeto obračuna ob gumbu IZRAČUN.

V primeru, da 6% prispevka ni treba obračunati, ga izbrišete ali pa vnesete zneske in ne uporabite gumba IZRAČUN.

Na začetku leta so nas kot privzeto tudi terjali iz DURSA za ta prispevek in smo se morali nekaj časa pregovarjati, da je terjatev neupravičena, ni šlo drugače kot s stornacijo obračuna in ponovno vložitvijo (preko prenovljenih algoritmov na eDavkih).

Vsekokor pa se da oddati Rek1 brez dodatnega prispevka PIZ 6%. (Druga je z računovodskim programom, ti se bodo morali sedaj prilagoditi vsej tej godlji pri izplačevanju plač).
MatejaFR
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Pozdravljena "kompotelka".

Hvala za pomoč.
Bom poskusila tako.

Lp.
Mateja
MatejaFR
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Pozdravljeni.

Kompotelka imam še eno vprašanje glede strorna REK zaradi tega 6 % PIZ.
Prebrala sem namreč, da se mora novi vloženi dokument nanašati na izvorni torej stornirani dokument
Kako to narediš? Ko namreč vnašaš nov dokument, te ne povpraša po izvornem dokumentu.
Ali samo vložiš nov dokument?

hvala in lp.
Mateja
Odgovori