OS ali DI

Moderator: Mirko Zbačnik

kali
Začetnik
Začetnik

Re: OS ali DI

Odgovor Napisal/-a kali »

mogoče vsako stvar posebej po njeni vrednosti in ne kot cel račun 2k?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Ne poznam ravno ogstinstva, zato le razmišljam. Ne bom govoril ravno o kozarcih in nožih, pal pa o DI na splopno v primeru, ko se odpisujejo/amortizirajo skupinsko.Ne govorimo o skupni, pač pa posamični vrednosti. Nekatere je pač bolje amortizirati skupinsko.

Po mojem je to droben inventar. Seveda, obstaja moćnost, da ga daste tudi med droben inventar v okviru OS. Odvisno od tega, kolikšna je doba uporabnosti. Če nabavo tegh potrebščin obravnavamo kot material, imamo možnost stroške razmejiti v obdobju enega leta, če jih razvrstimo med OD pa daljše obdobje.

Če ta sredstva razvrstimo med OD imamo možnost samortiziranja posamič ali skupinsko. Če gre za neke redne količinsko podobne nabave tu še nekako gre. Če pa gre za večjo začetno nabavo in manjše nadaljnje "dopolnitve zalog", se lahko zgodi, da je v tem primeru ta nabava takoj odpisana.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
kali
Začetnik
Začetnik

Še nekaj me zanima na to temo,
v registru osnovnih sredstev nimam nič, kupila sem prenosnik za 490€, ali ga moram knjižit kot osnovno sredstvo in ga samo na koncu leta amortiziram ali ga lahko takoj napišem med odhodke kot DI in "pozabim" nanj?
pa še nekaj, kako gre, ko kupiš (kupuješ) računalnike 200-300€ in jih "oplemenitiš" s svojim programom in ti služijo kot prenosni medji, teh verjetno ne vpisuješ kot OS ali potem tij gredo pod stroške materjala (stolpec 14) ter ali je zaradi tega potrebno spremeniti dejavnost podjetja iz storitvenega v trgovsko ali proizvodno...?

Hvala, K.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Zakonsko imate več možnosti in katerokoli motodo dosledno uporabjate, je prava. Ker pa vi nimate "prakse" za nazaj, je sedaj čas, da izbereta za vas pravo računovodsko usmeritev. Odvisna je od več dejavnikov. Kot prva je ta, zakaj vam služijo računalniki. A li z njimi opravljate vašo osnovno dejavnost, ali je računalnik potreben kot le en pripomoček, banalen primer bi bil za pisanje potnih nalogov. Tu se ne bi oziral na vrednsot 500 €, poleg dobe trajanja je odgovor na postavljeno vprašanje po mojem pomemgno.

Če ste na primer lektor, je vaše orodje računalnik in če je to vaše edino osnovno sredstvo pomeni, da je za vas tudi vrednostno pomembna postavka, bi se sam vsekakor odločil za osnovno sredstvo. Tudi doba trajanja in razporeditev stroškov se mi zdi bolj logična, da jih razporediš v obdoje, ko se osnovno sredstvo dejansko troši.

Nadgradnje v lastni rećiji bi vredntoil na način, kot da nek proizvod napravimo sami. Stroški, ki nastajajo (dejanski stroški, ne ocenjeni, če uporabljate metodo vrednotenja po nabavni vrednosti) predstavljajo za vas prihodek, ko osnevno sredstvo prenesemo na osnovna sredstva, je hkrati to vaš prihodek.

To je le moje mnenje. Lahko to smatrate kot material, kar se mi zdi pri vaši velikosti podjetja (predpostavljam, da nimate sredstev večjih vrednot) malce nelogično. Lahko je tako kot DI v okviru materiala, lahko kot DI v okviru OS, lahko pa kot"normalen" OS.

Sam bi se odločil za obravnavo te opreme kot droben inventar v okviru osnovnih sredstev. Če se tako odločite, lahiko le za davčne namene upoštevate 100 % odpis, poleg tega uveljavljate davčno olajšavo zainvesticije. Le evidence glede "davčne" in polsovne amortizacije so dvojne.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
kali
Začetnik
Začetnik

Nadgradnje v lastni rećiji bi vredntoil na način, kot da nek proizvod napravimo sami. Stroški, ki nastajajo (dejanski stroški, ne ocenjeni, če uporabljate metodo vrednotenja po nabavni vrednosti) predstavljajo za vas prihodek, ko osnevno sredstvo prenesemo na osnovna sredstva, je hkrati to vaš prihodek.
tega ne razumem najbolje :oops:
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Če sem prav odkrit, tako napisanega tudi jaz ne :oops: . Zelo pomanjkljivo.... (brzina ni vrlina).

V bistvu ob izdelavi v lastni rećiji zberemo vse stroške in jih prenesemo med odhodke kot vrednost lastnih proizvodov in storitev, hkrati z usredstvenjem pa povečamo zalogo, sredstvam material in pripoznamo prihodek. Torej je prihodek v višini vrednosti usredstvenih lastnih proizvodov (708/R-4 in R-0, R-3, R-6/7909
Mirko Slika
Odgovori