POSLOVNA DARILA

Moderator: Mirko Zbačnik

tibaut
Računovodja
Računovodja

POSLOVNA DARILA

Odgovor Napisal/-a tibaut »

NA KATERI KONTO SE KNJIŽIJO POSLOVNA DARILA? SO DAVČNO PRIZNANA ALI NE?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Tibaut, za dve temi vam posredujem linke, kliknite nanju, in boste videli odgovore:

http://www.racunovodja.com/forum/topic. ... IC_ID=4399
http://www.racunovodja.com/forum/topic. ... IC_ID=3732

Mirko
tibaut
Računovodja
Računovodja

ne piše na kateri konto-to pa jaz rabim in za koliko je davčno priznano-prosim odgovor??
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

V prvem linku se vam odpre tema, v kateri je obširen odgovor. V tem odgovoru med drugim tudi piše (citirano iz članka: http://www.darila.com/default.cfm?App=_ ... i&kat=0106 ):

<font color="blue">1. DAVEK OD DOBIČKA PRAVNIH OSEB
Zakon o davku od dobička pravnih oseb - ZDDPO

Obravnava stroškov v zvezi s poslovnimi darili z vidika davka od dobička pravnih oseb je odvisna od tega, ali te stroške opredelimo kot stroške reklame ali stroške reprezentance.</font id="blue">

Kako boste obravnavali manjša darila je odvisno od vas. Stroški reklame in reprezentance so na kontu 417, ki ga lahko razčlenite. Za darila kot reprezentanca ne smete odbijati DDV, če pa ste ga slučajno odbili, morate od tega obračunati vstopni DDV. Pri darilu kot reklama (imeti morajo logotip firme) se DDV odbije. Reprezentanca je 70% davčno priznana, reklama v celoti.

Če darila ne presegajo 2% povprečne plače predpreteklega meseca, se od njih tudi ne obračuna dohodnina.

Podrobno si preberite članke.

Pozdrav, Mirko
magdalena
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a magdalena »

Ni res Mirko. Če preberete članek (3. točka 4. in 5. odstavek), ki ga je poslala pikaa piše, da se akontacija dohodnine ne obračuna, če vrednost akontacije ne preseže 2 % povprečne plače predpreteklega meseca. Za november bi bilo to 5.368,40 sit akontacije od vrednosti darila 21.473,60. Vrednost samega darila pa mora prejemnik vključiti v napoved ne glede ali je bila plačana akontacija ali ne.

lp

Magda
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Magda, hvala za popravek.
tibaut
Računovodja
Računovodja

POVEJTE MI PROSIM ZA KAKŠEN ZNESEK TOREJ LAHKO KUPIMO POSLOVNO DARILO, DA NE GRE V BONITETO?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

<b>2% od povprečne plače za predpretekli mesec</b>, podatka za december še ni, bo pa kmalu! Za november ga je navedla Magdalena, bo tam nekje blizu temu.

Mirko
magdalena
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a magdalena »

Očitno se ne razumemo dobro. Vsako poslovno darilo gre v DOHODNINO, ne v boniteto, ne glede na vrednost. Razlika je v tem ali mi obračunamo <font color="red">AKONTACIJO</font id="red"> dohodnine ali ne. Če ne bi šlo v dohodnino in ne bi bilo treba REK-2 in davčne številke do tega zneska, potem teh tem sploh ne bi odpirali, a ne:???: Kdo pa ne bi bil zadovoljen s poslovnim darilom v vrednosti do 20.000,00 SIT:???: Zato so stvari skregane z dobrimi poslovnimi običaji, ker bi morali v vsakem primeru dobiti davčno številko prejemnika. Jaz si je ne upam, pa vi:???::oops:

lp

Magda
fendi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a fendi »

Magda je povzela bistvo problema, namreč da gre vsako darilo v dohodnino, ne glede na znesek. Tudi jaz bom dala prednost dobrim poslovnim običajem in ne bom od poslovnih partnerjev zahtevala davčnih številk. Tistih nekaj daril bom štela v reprezentanco (stroški v zvezi s poslovnimi partnerji), ker je precej težko utemeljiti reklamo oz. se mi zdi to bolj problematično dokazovati. Pri vsakem darilu bom navedla, v katero firmo smo ga odnesli. Načeloma niti ni nujno, da ima od poslovnega darila koristi fizična oseba, ki bo darilo sprejela v imenu firme, za katero dela! Če se davkarija ob pregledu ne bo strinjala z vsem tem, bomo pač naknadno plačevali, kar je treba.
Ampak, kot sem že enkrat (ali dvakrat) prej napisala, mi ni uspelo do zdaj spoznati nikogar, ki bi o poslovnih darilih obveščal z REK obrazci. Ali vi to delate? Ali si ne upate priznati, da ne? Ali pa mogoče mislite, da davkarija prebira tale forum in nepravovernim takoj "pošlje pozdrav"? (Se opravičujem, da sem tako zatežila s tem.):sad:
LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Zelo galanten nsstop bi bil, če partnerja obiščemo in ga poprosimo za njegovo davčno številko, mu izročimo darilo, v januarju pa pošljemo obvestilo za dohodninski obrazec.

A ne bi bila to lahko strošek reklame, glede na učinek, ki ga doseže darilo? Seveda je to le moje osebno mnenje, ki nima nič opraviti s togimi davčnimi predpisi.

Mirko
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Jaz bi tako darilo dala v reprezentanco in bi vodila seznam, komu sem kaj dala in vrednost darila.
"b) Reprezentanca

Stroške reprezentance ZDDPO (Zakon o davku od dobička pravnih oseb) definira kot nakup ali porabo lastnih proizvodov, blaga in storitev za reprezentančne namene, ki nastajajo v razmerjih s poslovnimi partnerji. Med stroške reprezentance se običajno uvrščajo stroški poslovnih kosil. <b>Ker se kot stroški reprezentance štejejo stroški, ki nastajajo v razmerjih s poslovnimi partnerji, ne pa tudi v razmerjih z zaposlenimi, mora podjetje dokazati oz. evidentirati, da je določen strošek dejansko nastal v razmerjih s poslovnimi partnerji (npr. na računu navede ime poslovnega partnerja, ki se je udeležil poslovnega kosila oz. kateremu je bilo podarjeno darilo). </b>To je pomembno predvsem zaradi tega, ker se stroški reprezentance upoštevajo kot davčno priznani odhodek v višini 70 % nastalih stroškov, medtem ko so stroški, ki so sicer podobni reprezentančnim, vendar se nanašajo na zaposlene, v celoti davčno nepriznani. <b>Kot reprezentanca se seveda ne štejejo samo poslovna kosila oz. pogostitve poslovnih partnerjev, temveč tudi darila, ki niso namenjena reklami temveč običajno izkazujejo pozornost do poslovnega partnerja kot stranke.</b> Za razliko od omenjenih daril, ki predstavljajo pozornost, pa reklamni izdelki služijo za predstavitev podjetja in izdelkov obstoječim in potencialnim kupcem in so v celoti davčno priznan odhodek. Ali ima torej nek izdatek naravo reprezentance ali reklame je tako potrebno presojati od primera do primera, pri čemer je ključno razmerje in namen oziroma priložnost, ob katerem je bilo darilo (ali če lahko opredelimo reklamni izdelek) dano."
Mirjana
Odgovori