Vpračanje glede knjiženja

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
kozar.b
Novinec
Novinec

Vpračanje glede knjiženja

Odgovor Napisal/-a kozar.b »

Pozdravljeni.

Najprej naj povem, da nisem čisto nič domača na področju računovodstva. Sem študentka in pri predmetu računovodstvo imamo nalogo opredeliti prihodke, odhodke, prijemke in izdatke, nekaj pojmov pa je neopredeljenih. Na koncu pa še izračun poslovnega izida in denarnega toka. Večino pojmov sem že opredelila glede štirih pa sem v dvomih.

Terjatve do kupcev - PRIHODKI?
Zaloga blaga - ODHODKI ali neopredeljen?
Kapital - ni opredeljen?
Oblikovanje rezervacij - ni opredeljen?

Prosim, če potrdite moje opredelitve oziroma jih popravite, kajti rezultate te naloge dobimo šele po izpitu jaz pa bi rada prej vedela prave rešitve za primer, da bo naloga na izpitu.

Hvala za vse odgovore

Lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: Vpračanje glede knjiženja

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Kar težko bi odgovoril, ker ne vem, s katerega stališča gledate na postavke. Omenjene postavke so postavke bilance stanja in pomenijo naša sredstva in obveznosti. Terjatev do kupcev je na stani aktive (sredstev), ravno tako zaloge. Medtem ko sta postavki kapital in oblikovanje rezerv na strani pasive, torej obveznosti. Nobena postavka ni postavka bilance uspeha, torej prihodkov ali odhodkov in tudi ne pomeni denarnega toka, kot so odlivi in prilivi. Torej, če prav razumem, bi bile vse postavke po mojem "neopredeljen", če odgovarjam le na vaše zastavljeno vprašanje.

Na omenjene pojme pa seveda vplivajo spremembe omenjenih postavk, a to redvidevam ni moto vaših vprašanj - če je, povejte. :(
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
kozar.b
Novinec
Novinec

Hvala za odgovor.

Tudi sama sem se nagibala k taki rešitvi vendar nisem bila prepričana.

Pri nalogi se gre za to, da znamo ločiti prihodke, odhodke, prejemke in izdatke. Tako je bilo treba pojme popredalčkati kaj kam spada in pri teh štirih se mi je ustavilo.

Še enkrat hvala za odgovor in lep pozdrav
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

kozar.b napisal/-a:Oblikovanje rezervacij - ni opredeljen?
V vprašanju je pojem oblikovanja, to pa pomeni odhodek. Kolikor bi se nanašalo le na rezervacije, pa je postavka neopredeljena z vidika pojmov: odhodki, prihodki, izdatki, prejemki.

lp
kozar.b
Novinec
Novinec

Hvala za tole pojasnilo. Ga bom upoštevala.

Lep pozdrav
Odgovori