podjemna pogodba/pogodba o zaposlitvi
Moderator: Mirko Zbačnik
podjemna pogodba/pogodba o zaposlitvi
če se dela vsak dan po eno uro, ali se sme delavca zaposliti s podjemno pogodbo ali mora biti to pogodba o zaposlitvi?
hvala!
hvala!
Re: podjemna pogodba/pogodba o zaposlitvi
Če gre za elemente delovnega razmerja (osnovna dejavnost, delo po navodilih delodajalca, s sredstvi delodajalca ...), potem mora biti pogodba o zaposlitvi.
Podjemna pogodba se lahko sklene za delo, ki ni osnovna dejavnost, oz. ki se opravi občasno.
Sicer pa ne vem, zakaj bi sklepali podjemno pogodbo, ker je dražja od zaposlitve.
Podjemna pogodba se lahko sklene za delo, ki ni osnovna dejavnost, oz. ki se opravi občasno.
Sicer pa ne vem, zakaj bi sklepali podjemno pogodbo, ker je dražja od zaposlitve.
ker gre za zaposlitev upokojenca...
Potem pa nimate druge možnosti kot podjemna pogodba, čeprav mi glede upokojencev ni jasno, kaj se zgodi, če pride do kontrole - mogoče zahtevajo, da se ga kljub temu zaposli.
ja, točno to tudi mene zanima: kaj je v primeru kontrole. zanima me za upokojenca, kakšna bi bila sankcija zanj?
Mislim, da ne bi bilo nobene kazni, le inšpektor bi mogoče zahteval, da se ga zaposli.
Nimam izkušenj s tem, to so le moje domneve.
Nimam izkušenj s tem, to so le moje domneve.
in če upokojenec ne bi privolil v zaposlitev? ima morda kdo drug izkušnje s tem?
a je naslednji argument dovolj za inšpektorja: delodajalec ne najde človeka, ki bi bil pripravljen delati po eno uro dnevno, hkrati pa mu ni smotrno plačevati še prevoza, kar ga dejansko stane preveč.
konec koncev mora biti podjetje tudi ekonomično!
a je naslednji argument dovolj za inšpektorja: delodajalec ne najde človeka, ki bi bil pripravljen delati po eno uro dnevno, hkrati pa mu ni smotrno plačevati še prevoza, kar ga dejansko stane preveč.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Res je, da ima ta pogodba lahko znake delovnega razmerja, vendar čisto tako realno, a bi lahko doili nekoga, tudi brezposelnega, da bi delal 1 uro na dan? Recimo, da dela po podjemni pogodbi. To je legalni in legitimno.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

-
kompotelka
- Računovodja

Zakaj smo že vrgli zakon o malem delu 
zaradi sds-a?
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Zaradi neumnosti in strankarskih zdrah. Drugega arbumenta ne poznam.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko