OBRAČUN BONITETE

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
tibaut
Računovodja
Računovodja

OBRAČUN BONITETE

Odgovor Napisal/-a tibaut »

Zaposlenim sem vnesla boniteto za dodatno zdravstveno zavarovanje, ki ga podjetje plačuje delavcu. Zanima me ker se od bonitete obračunajo prispevki (let i)? ali dobi delavec za toliko manjši neto ali gre to v breme delodajalca? Hvala
gradbeništvo
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gradbeništvo »

Od bonitet se obračunajo prispevki iz bruto zneska - torej prispevki ki jih plača delavec in prispevki od bruto zneska - torej prispevki ki jih je dolžan plačati delodajalec. Prispevki za socialno varnost se obračunajo po enakih stopnjah kot pri plačah. Bonitete se prištejejo bruto plači in bruto zneskom nadomestil v neto znesku in jih ni potrebno predhodno preračunati v bruto znesek.
Zaradi pravilnega izkazovanja davčno priznanih odhodkov pri obračunu davka od dobička pri delodajalcu - pravni osebi, je treba ločeno prikazovati prispevke od bonitet, saj bonitete in prispevki od bonitet niso davčno priznan odhodek.

Lidija
interdiskont
Nov član
Nov član
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a interdiskont »

Ampak, kako to izvesti v praksi? Na plačilni listi prispevki niso ločeno prikazani, niti na obrazcu. Potem jih je potrbno preračunati ROČNO?
Lp

meta
gradbeništvo
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gradbeništvo »

Jaz bi na plačilni listi prikazala prispevke od bonitet ločeno. V bistvu je t pomembno za podjetje da na koncu leta lažje poišče odhodke ki niso davčno priznani. Problem je verjetno ker nam programi tega ne omogočajo.

Lidija
Odgovori