Poraja se mi nekaj vprašanj glede vodenja knjig kmetom. Zdi se pa mi dokaj
aktualna tema, glede potrebe na trgU.
Če je kmet pavšalist, torej zaračunava pavšalni znesek ddv. Ima pa dokaj
visok promet in se odloča o tem, da bi prostovoljno vstopil v sistem DDV,
predvsem zaradi možnosti odbitka vstopnega ddv.
Glede na to da je možnost da se kmet odloči za ugotavljanje davčne osnove
na podlagi normiranih odhodkov(normiranec), ali dejanskih prihodkov in
odhodkov, ali obstaja možnost da vstopi v sistem DDV in se odloči biti
normiranec?Potem se mu prizna 70 % normiranih stroškov?
In kako sploh potem zgleda njegov račun izstavljen pravni oz fizični osebi
z dejavnostjo?
oSNOVA
+ 8.5 % DDV
= znesek z ddv
AKONT DOH:
oSNOVA - NORMIRANI ODH = xxxx KAKŠNA JE STOPNJA DOHODNINE? Pri kmetih ni
25% , al se motim?
Upam ,da nisem prezahtevna?...
Vsak odgovor dorodošel..da neham tuhtati...
Hvala lepa in lp
Kmetje - DDV
Moderator: Mirko Zbačnik
Kmetje - DDV
Oglasila se je uporabnica, ki ima težave z objavo teme na forumu, zato v njenem imenu objavljam jaz.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Kmet pavšalist - DDV
POSREDUJEM VPRAŠANJE:
oraja se mi nekaj vprašanj glede vodenja knjig kmetom. Zdi se pa mi dokaj
z dejavnostjo?
oraja se mi nekaj vprašanj glede vodenja knjig kmetom. Zdi se pa mi dokaj
z dejavnostjo?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Re: Kmetje - DDV
Vprašanje, če je sploh možno biti DDV zavezanec in normiranec?
DELNI ODGOVOR: normirci so seveda lahko zavezanci za ddv.
Lepo vas pozdravljam.
Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde
Kmet lahko porostovoljno vstopi v sistem DDV, kar pa za njega ne pomeni da mora oddajat kakšne davčne obračune konec leta. Vsaj do sedaj je bilo tako, pogovarjajo pa se menda tudi o tem, da če presežeš določen znesek plačilnih pravic, bo potrebno vodit tudi knjigovodstvo za to in oddajat davčne obračune.
Če pa ima kmet dopolnilno dejavnost na kmetiji, potem se odloča ali bo normiranec ali na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov.
Dohodnina se potem računa od osnove-normirani stroški (70%). Od tega zneska se obračuna 25 % dohodnine.
Upram da sem kaj pomagala.
Če pa ima kmet dopolnilno dejavnost na kmetiji, potem se odloča ali bo normiranec ali na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov.
Dohodnina se potem računa od osnove-normirani stroški (70%). Od tega zneska se obračuna 25 % dohodnine.
Upram da sem kaj pomagala.
vrtnar, bil je samostojni podjetnik, se je "prekvalificiral" v kmeta. Vodil j knjige po sistemu dvostavnega knjigovodstva, saj je
imel takšne pogoje, da je tako moral delati.
Zdaj, ko je kmet, nadaljuje z dvostavnim knjigovodstvom, je zavezanec za DDV, zaposluje delavce, prav tako, kot prej....
Vprašanje se glasi: ali mora konec leta narediti bilance in obračun davka od dohodkov iz dejavnosti, ali ne?
Sprašujem zato, kjer je v prejšnjem prispevku nekdo namignil, da tega kmetom ni treba....
Prosim za mnenja oz. odgovor. Hvala že vnaprej
Če se do 30.11. prijavi med "normirce" za naslednje leto, mu ni treba.
Lepo vas pozdravljam.
No torej pomeni, da je lahko normiranec v svoji osnovni kmetijski dejavnosti in kljub temu ddv zavezanec, če prostovoljno vstopi v sistem ddv?
prav razumem?
Glede dopolnilne, pa sem nekje brala, da se tretira kot vsaka druga in če je normiranec, potem so pri dopolnilni norm. stroški le 25%, ne vem pa če to drži.
MOgoče kdo ve več? Potem prosim.
Potem mu ni treba oddati davčnega obračuna konec leta, ker je kot normiranec.
Če pa ni normiranec, pa bi mu bilo treba voditi papirje dalje po dvostavnem , ker na podlagi prihodkov in odhodkov ugotavlja davčno osnovo, no vsaj mislim da je tako.
V prihodke se mu poštem šteje katastrski dohodek, prihodki od prodaje in morebitne prejeete subvencije.
prav razumem?
Glede dopolnilne, pa sem nekje brala, da se tretira kot vsaka druga in če je normiranec, potem so pri dopolnilni norm. stroški le 25%, ne vem pa če to drži.
MOgoče kdo ve več? Potem prosim.
Potem mu ni treba oddati davčnega obračuna konec leta, ker je kot normiranec.
Če pa ni normiranec, pa bi mu bilo treba voditi papirje dalje po dvostavnem , ker na podlagi prihodkov in odhodkov ugotavlja davčno osnovo, no vsaj mislim da je tako.
V prihodke se mu poštem šteje katastrski dohodek, prihodki od prodaje in morebitne prejeete subvencije.
Če je bil v letu 2011 normiranec mu ni treba voditi knjig in delati zaključnega računa.
Preverite. Za to mora obstojati dokument oddan na Durs do 30.11.2010. Tudi za 2012 je moral do 30.11.2011 izpolniti in oddati dokument o "normiranosti".
Preverite. Za to mora obstojati dokument oddan na Durs do 30.11.2010. Tudi za 2012 je moral do 30.11.2011 izpolniti in oddati dokument o "normiranosti".
Lepo vas pozdravljam.
Še to,
kaj pa pomeni če ima zaposlenega človeka, ali je vseeno lahko normiranec?
kaj pa pomeni če ima zaposlenega človeka, ali je vseeno lahko normiranec?
Eno je osnovna dejavnost na kmetiji(npr. prodaja goveda, mleka, lesa...-odvisno kaj je njihova osnovna dejavnost), ki je lahko obdavčena ali po katastrskem dohodku(Durs izda odločbo o višini katastrskega dohodka in višini dohodnine od katastrskega dohodka),
ali po dejanskih prihodkih(se vodi knige in davčni obračun)
DDV je lahko: ali dovoljenje za pavšal 8%(obračun naredi kupec in pribije 8% pavšalni DDV), ali pa davčni zavezanec in obračunavanje DDV-ja(kmet sam izdaja račune in obračunava DDV)Možna je prostovoljna vključitev ali pa Durs vključi po uradni dolžnosti, če je presežen prag 7500 € skupnega dohodka.
Drugo pa je dopolnilna dejavnost (npr. vzgoja sadik zelenjave, cvetja, storitve z gozdarsko mehanizacijo, pluženje cest...) in potrebno je imeti dovoljenje , ki ga izda UE.
Da dobiš to dovoljenje so pogoji: da si lastnik vsaj 1 ha primerljivih površin, če gre za storitve je določen tudi fizični obseg ur letno, in lahko ti pomagajo tudi fizične osebe, ki so člani gospodinjstva-kmetije in so starejši od 15 let..., letno dohodek na člana kmetije ne sme presegati 1,5 povprečne letne plače na zaposlenega v RS v preteklem letu (več si preberite v ZKmet-1 99. člen)
Dopolnilna dejavnost na kmetiji je pa lahko obdavčena:
*ali z upoštevanjem normiranih odhodkov, v tem primeru se ne oddaja davčnega obračuna in se ne vodi poslovnih knjig(samo vodijo evidenco izdanih računov in evidenco osnovnih sredstev), ampak se že pri izdaji računa obračuna dohodnina, ki jo nakaže prejemnik računa in odda Rek obrazec Dursu.
Primer :
bruto znesek računa 1000 €
70% normiranih stroškov 700€
osnova za dohodnino 300€
25% dohodnine 75€ (jo nakaže DURSU pravna oseba oz. prejemnik računa in odda rek obrazec)
znesek za nakazilo na račun izdajatelja računa 925 € (1000 €-75€ =925 €)
Pogoji za ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov pa so:
-DA NE ZAPOSLJUJE DELAVCEV
-da njegovi prihodki ne presegajo 42.000 € (višina se ugotavlja za zadnjih 12 mesecev-od nov. prejšnjega leta do oktobra tekočega leta, ker se dovoljenje podalšuje do 30. novembra tekočega leta)
-in da zanj ne velja obveznost vodenja poslovnih knjigin in evidenc po drugih predpisih
* Dopolnilna dejavnost pa je lahko obdavčena tudi z upoštevanjem dejanskih prihodkov in odhodkov, takrat pa se oddaja davčni obračun in vodi knjigovodstvo.
DDV?
Tudi pri dopolnilni dejavnosti je možnost, da si zavezanec za DDV ali pa ne- če ne presežeš praga ko je to obvezno oz. se ne vključiš prostovoljno.
Treba je ločiti med obdavčitvijo dejavnosti(bodisi osnovne kmetijske dejavnosti ali dopolnilne dejavnosti na kmetiji) in davkom na dodano vrednost oz. registracijo za DDV.
Je pa res, da je DURS z ZDOH-2H določil, da v primeru ko kmečka gospodarstva z osnovno dejavnostjo presežejo 7.500 € skupnega dohodka, obvezno preidejo na ugotavljanje osnove od dejanskih prihodkov in odhodkov. Ampak ta 47.člen začne veljati šele pri odmeri dohodnine za l. 2013.(upam, da to še drži, ker novela zakona je bila objavljena že v U.l. 106 v letu 2010?)
DDV! Če pa kmet preseže prag 7500 € skupnega dohodka osnovne kmetijske dejavnosti, mu pa DURS po uradni dolžnosti izda identifikacijsko št. in je zavezanec za DDV (torej nič več pavšalist)To pa velja že sedaj, zato kar na enkrat toliko kmetov, ki so zavezanci za DDV.
Upam, da sem kaj pomagala.
ali po dejanskih prihodkih(se vodi knige in davčni obračun)
DDV je lahko: ali dovoljenje za pavšal 8%(obračun naredi kupec in pribije 8% pavšalni DDV), ali pa davčni zavezanec in obračunavanje DDV-ja(kmet sam izdaja račune in obračunava DDV)Možna je prostovoljna vključitev ali pa Durs vključi po uradni dolžnosti, če je presežen prag 7500 € skupnega dohodka.
Drugo pa je dopolnilna dejavnost (npr. vzgoja sadik zelenjave, cvetja, storitve z gozdarsko mehanizacijo, pluženje cest...) in potrebno je imeti dovoljenje , ki ga izda UE.
Da dobiš to dovoljenje so pogoji: da si lastnik vsaj 1 ha primerljivih površin, če gre za storitve je določen tudi fizični obseg ur letno, in lahko ti pomagajo tudi fizične osebe, ki so člani gospodinjstva-kmetije in so starejši od 15 let..., letno dohodek na člana kmetije ne sme presegati 1,5 povprečne letne plače na zaposlenega v RS v preteklem letu (več si preberite v ZKmet-1 99. člen)
Dopolnilna dejavnost na kmetiji je pa lahko obdavčena:
*ali z upoštevanjem normiranih odhodkov, v tem primeru se ne oddaja davčnega obračuna in se ne vodi poslovnih knjig(samo vodijo evidenco izdanih računov in evidenco osnovnih sredstev), ampak se že pri izdaji računa obračuna dohodnina, ki jo nakaže prejemnik računa in odda Rek obrazec Dursu.
Primer :
bruto znesek računa 1000 €
70% normiranih stroškov 700€
osnova za dohodnino 300€
25% dohodnine 75€ (jo nakaže DURSU pravna oseba oz. prejemnik računa in odda rek obrazec)
znesek za nakazilo na račun izdajatelja računa 925 € (1000 €-75€ =925 €)
Pogoji za ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov pa so:
-DA NE ZAPOSLJUJE DELAVCEV
-da njegovi prihodki ne presegajo 42.000 € (višina se ugotavlja za zadnjih 12 mesecev-od nov. prejšnjega leta do oktobra tekočega leta, ker se dovoljenje podalšuje do 30. novembra tekočega leta)
-in da zanj ne velja obveznost vodenja poslovnih knjigin in evidenc po drugih predpisih
* Dopolnilna dejavnost pa je lahko obdavčena tudi z upoštevanjem dejanskih prihodkov in odhodkov, takrat pa se oddaja davčni obračun in vodi knjigovodstvo.
DDV?
Tudi pri dopolnilni dejavnosti je možnost, da si zavezanec za DDV ali pa ne- če ne presežeš praga ko je to obvezno oz. se ne vključiš prostovoljno.
Treba je ločiti med obdavčitvijo dejavnosti(bodisi osnovne kmetijske dejavnosti ali dopolnilne dejavnosti na kmetiji) in davkom na dodano vrednost oz. registracijo za DDV.
Je pa res, da je DURS z ZDOH-2H določil, da v primeru ko kmečka gospodarstva z osnovno dejavnostjo presežejo 7.500 € skupnega dohodka, obvezno preidejo na ugotavljanje osnove od dejanskih prihodkov in odhodkov. Ampak ta 47.člen začne veljati šele pri odmeri dohodnine za l. 2013.(upam, da to še drži, ker novela zakona je bila objavljena že v U.l. 106 v letu 2010?)
DDV! Če pa kmet preseže prag 7500 € skupnega dohodka osnovne kmetijske dejavnosti, mu pa DURS po uradni dolžnosti izda identifikacijsko št. in je zavezanec za DDV (torej nič več pavšalist)To pa velja že sedaj, zato kar na enkrat toliko kmetov, ki so zavezanci za DDV.
Upam, da sem kaj pomagala.
Pozdravljeni,
MAR 73
Super, z vami sem si razložila še tisto v kar sem dvomila...
Le glede tega, da postanejo po uradni dolžnosti DURSA DDV zavezanci, mislim da 7500 prihodka se gleda po družinskem članu, ne po skupnem prihodku kmetije nasploh.
Torej če postane kakorkoli zavezanec za DDV in osnovo ugotavlja na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov), recimo za osnovno dejavnost sprašujem-mora odddajati DDV-O obrazec seveda, in tudi davčni obračun mora naredit.
Le to mi je še nejasno tukaj, ko sem nekje brala ,naj bi se jim dejansko prihodki ugotavljali iz katastrskega dohodka +dejanskih prihodkov od prodaje?
Glede normiranih stroškov, če je normiranec pa je torej za opolnilno tudi 70% normiranih stroškov.
Lp
MAR 73
Super, z vami sem si razložila še tisto v kar sem dvomila...
Le glede tega, da postanejo po uradni dolžnosti DURSA DDV zavezanci, mislim da 7500 prihodka se gleda po družinskem članu, ne po skupnem prihodku kmetije nasploh.
Torej če postane kakorkoli zavezanec za DDV in osnovo ugotavlja na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov), recimo za osnovno dejavnost sprašujem-mora odddajati DDV-O obrazec seveda, in tudi davčni obračun mora naredit.
Le to mi je še nejasno tukaj, ko sem nekje brala ,naj bi se jim dejansko prihodki ugotavljali iz katastrskega dohodka +dejanskih prihodkov od prodaje?
Glede normiranih stroškov, če je normiranec pa je torej za opolnilno tudi 70% normiranih stroškov.
Lp