OBVEZNOSTI, KI NE BODO PLAČANE

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
orhideja78
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

OBVEZNOSTI, KI NE BODO PLAČANE

Odgovor Napisal/-a orhideja78 »

Pozdravljeni, prevzela sem računovodstvo za s.p., ki v svojih knjigah izkazuje obveznosti, ki ne bodo plačane in jih dobavitelji ne terjajo, nanašajo pa se na leta 2007, 2008 in 2009 (računi izstavljeni za ... razlaga s.p.). Višina zneskov je taka, da ne morem poknjižiti, kot da so bili plačani z gotovino. Moj predlog je bil, da pošljemo IOP, ki pa ni bil sprejet. Zanima me ali se tudi pri s.p. odpis obveznosti knjiži na prevrednotovalne prihodke (moje mnenje je da). Do te situacije bi prišla, tudi v primeru, da pošljem IOP, oni pa ne terjajo???
Hvala za pomoč in lep pozdrav! :oops:
Orhideja
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: OBVEZNOSTI, KI NE BODO PLAČANE

Odgovor Napisal/-a slovan »

Po vsebini je odpis obveznosti prevrednotovalni poslovni prihodek. Vendar ni vsak odpis tudi prihodek. S.p. je lahko obveznosti poravnal sam z gotovino, v tem primeru, bi poslovni dogodek predstavljal pretoke med podjetjem in gospodinjstvom. Za pretoke pa morate imeti dokazila - na računu označeno plačano z gotovino ali pa položnico iz katere je razvidno, da je bila obveznost poravnana. To lahko pridobite tudi od dobaviteljev: delno preko IOP obrazcev in delno s prepisom plačilne transakcije pri dobavitelju. Dokumente vam mora preskrbeti s.p. = uskladitev ne vpliva na prihodke in povečanje davčne osnove.

V nasprotnem primeru vam naj zasebnik napiše sklep o odpisu obveznosti, ki jih vključite v prihodke in s tem v davčno osnovo za davek od dohodkov iz dejavnosti. Hkrati pa se vam bo postavilo tudi vprašanje popravka vhodnega DDV-ja od vseh teh odpisov obveznosti!!.

Vse to lepo razložite svojemu podjetniku, prikažite mu vpliv na davčno osnovo, predhodno akontacijo in popravek DDV-ja. Ko ga bo udarilo po žepu, bo morda pristal tudi na usklajevanje medsebojnih obveznosti z dobavitelji.

lp
orhideja78
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Re: OBVEZNOSTI, KI NE BODO PLAČANE

Odgovor Napisal/-a orhideja78 »

Najlepša hvala, ga. Slovan
Orhideja
Odgovori