REZERVACIJE ZA DANE GARANCIJE - DDPO

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

REZERVACIJE ZA DANE GARANCIJE - DDPO

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Pozdravljeni. Imam eno specifično situacijo glede knjiženja rezervacij za dane garancije. Prvo leto sem normalno oblikovala rezervacije 44/96. Ker pa je način knjiženja tak, da se vse knjiži direktno na pogodbe in delovne naloge, ne morem zapirati med letom konta 96. Tako med letom ponovno nastajajo stroški, ki so bili že rezervirani v preteklem letu. Ob koncu leta nato odpravim rezervacije torej 96/766 in kolikor manjka glede na postavljen način izračuna, ponovno knjižim 44/96. Seveda vem, da to ni v skladu s SRS, ampak imamo tudi revizijski pregled - revizorji to obravnavajo kot napako, ampak so vseeno dopustili, da tako poknjižimo, ker končni rezultat je enak, le več je prihodkov in odhodkov.
Zanima pa me glede DDPO.
1. leto - 2009 -oblikovanih 60.000 EUR rezervacij;
2. leto - 2010 - odprava rezervacij(dejansko črpanje) v znesku 29.000 EUR, na novo oblikovano 12.000 EUR rezervacij; v DDPO upoštevano samo pod rubriko 6.6 = 6.000 EUR;
3. leto -2011 - odprava rezervacij(dejansko črpanje) v znesku 26.000 EUR, na novo oblikovano 35.000 EUR rezervacij; v DDPO bo upoštevano pod rubriko 6.6 = 17.500 EUR;
Zanima me pa za ostalo - Najbrž bi morala to nekako prikazati preko rubrik 2.2 izvzem prihodkov iz odprave ali porabe že obdavčenih rezervacij in rubrike 7.1 Povečanje odhodkov za porabo rezervacij, ki ob oblikovanju niso bile priznane kot odhodek. Ampak v tem trenutku mi ni jasno, kako.
Lepo prosim za kakšno pomoč.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Re: REZERVACIJE ZA DANE GARANCIJE - DDPO

Torej moje razmišljanje je sledeče: ker je bilo že v letu 2009 priznanih 30.000 EUR stroškov, v letu 2010 imam približno toliko stroškov in toliko prihodkov, torej 29.000 EUR, iz tega naslova, bi morala bodisi strošek in prihodek izločiti ali pa oboje upoštevati (kot sem naredila, le da nisem nikjer posebej izkazala);
V letu 2011 pa je 26.000 EUR črpanja stroškov, ki pa še niso bili davčno priznani, torej jih pustim tudi v DDPO (verjetno rubrika 7.1), ampak problem je, ker imam jaz te stroške zajete že v rubriki 5 (Odhodki ugotovljeni po računovodskih predpisih) in pa 26.000 EUR prihodkov iz tega nalova, ki so prav tako zajeti v rubriki 1.
Če pa to popravljam, potem se DURSu poslovna bilanca in DDPO ne bo ujemalo - tega pa ne bi želela, ker se tako preveč izpostaviš.
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a slovan »

Povzetek:
- leto 2009= oblikovanje rezervacij v višini 60.000 (upoštevanje v davčni bilanci v višini 50% oblikovanja, to je 30.000)
- leto 2010= stroški, ki so nastali "zaradi " rezervacij so 29.000 = poslovni odhodek ter v isti višini tudi poslovni prihodek kot odprava rezervacij. Praviloma bi morali zmanjšati tako stroške kot prihodke v višini 29.000 in za koriščenje rezervacij upoštevati v davčni bilanci 50% od zneska 29.000 v zap. 7.2. obrazca. Vprašanje je tudi kako ste izpolnili prilogo 13.
- leto 2011: imate isto situacijo: dejanskih stroškov imate 26.000 in glede na način prikazovanja so ti vključeni v poslovne odhodke in hkrati kot odprava rezervacij tudi med poslovne prihodke. Zmanjšanje odhodkov in prihodkov in vključitev 50% zneska v zap. 7.2. davčnega obračuna.

Po vsebini: ker ste upoštevali tako stroške kot prihodke v poslovni bilanci, dejansko koriščenje nima nobenega vpliva na vašo davčno bilanco, ker niste upoštevali tistega dela, ki vam pri oblikovanju rezervacij ni bil davčno priznan: v letu 2010 je 50% od 29.000 in v letu 2011 je 50% od 26.000. Zato sem pri svojem prikazovanju upoštevala tako zmanjšanje prihodkov kot tudi odhodkov (zap. 1 in zap. 5. davčnega obračuna in seveda tudi enako zmanjšanje v izkazu poslovnega izida) ter zmanjšanje davčne osnove za 50% koriščenja rezervacij v posameznem letu v zap. 7.2. davčnega obračuna.

lp
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Slovan, najlepša hvala. Bom preverila še prilogo 13.
lp
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Sem preverila prilogo 13: v letu 2010 sem pod kolono 3 oblikovanje v davčnem obdobju vpisala 12.000 EUR, kar dejansko ustreza, pod porabo, kolona 4, pa sem vpisala 29.000 eur, pod kolono 5, odprava rezervacij, sem pustila prazno in končni seštevek je ustrezal znesku iz poslovne bilance.
A to kaj spremeni ali naj letos vseeno naredim kot ste predlagala?

Imam pa še eno vprašanje, in sicer nisem sigurna, ali se kot poraba rezervacij za garancije upoštevajo samo stroški materiala in storitev ali tudi opravljene ure zaposlenih serviserjev, ki se nanašajo na garancijska popravila. Lani sem upoštevala samo str. mat. in storitev, letos pa (zaenkrat) tudi ure - pa bi rada bila prepričana. Prebrala sem vse v IKSu glede tega in SRS 10, vendar tako natančne obrazložitve ni.
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a slovan »

Priloga 13 in vsebinska kontrola z obrazcem DDPO:
- podatek o oblikovanju ima kontrolo pri zmanjšanju odhodkov za 50% pod 6.6. obrazca;
- poraba rezervacij pa ima kontrolo v zaporedni 7.1. = povečanje odhodkov za porabo rezervacij, ki ob oblikovanju niso bile ali so bile le delno priznane kot odhodek. SE OPRAVIČUJEM V PREJŠNJEM ZAPISU SEM POMOTOMA ZAPISALA ZAPOREDNA 7.2.;
- odprava rezervacij pa ima kotrolo v zaporedni 2.2. obrazca: izvzem prihodkov iz odprave.

Poraba rezervacij je za garancijska popravila in menim, da je velikost odvisna od stroškov, ki so potrebni za odpravo teh napak. Podlaga je vaša kalkulacija - obračun delovnega naloga.

lp
Odgovori