Prostovoljstvo in nagrada članu

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
adut
Super računovodja
Super računovodja
Prispevkov: 1959
Pridružen: 28 Jan 2003, 14:37

Prostovoljstvo in nagrada članu

Odgovor Napisal/-a adut » 07 Dec 2011, 09:23

Imam naslednji problem: ko so v društvu razpravljali o nagradah, ki naj bi jih dobili nekateri člani za dobro delo, je en od članov opozoril na letošnji zakon o prostovoljstvu in da po tem zakonu članom ne pripadajo nagrade.
Šla sem pregledat zakon, pa se mi zdi, da ta zakon ne velja za vse, pač pa le za tiste, ki so vpisani v vpisnik prostovoljskih organizacij.
Mi lahko kdo pomaga?
Hvala vnaprej.

pik'ca
Nov član
Nov član
Prispevkov: 11
Pridružen: 08 Maj 2010, 12:26

Re: Prostovoljstvo in nagrada članu

Odgovor Napisal/-a pik'ca » 20 Mar 2012, 22:17

Ja, ali ni ta sprememba šele od 27.dec. 2011 dalje?
Slika

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Prispevkov: 7901
Pridružen: 11 Feb 2006, 17:10
Kraj: Ljubljana

Re: Prostovoljstvo in nagrada članu

Odgovor Napisal/-a slovan » 21 Mar 2012, 08:35

Zakon o prostovoljstvu je bil objavljen v uradnem listu št. 10/2011 (18.02.2011), veljati pa je začel 15 dan od objave.
Menim, da omenjeni zakon ne obravnava "prostovoljstva" v društvih. Za njih je pomemben zakon o društvih, notranji akti, ki opredeljujejo možnost nagrad, zakon o dohodnini (obdavčitev teh nagrad). Vendar so tudi društva lahko organizirane kot prostovoljne organizaicje, vendar morajo biti vpisane v vpisnik teh organizacij.
9. člen zakona: (3) Prostovoljske organizacije ne morejo biti politične stranke, sindikalne organizacije, združenja delodajalcev, poklicna in strokovna združenja ter registrirane cerkve in druge verske skupnosti.
(4) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka so lahko prostovoljske organizacije tudi strokovna združenja ter sestavni deli registriranih cerkva in drugih verskih skupnosti, ki imajo pravno osebnost na podlagi zakona, ki ureja versko svobodo ali zakona, ki ureja društva in imajo, na podlagi zakona, ki ureja humanitarne organizacije, status humanitarne organizacije ter izpolnjujejo pogoje iz prvega odstavka tega člena.


Ne bi se pa strinjala, da zakon ne omogoča nagrad:
34. člen
(nagrada za izjemne dosežke)
Prostovoljska organizacija lahko prostovoljcu podeli letno nagrado za izjemne dosežke, če ima v splošnem aktu vnaprej določena merila, ki opredeljujejo izjemne dosežke, ter postopek in kriterije za izbor.


Verjetno so tudi vaši člani nagrajeni za svoje "izjemne" dosežke v društvu in da med njimi ni npr. blagajnika, računovodje itd. oziroma takšnih, za katere bi morali skleniti pogodbe civilnega prava (podjemno pogodbo..).

lp

Odgovori