Pozdravljeni,
lepo vas prosim za pomoč. Zaključila sem BS. Ta mi izkazuje negativen kapital. Zanima me kako negativen kapital prenesem na terjatve do podjetnika?
Hvala. Lp, Tema
S.p. - negativen kapital
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: S.p. - negativen kapital
V bilanci stanja enostavno, zbrišete postavko podjetnikov kapital in vrednost vpišete pod terjatev do podjetnika.
Ni pa nič narobe, če je konto 920 negativem, kajti podjetnikov kapital sestavljajo še sk 90, 91 in 93. Če ima podjetnik izgubo, ki jo izkazujemo v SK 93 kot negativno stanje konta obveznosti in presega vrednst preostalih konto podjetnikovega kapitala, prikažemo skupno vrednost na aktivni strani bilance kot terjatev, ne glede na to, da postavke izkazujemo na pasivi.
Knjigovodsko pa:
/920 in 090/.
Ni pa nič narobe, če je konto 920 negativem, kajti podjetnikov kapital sestavljajo še sk 90, 91 in 93. Če ima podjetnik izgubo, ki jo izkazujemo v SK 93 kot negativno stanje konta obveznosti in presega vrednst preostalih konto podjetnikovega kapitala, prikažemo skupno vrednost na aktivni strani bilance kot terjatev, ne glede na to, da postavke izkazujemo na pasivi.
Knjigovodsko pa:
/920 in 090/.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko