Kilometrina in bivališče v tujini

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Tutko
Novinec
Novinec

Kilometrina in bivališče v tujini

Odgovor Napisal/-a Tutko »

Pozdravljeni,
Jaz imam stalno prebivališče v tujini, službo pa imam v Sloveniji. 3.člen pravi:
"Delojemalcu, ki dosega dohodek iz delovnega razmerja iz tujine, se ne glede na prvi, tretji, četrti in peti odstavek tega člena, prizna strošek prevoza na delo in z dela do višine 0,18 eura za vsak polni kilometer razdalje med običajnim prebivališčem in mestom opravljanja dela."
Iz tega nisem razumel, če Slovenija mi krije potne stroške tudi v tujini. 75% poti v službo prevozim v tujini, 25% pa jo prevozim v sloveniji. Mi torej krijejo potne stroške samo za tistih 25%? ali pa za celotno pot?

hvala že vnaprej!
Lusja
Nov član
Nov član

Re: Kilometrina in bivališče v tujini

Odgovor Napisal/-a Lusja »

Citirani 8. odstavek 3. člena Uredbe ureja obratno situacijo - če bi se na delo vozili iz Slovenije v tujino, npr. Avstrijo. V Avstriji ni neobdavčenih povračil stroškov prevoza na delo, kot v Sloveniji, zato navedeno določilo (menda) omogoča enako davčno obravnavo slovenskih rezidentov, ne glede na to, ali delajo v Sloveniji ali čez mejo.
Kar se vašega primera tiče, morate vedeti par stvari:
1. Če je vaš delodajalec v Sloveniji, potem mora spoštovati slovensko zakonodajo. Pomeni, da pri povračilu stroškov prevoza upošteva ZDR, kolektivno pogodbo in pogodbo o zaposlitvi, glede obdavčenja tega povračila pa Uredbo, se pravi prvih 7 odstavkov 3. člena.
2. Stalno bivališče ni nujno enako običajnemu bivališču. Pri stroških prevoza se upošteva običajno bivališče (od kjer se dejansko vozite na delo).
3. Če niste slovenski davčni rezident (glede na stalno bivališče?), bo dokončno o obdavčitvi vaših dohodkov tako ali tako odločila DU države, katere rezident ste (po njihovih zakonih, seveda). Pomeni, če vam SI prizna neobdavčeno povračilo stroškov prevoza, ni nujno, da vam ga prizna tudi npr. AT.
lp, Lusja
Odgovori