obračun zamudnih obresti - plačilo po sklepu

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Serani
Novinec
Novinec

obračun zamudnih obresti - plačilo po sklepu

Odgovor Napisal/-a Serani »

Pozdravljeni,

imam vprašanje v zvezi s knjiženjem plačila izvedenega po sklepu o izvržbi.
Znesek je sestavljen iz glavnice, stroškov in zamudnih obresti. Znesek glavnice je jasen, znesek stroškov je naveden na sklepu in bi tudi moral biti jasen. Potem teoretično, če glavnici prištejemo stroške, mora biti razlika do celotnega izterjanega zneska, znesek zamudnih obresti. Tukaj mi pa nekaj ni jasno, namreč če sama izračunam zamudne obresti (s programom za linearni izračun na tej spletni strani) mi nikoli ne pride do enakega zneska, kot je bil dejansko iztržen.

Zdej me pa zanima, ali jaz mogoče narobe računam obresti (za datum začetka vzamem naslednji dan po zapadlosti računa, datum konca, pa datum izpiska, ko je bila izvržba izvedena-torej datum plačila), ali pa obstajajo še kakšni stroški, ki niso navedeni na sklepu in bi jih morala upoštevati?

Razlike po navadi niso visoke, vendar me vseeno moti, da se ne izide.

Hvala v naprej za vaša mnenja in pojasnila!

lp,
Serani
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: obračun zamudnih obresti - plačilo po sklepu

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Zdravo. Zelo majhne razlike, ponavadi je to manj kot 1 EUR, lahko nastanejo, ker se obračunava tudi obresti od plačila takse, ki jo upnik plača, ko vloži izvršbo. Morda iz tega izhaja razlika?
LP
neja5
Začetnik
Začetnik

Re: obračun zamudnih obresti - plačilo po sklepu

Odgovor Napisal/-a neja5 »

Imam vprašanje glede zamudnih obresti. Stranka nam dolguje neplačan račun iz 2010. Zadeva je taka, v 2010 je bil račun izdan, plačan ni bil na valuto. Konec leta 2010 je bilo delno plačilo.v 2011 je bil plačan še en del, tako da danes še vedno ni v celoti plačan. Poslala sem že opomine itd, vendar ni odziva. Do sedaj nisem poslala nobenega obračuna zamudnih obresti. Sedaj bi radi zadevo zaključili. Ali lahko pošljem obračun zamudnih obresti za nazaj? torej za celoten znesek računa do posameznih delnih plačil? ali bi morala to že takrat? razmišljam, da je pravilno edino če pošljem obračun zamudnih obresti za še neplačani znesek od dne valute pa do danes?
Hvala za pomoč.
Odgovori