Pozdravljeni,
zanima me, kako je z morebitno obdavčitvijo pri naslednjem primeru: fizična oseba posodi določen znesek d.o.o. in mu mesečno obračuna obresti skladno s posojilno pogodbo. Ali je pri plačilu le.teh s strani d.o.o. na TRR fizične osebe potrebno obračunati kakršen koli davek in to prikazati na REK obrazcu, ter kakšna je morebitna pravna podlaga? Gre za relatitvno majhen znesek obresti (cca 20€ na mesec). Ne gre za povezani osebi.
Hvala za pojasnila.
Lep dan
A
davek od obresti
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: davek od obresti
Pozdravljeni,a res nihče ne ve kako postopati v takem primeru. Pomoč bi mi res prišla prav. Lep dan
Podlaga za obdavčitev obresti iz posojilnih pogodb je v zakonu o dohodnini:
6.1. Obresti
81. člen
(obresti)
(1) Obresti po tem poglavju so obresti od posojil, obresti od dolžniških vrednostnih papirjev, obresti od denarnih depozitov pri bankah in hranilnicah ter drugih podobnih finančnih terjatev do dolžnikov, dohodek iz oddajanja v finančni najem, dohodek iz življenjskega zavarovanja ter dohodek, ki ga zavezanec doseže na podlagi delitve prihodkov vzajemnega sklada v obliki obresti.
Stopnja davka (cedularnega) je letos še 20%, v letu 2013 pa se povečuje na 25%. Ob izplačilu obresti se davčnemu organu predloži REK 2 obrazec in plača davek.
lp
6.1. Obresti
81. člen
(obresti)
(1) Obresti po tem poglavju so obresti od posojil, obresti od dolžniških vrednostnih papirjev, obresti od denarnih depozitov pri bankah in hranilnicah ter drugih podobnih finančnih terjatev do dolžnikov, dohodek iz oddajanja v finančni najem, dohodek iz življenjskega zavarovanja ter dohodek, ki ga zavezanec doseže na podlagi delitve prihodkov vzajemnega sklada v obliki obresti.
Stopnja davka (cedularnega) je letos še 20%, v letu 2013 pa se povečuje na 25%. Ob izplačilu obresti se davčnemu organu predloži REK 2 obrazec in plača davek.
lp
Slovan, hvala za odgovor. Sem hvaležna.
Lep dan
Lep dan